Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Hiedanranta

Kulttuuria ja tapahtumia yhteisvoimin

Hiedanrannan alue rantareitteineen lähellä Lielahden tulevia Bonava-koteja avautui yleisölle keväällä 2016. Entinen teollisuusalue tarjoaa lähiseudun asukkaille muun muassa kahvilapalveluita, kulttuuria, käden taitoja ja tapahtumia.

Kahville Lielahden kartanoon

Hiedanrannan alue sijaitsee vain kivenheiton päässä Lielahden uusista Bonava-kodeista. Alueen komein vanha rakennus on uusrenesanssityylinen, vuonna 1893 valmistunut kartanon päärakennus. Se seisoo upealla paikalla Näsijärven rannalla ja suurten, vanhojen puiden keskellä. Rannasta avautuu näkymä kohti Näsinneulaa.

Näkymä Lielahden kartanolta Näsineulan suuntaan

Kartanossa toimii Kartano-kahvila Mielihyvin, jonka toiminnasta vastaa Sopimusvuori ry. Viime vuonna Mielihyvin avattiin kesäkahvilana, nyt toiminta muuttuu ympärivuotiseksi.

– Kahvilaa pyörittävät Sopimusvuori ry:n kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat. Toimintamme tukee siis pitkäaikaistyöttömien työllistymistä, kertoo Ulla Pirttisalo Sopimusvuori ry:stä.

– Minulle tämä tarjoaa uusia tuulia ja niin henkistä kuin fyysistä jaksamista. Sekä mahdollisuuden päästä töihin, kertoo toimintaan osallistuva Miia Muotio.

Kahvilan tunnelma noudattelee kartanon tyyliä

Kahvilan sisustus ja tunnelma noudattelevat vanhan kartanon tyyliä. 

Kahvilan kesäterassi

Tilat jatkuvat 20-paikkaisella terassilla, joka avautuu rannan suuntaan. 

Kartano-kahvilan valikoimissa on sekä lähituottajien tuotteita että paikan päällä leivottua suolaista ja makeaa – esimerkiksi Kanavan Kartanon romanssileivosta. Ajanvietteeksi kahvilasta voi lainata myös lautapelejä.

Kädentaitoja Pajalla

Lielahden kartanon vieressä sijaitsee Hiedanrannan Paja, jossa toimii tällä hetkellä 16 taiteilijaa ja käsityöläistä. Joukossa on muun muassa kuvataiteilijoita, muusikko, suutareita, verhoilija, seppä ja lasinpuhaltaja.

Hiedanrannan Pajan tuotteita

– Asiakkaat sopivat käynneistä Pajalla toistaiseksi etukäteen. Tarkoitus on kuitenkin avata ovet yleisölle, jotta töihimme pääsisi tutustumaan helposti, kertoo verhoilija Tuija Jaakkola. – Aloitamme avaamalla ovet joka kuukauden viimeisen lauantain Last Lauantai -tapahtumassa. Syksylle suunnitteilla on myös kädentaitokursseja. 

Verhoilija Tuija Jaakkola

Verhoilija työssään. Tuija poistaa koristenastoja entisöitävästä nojatuolista.

Lasinpuhaltaja Dylan Katzin tuotantoa

Lasinpuhaltaja Dylan Katz tekee lähes mitä tahansa lasista. Vaaseja ja maljakoita saa myös omissa toiveväreissä.

Kokeiluja avoimin mielin

Hiedanrannan alueella toimii tällä hetkellä myös tapahtumakeskus Kuivaamo, jossa järjestetään suuria yleisötilaisuuksia musiikkifestivaaleista sirkustoimintaan. Kaarikoirat ry rakentaa puolestaan paraikaa Hiedanrantaan sisäskeittihallia, josta tulee Pohjoismaidenkin mittakaavassa suuri.

Rannassa kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuus kaupunkiviljelyyn kelluvissa laatikoissa – kokeilua jatketaan viime vuodesta. Tämän vuoden uutuutena rantaan on suunnitteilla myös kaikille avoin ja maksuton kelluva sauna, joka on tarkoitus rakentaa talkoovoimin.

– Saunan tekijäporukkaa ovat kokoamassa Hukkatila ry, Mushrooming ry ja Tampereen yliopiston Dwellers in Agile Cities -tutkimushanke, Tampereen kaupungin Hiedanrannan kehitysohjelman tukemana, kertoo projektipäällikkö Kirsti Toivonen Hiedanrannan kehitysohjelmasta.

Hiedanrannan toimintaa leimaakin yleisesti yhteistyö ja kumppanuudet mm. tutkimuslaitosten ja yhdistysten kanssa. Sääntelyn sijaan kaupunki haluaa kuunnella lähistön asukkaiden toiveita ja luoda mahdollisuuksia niiden toteuttamiseen.

Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia

Toiminta Hiedanrannassa on toistaiseksi luonteeltaan väliaikaista. Kaupunki osti alueen vuonna 2014 MetsäBoardilta ja sen yleissuunnittelu on käynnissä.

– Alueen koko on kaikkiaan yli 100 hehtaaria ja sijainti erinomainen, mikä antaa herkulliset lähtökohdat kehittämiselle. Hiedanrannassa on noin 50 hyvin erikuntoista rakennusta, osa purkukuntoisia ja osa historiallisesti arvokkaita, Toivonen valottaa.

– Teemme parhaillaan alueen yleissuunnittelua viime vuonna järjestetyn ideakilpailun voittaneiden arkkitehtitoimistojen kanssa. Kaupunkirakenteen suunnittelu valmistuu noin vuoden kuluttua, ja sen pohjalta voidaan aloittaa asemakaavoitus.

Vaikka monta asiaa on avoinna, jotakin tulevaisuudesta tiedetään. – Tavoitteemme on kestävyys eri merkityksissään. Hiedanrannasta tehdään alue, jossa voi elää kestävästi.

Väliaikainen Hiedanranta 

Tutustu Lielahden naapurustoon