Runebergin tortusta on moneksi
Runebergin torttu on yksi lempileivonnaisistani. Rakastan kuivaa versioita enemmän kuin kosteaa, sillä kuivahkossa kakkusessa maistuu paremmin herkkumarjani vadelma, jota tietysti sujautan myös Runebergin tortun sisälle. Teen kuitenkin aina molempia versioita, niin kostutettuja kuin kuivia, koska se on helppoa ja silloin jokainen saa sellaisen Runebergin tortun, josta eniten pitää.
Runebergin tortun kiehtova resepti
Tee Runebergin tortusta oma versiosi
Runebergin tortut, 12 kpl
- 200g voita
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl mantelijauhetta
- 1 dl korppujauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- ½ tl jauhettua inkivääriä
- 1,5 dl kuohukermaa tai turkkilaista jogurttia
Tortun keskelle
- Vadelmahilloa
Kostutukseen
- 2 rkl kuumaa vettä
- 1 rkl sokeria
- 2rkl punssia, konjakkia tai mantelilikööriä
Koristeluun
- Vadelmamarmeladia tai paistonkestävää vadelmahilloa
- Valkoista sokerikuorrutetta
Näin onnistut
- Voitele ja korppujauhota runebergintorttuvuoat tai metalliset muffinivuoat hyvin. Voit tehdä tortut myös paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin.
- Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kanamunat yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten.
- Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman tai jogurtin kanssa. Sekoita hyvin, mutta vain sen verran, että taikina on tasainen.
- Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa noin puoleenväliin vuokaa ja tee siihen pieni kolo. Tiputa koloon vadelmahilloa ja pursota vuoka lähes täyteen taikinaa. Voit täyttää vuoat myös lusikalla, mutta pursottaminen on helpompaa.
- Paista torttuja noin 20 minuuttia 170 asteessa uunin keskiosassa.
- Anna valmiiden torttujen jäähtyä hetki ja kumoa tortut ritilälle.
- Jos haluat kostuttaa tortut, sekoita sokeri ja alkoholi kuumaan veteen ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Valele torttuja liemellä ja anna maustua mielellään yön yli, mutta ainakin muutamia tunteja.
- Pursota tortun päälle sokerikuorrutteella rengas ja anna sen kuivua. Tiputa renkaan keskelle vadelmamarmeladia. Jos haluat tehdä sokerikuorrutteen itse, sekoita desilitraan tomusokeria pari teelusikallista kylmää vettä.