Sitruunaisen mustikkapiirakan ohje
Talven hanget ilahduttavat ulkoilijaa, mutta kesäihmisen sielu halajaa jo hiekkarannoille. Ota varaslähtö tulevaan kesään kaivamalla pakkasesta esiin metsiemme kultaa ja leivo niistä makunystyröitä kutkuttava mustikkapiirakka sitruunaisella twistillä. Tämä c-vitamiinia täynnä oleva herkku hellii herkuttelijan lisäksi näin flunssakautena myös vastustuskykyä.
Piirakkapohja
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 1,25 dl sokeria
- 1 muna
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 1 tl leivinjauhetta
- 3 dl jauhoja tai gluteenittomaan piirakkaan 2 dl kaurajauhoja ja 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
Täyte
- 400 g mustikoita
- 2 dl kermaviiliä
- 200 g maustamatonta tai sitruunatuorejuustoa
- 0,75 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 1 sitruunan mehu, noin 0,5 dl
- 2 munaa
Näin onnistut
- Varaa mustikkapiirakkaa varten irtopohjavuoka, jonka halkaisija on noin 25-30 cm.
- Ota mustikat pakkasesta, jotta ne ehtivät vähän sulaa. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoalle pohjan kokoinen pala. Leivitä voilla voidellun irtopohjavuoan reunat jauhoilla.
- Vaahdota voi ja sokeri muutaman minuutin ajan kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vaniljasokeri sekä sitruunan raastettu kuori. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan siivilän läpi.
-
Painele taikina tasaisesti irtopohjavuokaan aloittaen keskeltä kohti reunoja. Käytä apuna jauhoja, jottei taikina tartu sormiin.
-
Valmista täyte notkistamalla tuorejuusto sähkövatkaimella. Sekoita sekaan kermaviili, sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä vaniljasokeri, sokeri ja munat.
-
Valuta mustikoista ylimäärinen mehu erilliseen kulhoon. Levitä mustikat tasaisesti pohjalle ja kaada päälle lähes koko täyte. Jätä täytettä noin 1 dl ja sekoita sekaan muutama teelusikallinen mustikoiden nestettä. Kaada nyt lilaksi värjäytynyt täyte kiehkuraksi piirakkaan. Mikäli omistat pyörivän juustotarjottimen voit käyttää sitä apunasi. Vedä lopuksi veitsellä vetoja vuorotellen kohti keskustaa ja siitä ulos. Näin saat aikaan pintaan kauniin kuvion.
- Paista uunissa noin 30-35 minuuttia kunnes reunat ovat kullanruskeita ja täyte hyytynyt. Jäähdytä piirakka kunnolla ennen kuin irrotat irtopohjavuoan.