Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Mustamakkarabaari

Mustaamakkaraa ja paljo pualukkaa

Mustamakkarabaari sijaitsee Tampereen Lielahdessa lähellä tulevia Bonava-koteja, Tapolan tehtaan yhteydessä. Baarilla on pitkät perinteet – lounasta on tarjoiltu tällä paikalla jo vuosikymmenten ajan.

Käsityönä perinteisellä reseptillä

Lielahdessa kaikki palvelut ovat käden ulottuvilla. Kävelymatkan päässä uusista Bonava-kodeista sijaitsee legendaarinen Tapolan Mustamakkarabaari. Mustamakkarabaarin suosituin annos on tietysti klassinen mustamakkara. Sen salaisuus on perinteisessä reseptissä, kertoo ravintolan Miia Montonen.

Tapolan tehdas

Mustamakkaran resepti juontaa juurensa 1800-luvun Tottijärvelle, Nokialle. Ohjeen kehitti pitokokkina tunnettu Mathilda, Jaakko ja Kalle Tapolan äiti.

– Ohje on säilynyt vuosien saatossa miltei ennallaan. Mustamakkara sisältää muun muassa sianlihaa, ruisrouhetta, sipulia ja verijauhetta. Valmistukseen käytetään luonnonsuolta ja makkara tehdään käsityönä, kertoo Montonen.

Mustamakkaran kyytipoikana maistuu maito

Mustamakkara syödään puolukkahillon ja joskus perunamuusin kanssa. Kyytipoikana maistuu kylmä maito.

Lounaalla vaihtuvaa kotiruokaa

Mustanmakkaran lisäksi baarista saa lounasaikaan myös perinteistä kotiruokaa.

– Linjastolounaaseen kuuluu myös salaatti ja leipä sekä ruokajuoma ja kahvi. Torstaisin tarjoilemme lounaalla keittoa.

Makkaratiskiltä lounasta saa koko päivän, arkisin kello viiteen saakka ja lauantaisin neljään. – Kaikki makkara- ja lihapullatuotteet tulevat Tapolan runsaasta valikoimasta. Makkaratiskin tarjonta vaihtelee päivittäin, mutta suosituimpia makkaroita on saatavilla aina. Tarjolla on myös Tapolan kermaperunoita ja muita perunatuotteita.

Martinelli ja Tammerwurst ovat asiakkaiden suosikkeja

Edam-juustoa sisältävä Martinelli sekä Tammerwurst kuuluvat asiakkaiden suosikkeihin. Niitä löytyy tiskistä joka päivä. 

Klassikko maistuu vuodesta toiseen

Kiireisimpään lounasaikaan Mustamakkarabaarissa on vilkasta. Jonot eivät silti pääse venymään, sillä lounas- ja makkaratiskeillä palvelu käy nopeasti.

Tapiolan mustamakkarakastike

Tapolan lihatuotteita voi ostaa Mustamakkarabaarin kylmäaltaasta kotiinkin vietäväksi. Myynnissä on myös Tapolan mustamakkarakastiketta.

Miia Montonen pyörittää Mustamakkarabaaria yhdessä miehensä Lari Montosen kanssa, joka on toiminut baarin yrittäjänä jo lähes yhdeksän vuoden ajan. Asiakaskunta on tullut tutuksi, monet ovat vakioasiakkaita.

Mustamakkarabaari

– Ai maistuuko mustamakkara minulle edelleen? Kyllä, syön sitä joka viikko.

Mustamakkarabaari , Harjuntausta 8

Tutustu Lielahden naapurustoon