Runebergin tortusta on moneksi
Runebergin tortun kiehtova resepti
Voin kuvitella, että Runebergin tortun resepti on syntynyt mitä kaapista löytyy -periaatteella.
Hanna Sumari
Runebergin tortun taikinaan käytetään joko keksinmuruja tai korppujauhoja mantelijauheen ja vehnäjauhojen lisäksi. Jospa vehnäjauhot ovat olleet leipomien alkaessa vähissä, mutta kaapista onkin löytynyt joulusta tähteeksi jääneitä manteleita, pipareita tai kuivaa leipää ja vähän hilloa? Veikkaan, että kaapista on löytynyt myös pikkutippa punssia tai rommia kostutusta varten.
Tee Runebergin tortusta oma versiosi
- Voitele ja korppujauhota runebergintorttuvuoat tai metalliset muffinivuoat hyvin. Voit tehdä tortut myös paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin.
- Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kanamunat yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten.
- Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman tai jogurtin kanssa. Sekoita hyvin, mutta vain sen verran, että taikina on tasainen.
- Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa noin puoleenväliin vuokaa ja tee siihen pieni kolo. Tiputa koloon vadelmahilloa ja pursota vuoka lähes täyteen taikinaa. Voit täyttää vuoat myös lusikalla, mutta pursottaminen on helpompaa.
- Paista torttuja noin 20 minuuttia 170 asteessa uunin keskiosassa.
- Anna valmiiden torttujen jäähtyä hetki ja kumoa tortut ritilälle.
- Jos haluat kostuttaa tortut, sekoita sokeri ja alkoholi kuumaan veteen ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Valele torttuja liemellä ja anna maustua mielellään yön yli, mutta ainakin muutamia tunteja.
- Pursota tortun päälle sokerikuorrutteella rengas ja anna sen kuivua. Tiputa renkaan keskelle vadelmamarmeladia. Jos haluat tehdä sokerikuorrutteen itse, sekoita desilitraan tomusokeria pari teelusikallista kylmää vettä.