Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Talvitunnelmaa kotiin

Perinteinen jäälyhty tuo kotipihaan tai parvekkeelle ihanaa talven tunnelmaa. Milloin viimeksi kokeilit? Näillä ohjeilla onnistut.

Näin teet jäälyhdyn

  1. Täytä ämpäri tai muu astia kylmällä vedellä. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja, niin saat erimuotoisia lyhtyjä.
  2. Vie vedellä täytetty astia ulos pakkaseen jäätymään. Jäätymisvaiheessa astiaa ei kannata enää liikuttaa, sillä silloin jäästä voi tulla epätasaisempaa ja helpommin hajoavaa.
  3. Varmista, ettei astia pääse jäätymään läpikotaisin. Lopeta jäädytys, kun keskellä on vielä tilaa kynttilälle. Jään paksuuden voit tarkistaa heiluttamalla ämpäriä kevyesti. Ämpärin suulla jään alla liikkuvan ilmakuplan etäisyys pinnasta kertoo jään paksuuden. Sopiva paksuus on pari senttiä.
  4. Ämpärin kokoinen lyhty jäätyy sopivaksi yleensä yön aikana 8–9 tunnissa – pakkasten määrästä riippuen. Ihannepakkanen on noin 10–20 astetta.
  5. Vie ämpäri lämpimään pesuhuoneeseen ja kumoa lyhty varovasti. Lyhty irtoaa itsestään muutaman minuutin kuluessa. Älä valele ämpäriä ulkopuolelta lämpimällä vedellä, sillä se voi hajottaa lyhdyn.
  6. Tee varovasti puukolla reikä lyhdyn kattoon ja kaada vesi pois. Koverra sen jälkeen aukkoa isommaksi ja vie heti lyhty takaisin ulos.
  7. Sytytä kynttilä ja nauti. Muistathan aina paloturvallisuuden.
Lisäideaa:
 
Lisää veden sekaan elintarvikeväriä tai vaikkapa punajuuren lientä, niin saat värillisiä lyhtyjä. Voit myös koristella lyhdyn asettelemalla ämpärin reunoille esimerkiksi tulppaaneja tai paperista leikattuja kuvia. Koristeet jäätyvät veden mukana kauniisti lyhdyn pintaan.