Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Pyynikki

Kuuluisat maisemat ja munkit

Pyynikin upea ulkoilualue sijaitsee Pyhä- ja Näsijärvien välissä kohoavalla harjulla, kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta ja Amurin Hurmurin uusista Bonava-kodeista. Harjumaisemat kutsuvat ulkoilemaan, ja näkötornin kahvilan munkit tunnetaan Tampereen parhaina.

Mäntymetsän lumoa

Tampereen Amurin Hurmurin uusista Bonava-kodeista on lyhyt matka Pyynikin ainutlaatuiseen luontoon. Jääkauden aikana muodostunut Pyynikinharju on maailman korkein soraharju, ja kohoaa 162 metrin korkeuteen merenpinnasta. Maisemaa hallitsevat vanhat männyt, joiden välistä siintää järvinäkymä. Mäntymetsän ilma on raikasta hengittää, ja jostain voi kuulla palokärjen nakutuksen.

Pyynikinharjun lenkkipolut

Pyynikinharjulla risteilevät polut tarjoavat virkistystä keholle ja mielelle. 

Ulkoilureitin voi valita oman kunnon mukaan: hyväkuntoinen haastaa itsensä harjulle kohoavissa portaissa, esteettömät reitit sopivat kenelle tahansa.

Polttopuista kesäteatteriin

Pyynikin alueella on pitkät perinteet tamperelaisten hyöty- ja virkistyskäytössä. 1700-luvun lopulla harjua käytettiin yhteislaitumena, ja kaupunkilaiset saivat vapaasti ottaa metsästä polttopuita kotitarpeiksi. Puiden hakkaaminen kiellettiin suojelusyistä 1830-luvulla, ja alue pyhitettiin virkistyskäyttöön.
1800-luvulla Pyynikin korkeimmalle paikalle rakennettiin ensin Ilomäen huvilahuone, sitten puurakenteinen näkötorni. Puutorni purettiin sen kärsittyä vahinkoja kansalaissodan pommituksissa.

Pyynikintorni

Nykyinen torni on punaista graniittia, ja valmistui vuonna 1929. 

Tampereen Kesäteatterin toiminta alkoi puolestaan Pyynikin Joselinniemellä vuonna 1948, ja kesäteatterin kuuluisa pyörivä katsomo valmistui vuonna 1959. Vireä kesäteatteri tuottaa edelleen teatterielämyksiä tamperelaisille samalla paikalla.

Huipulta näkee kauas

Harjulta avautuvia maisemia ja niiden vaihtelua eri vuodenaikoina voi ihailla parhaiten Pyynikin näkötornista. Ylös pääsee sekä hissillä että portaita pitkin. Lippuja myydään näkötornin kahvilassa, aikuisille hinta on 2 euroa.

Näkymä Pyynikintornista

Näköalatasanteelta 26 metrin korkeudesta avautuu upea näkymä kohti Pyhä- ja Näsijärvien maisemia sekä alla levittäytyvää Tampereen kaupunkia.

Hurjapäisimmät voivat laskeutua näkötornista köysiä pitkin. Kelo ja kallio Adventures järjestää köysilaskeutumista kesäkaudella kerran viikossa.

Poikkea munkkikahville!

Pyynikin näkötorni tunnetaan myös herkullisista munkeistaan. Tornissa on ollut kahvilatoimintaa jo 1960-luvulta saakka, ja nykyinen kahvila on perustettu 1980-luvulla.

Pyynikintornin kahvila

Paikan päällä paistetut munkit ovat kahvilan ehdoton vetonaula. Kesällä munkkikahvit voi nauttia terassilla, ja ulkoa löytyy myös jäätelökoju.

– Kiireisenä kesäpäivänä munkkeja menee reippaasti yli 2000 päivässä. Tiskille on kesällä jonoa aamukymmenestä aina iltakahdeksaan saakka. Sitä on turha säikähtää, sillä jono liikkuu tosi nopeasti, kertoo kahvilatyöntekijä Milla Karppinen.

Munkkien resepti on peräisin kahvilan nykyisen omistajan äidiltä Eva Suosteelta. Samalla reseptillä valmistettuja munkkeja saa nykyään myös Keskustorille avatusta kahvilasta.

Munkkirinkilä

Entä mikä on menestysreseptin salaisuus? – Munkeissa on se salainen ainesosa, joka löytyy meiltä jokaiselta sydämestä, sanoo Karppinen hymyillen.

Pyynikin Munkkikahvila, Näkötornintie 20, Tampere