Saaristolaisleipä, 2 kpl
- 1 litra piimää
- 1 dl tummaa siirappia
- 5 dl vehnäjauhoja
- 3 dl muita jauhoja, kuten sämpylä-, ruis- tai grahamjauhoja
- 4 dl erilaisia leseitä, kuten kaura-, ruisrouhe- tai vehnäleseitä
- 1 dl pellavansiemeniä tai kaurahiutaleita
- 1 dl kalja- tai leipämallasta
- 1-2 dl auringonkukansiemeniä
- 1,5 rkl ruokasoodaa
- 1 dl fariinisokeria
- 1-1,5 rkl suolaa
- lisäksi haluttaessa pähkinöitä, rusinoita tai manteleita
Kaada piimä isoon kulhoon ja lisää siirappi. Sekoita joukkoon kaikki muut aineet. Voitele hyvin kaksi leipävuokaa. Kaada seos vuokiin siten, että kohoamisvaraa jää noin 1/3 vuoasta. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa kaksi tuntia.
Vinkki: laita uuniin vuokien päälle kasteltu leivinpaperi, niin leivät eivät kuivu ja kovetu. Ja sitten nauttimaan!