Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Runebergin torttu

Runebergin päivä tulee, oletko valmis? Hanna Sumari tarjoilee sinulle herkullisen reseptin, jonka avulla pyöräytät päivän parhaat Runebergin tortut.

Runebergin tortusta on moneksi

Runebergin torttu on yksi lempileivonnaisistani. Rakastan kuivaa versioita enemmän kuin kosteaa, sillä kuivahkossa kakkusessa maistuu paremmin herkkumarjani vadelma, jota tietysti sujautan myös Runebergin tortun sisälle. Teen kuitenkin aina molempia versioita, niin kostutettuja kuin kuivia, koska se on helppoa ja silloin jokainen saa sellaisen Runebergin tortun, josta eniten pitää.

Runebergin tortun kiehtova resepti

Olen miettinyt Runebergin tortun syntyä sekä sen kehittäjää, Fredrika Runebergiä, joka oli kansallisrunoiijamme J.L. Runebergin puoliso. Voi kuulostaa hienolta, mutta voi Fredrika-parkaa, sillä ei ollut hänen elämänsä pelkää leivosten popsimista. Puoliso jätti sekä huushollin että lastenhoidon vaimolleen keskittyen itse iloitsemaan elämästä monin tavoin.  

Fredrika oli lahjakas. Hän puhui montaa kieltä ja kirjoitti kaiken kiireen keskellä itsekin. Ensimmäisen romaaninsa ’Mielipuolen tytär’ hän heitti lopulta tuleen. Fredrika ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kirjoitti lisää. Hänen kirjallinen tuotantonsa on silti huonommin tunnettua suuren yleisön keskuudessa, kuin herkulliset Runebergin tortut, joita hänen miehensä rakasti syödä aamuisin punssin kera. 

Voin kuvitella, että Runebergin tortun resepti on syntynyt mitä kaapista löytyy -periaatteella.

Hanna Sumari

Runebergin tortun taikinaan käytetään joko keksinmuruja tai korppujauhoja mantelijauheen ja vehnäjauhojen lisäksi. Jospa vehnäjauhot ovat olleet leipomien alkaessa vähissä, mutta kaapista onkin löytynyt joulusta tähteeksi jääneitä manteleita, pipareita tai kuivaa leipää ja vähän hilloa? Veikkaan, että kaapista on löytynyt myös pikkutippa punssia tai rommia kostutusta varten.

Tee Runebergin tortusta oma versiosi

Olen tehnyt reseptistä oman versioni, jossa käytän korppujauhoja, mutta lisään taikinaan piparkakun mausteita, inkivääriä, kanelia ja kardemummaa.
 
Laitan vuokaan ensin taikinaa, sitten itse tehtyä vattuhilloa ja taas taikinaa. Paistan Runebergin tortut ja kuorrutan paistamisen jälkeen sokerirenkaalla ja hillolla. Näin lopputuloksesta tulee kaunis. 

Jos haluat maistaa paljon vadelman makua, mutta sinulla ei ole itse tehtyä hilloa, voit lisätä kaupan hilloon vähän pakastevadelmia, niin hillo maistuu vadelmalta eikä vain makealta. 

Minulla on Runebergin torttujen leivontaan sopiva kokovuoka, joskin tortut nousevat aina vähän vuoan yli, jolloin torttuun tulee hassu jalka. Jalan voi toki leikata pois, muttei kannata, sillä se on superrapea ja maistuu ihanalta. Lisäksi Runebergin torttuihin saan näin hienon itsetehdyn lisävivahteen.

Hyvää Runebergin päivää kaikille. Lähdetäänpä leipomaan!
Runebergin tortut, 12 kpl:
200g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
1,5 dl kuohukermaa tai turkkilaista jogurttia
Tortun keskelle: 
Vadelmahilloa
Kostutukseen:
2 rkl kuumaa vettä
1 rkl sokeria
2rkl punssia, konjakkia tai mantelilikööriä
Koristeluun:
Vadelmamarmeladia tai paistonkestävää vadelmahilloa
Valkoista sokerikuorrutetta
Uunin lämpötila: 
170°
Tee näin:

  • Voitele ja korppujauhota runebergintorttuvuoat tai metalliset muffinivuoat hyvin. Voit tehdä tortut myös paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin.
  • Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kanamunat yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten.
  • Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman tai jogurtin kanssa. Sekoita hyvin, mutta vain sen verran, että taikina on tasainen.
  • Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa noin puoleenväliin vuokaa ja tee siihen pieni kolo. Tiputa koloon vadelmahilloa ja pursota vuoka lähes täyteen taikinaa. Voit täyttää vuoat myös lusikalla, mutta pursottaminen on helpompaa. 
  • Paista torttuja noin 20 minuuttia 170 asteessa uunin keskiosassa. 
  • Anna valmiiden torttujen jäähtyä hetki ja kumoa tortut ritilälle.
  • Jos haluat kostuttaa tortut, sekoita sokeri ja alkoholi kuumaan veteen ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Valele torttuja liemellä ja anna maustua mielellään yön yli, mutta ainakin muutamia tunteja. 
  • Pursota tortun päälle sokerikuorrutteella rengas ja anna sen kuivua. Tiputa renkaan keskelle vadelmamarmeladia. Jos haluat tehdä sokerikuorrutteen itse, sekoita desilitraan tomusokeria pari teelusikallista kylmää vettä.