Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Yhteishenkeä ja oppimisen iloa

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu eli SYK Etelä-Haagassa on yksi Suomen tunnetuimpia kouluja. Sen valttikortteja ovat kielipainotus ja positiivinen oppimisympäristö – SYKissä koulunkäynnistä saa aidosti nauttia.

Kielipainotusta 3. luokasta lukioon

SYK on yksityinen valtion rahoittama koulu, joka perustettiin vuonna 1886. Koulu toimi aluksi Helsingin keskustassa, sitten Töölössä. Koulurakennuksen käytyä ahtaaksi SYK muutti vuonna 1972 nykyiselle paikalleen Isonnevantielle, lähelle Etelä-Haagaan rakennettavia uusia Bonava-koteja.

Helsingin Suomalainen YhteiskouluArkkitehtipariskunta Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelema koulurakennus on aikansa tyylipuhdas edustaja. 

SYKissä kunnioitetaan alkuperäistä ilmettä
Rakennuksesta pidetään huolta pieteetillä, alkuperäistä ilmettä kunnioittaen. 

SYKissä opiskelee 1220 oppilasta, joista 740 peruskoulussa. Opetusta on 3. luokalta alkaen lukion loppuun saakka. Koulussa on kielipainotus: ranskaa, saksaa ja venäjää voi opiskella pitkänä vieraana kielenä. Lukiossa on myös IB-linja. 

SYKin rehtori Jukka Niiranen
– Valtaosa oppilaistamme valitaan 3. luokalle soveltuvuuskokeella, joka mittaa valmiuksia omassa äidinkielessä. Ajatuksena on, että jos oman äidinkielen valmiudet ovat hyvät, myös vieraita kieliä on helppo oppia, vararehtori Jukka Niiranen valottaa. – Hakijoita on paljon Haagan alueelta, mutta oppilaita tulee myös eri puolilta pääkaupunkiseutua ja kauempaakin.  Liikenneyhteydet Haagaan ovat hyvät. 

Kielipainotuksen lisäksi oppilaita houkuttelee SYKkiin koulun maine ja kannustava oppimisympäristö. Koulunkäyntiin on lupa panostaa, eikä ketään kiusata menestymisestä.

– Oppilaamme ovat perusviritykseltään sellaisia, että koulunkäynti kiinnostaa heitä. Ryhmä kantaa silloinkin, jos nuorella on joskus vaikeaa. Yhteisöllisyys on meille tärkeää ja näkyy esimerkiksi siinä, kuinka koko koulu ja eri-ikäiset oppilaamme toimivat yhdessä erilaisissa projekteissa.

SYK on osa identiteettiä

SYKin positiivisen fiiliksen voi aistia myös koulun käytävillä. Yläaulassa SYK-paitoja kaupittelevat lukion oppilaat kertovat lähes yhdestä suusta, että SYK on heille osa identiteettiä ja melkein kuin toinen koti. Oppimisympäristö motivoi: kun tunneilla keskitytään, vapaa-aikana voi ottaa myös rennommin.

SYKin oppilaat Nelli Kovanen ja Aleksandra Solastie
Nelli Kovanen ja Aleksandra Solastie ovat lukio-opintojensa loppusuoralla ja jättävät jo haikeita hyvästejä koululleen. – Kesälomalla tulee joskus jo juhannuksena ikävä SYKkiä – täällä on kaikki kaverit ja omat rutiinit. SYK on omanlainen perheensä, Aleksandra sanoo. 

Mahdollisuuksia vapaa-aikaan

Oppilaiden koulupäivät ovat SYKissä kielipainotuksen vuoksi hiukan pidempiä kuin muissa kouluissa. Toisaalta arkea keventää se, että koulu tarjoaa mahdollisuuksia vapaa-ajan aktiviteetteihin. SYKissä toimii esimerkiksi musiikkiopisto, ja lukion oppilailla on mahdollisuus suorittaa ajokortti koulussa. Myös kerhotoimintaa on paljon.

Koulun kirjasto
Koulun laaja kirjasto on oppilaiden käytössä joka päivä.

SYKin uimahalli on avoinna myös muille
SYKin omassa uimahallissa on myös yleisövuoroja. Monet haagalaiset piipahtavat uimassa SYKissä arki-iltaisin ja lauantaisin. 

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Isonnevantie 8

Tutustu naapuruston palveluihin: