Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge
Mitä pimennysverhoista haaveilevan kannattaa ottaa huomioon.

Pimennysverhot

Kesä tekee tuloaan ja uuden kodin isoista ikkunoista tulvii valoa. Kirkas kevätaurinko on odotettu ja tervetullut vieras, joka tuo mukanaan myös ajatuksen uusista pimennysverhoista. Selvitimme Eurokankaan verhosuunnittelijalta Tuija Rahkolta, mitä pimennysverhoista haaveilevan kannattaa ottaa huomioon.

Tunnista tarpeesi

Valoisissa uudiskohteissa ikkunoita on paljon ja ilmansuuntiin on kiinnitetty erityistä huomiota jo suunnittelupöydällä. Luonnonvalon hyödyntäminen on paitsi energiatehokas, myös viihtyisä ratkaisu uuteen kotiin. Toisinaan koti on kuitenkin mukava pimentää ja nauttia vaikkapa kiireettömästä kesäaamusta hämärässä torkkuen. Verhovaihtoehtoja, kankaita ja kuoseja on paljon. Ensin onkin hyvä miettiä, kuinka pimeäksi tilan haluaa. 

Blackout-verhot pimentävät päivänvalon kokonaan, kun taas dimout-verhot hämärtävät tilan kauniisti. Suomen kesien yöttömiä öitä silmällä pitäen blackout-kangas sopii mainiosti esimerkiksi makuuhuoneeseen, jossa nukahtamiseen toivotaan täysin pimeä ympäristö. Kankaassa on laminoitu kalvo, joka ei päästä valoa lainkaan läpi. Hämärtävä dimout-kangas puolestaan on yleisin valinta suomalaisten koteihin makuu- ja oleskelutiloihin, ja toimiikin hyvin niin yksinään kuin yhdessä toisen verhon kanssa. Sen voi yhdistää mainiosti kuviollisiin tai yksivärisiin sivuverhoihin, jolloin tilaan saa pehmeyttä ja kaunista runsautta.

Pitkien sivuverhojen lisäksi huonetta voi toki pimentää myös rullaverhoilla, laskosverhoilla tai pimentävillä lamelliverhoilla. On myös hyvä muistaa, että oikeastaan lähes mikä tahansa kangas voidaan vuorittaa pimentävällä kankaalla, jolloin sisustuksesta saa juuri omaan makuun sopivan.

Voit päästä mielikuvituksen valloilleen, sillä pimennysverhoja saa nykyään monissa eri sävyissä ja kuoseissa.

Voit päästä mielikuvituksen valloilleen, sillä pimennysverhoja saa nykyään monissa eri sävyissä ja kuoseissa.  

Päästä persoonalliset ideat valloilleen

Valinnan vaikeus? Oikean verhokankaan hankinnassa on hyvä miettiä, kaipaatko verhoilta myös sisustuksellisuutta vai toivotko vain verhojen pimentävää ominaisuutta. Yhtä lailla kuin esimerkiksi koristetyynyissä tai päiväpeitoissa, kekseliäitä kuoseja ja persoonallista ilmettä voi hyödyntää myös verhoissa. Trendikkäissä kodeissa näkeekin nykyään paljon kerrostuksellisuutta, jossa pimennysverhon kaverina ikkunaa kehystää sesongin mukainen printti.

Eurokankaan pimennysverhovalikoimasta löytyy sekä ajattomia klassikoita lukuisin eri värivaihtoehdoin että sesongin mukaisia, värikkäitä ja kuviollisia kankaita.

Neutraalit harmaan ja beigen sävyt kestävät aikaa ja sopivat monenlaiseen sisustukseen. Usein tekninen verho valitaankin turvallisesta perusväristä ja toiselle kiskolle sijoitetaan räväkkä kuosi tai herkullisen värinen katseenvangitsija luomaan persoonallista ilmettä. Näin kodin ilmettä on helppo vaihtaa vuodenaikojen mukaan.

Kun taustalla on neutraali pimennysverho, sesongin mukaan vaihtuvilla verhokuoseilla on helppo leikitellä.
Pimennysverhot makuuhuoneeseen. Kun taustalla on neutraali pimennysverho, sesongin mukaan vaihtuvilla verhokuoseilla on helppo leikitellä.
Pimennysverhot olohuoneeseen. Kun taustalla on neutraali pimennysverho, sesongin mukaan vaihtuvilla verhokuoseilla on helppo leikitellä.

Kun taustalla on neutraali pimennysverho, sesongin mukaan vaihtuvilla verhokuoseilla on helppo leikitellä. 

Pimennysverhot tilaan kuin tilaan

Pimennysverhot eivät ole vain makuuhuoneen etuoikeus vaan niitä voi käyttää huoletta kaikissa pimennystä kaipaavissa kodin tiloissa. Esimerkiksi olohuoneissa pimennysverhoja voi käyttää yhtä lailla. Vaikka nykyaikaiset televisiot eivät reagoi juurikaan valoon, omaa lempisarjaa saattaa olla mukavampi seurata hämärässä tunnelmassa. Olohuoneissa ja muissa yhteisissä tiloissa verhojen sisustuksellisuus korostuu ja valinnoissa onkin tärkeää miettiä huoneen tunnelmaa ja materiaalien vaikutusta tilan yleisilmeeseen. Kiskoratkaisuilla voidaan olennaisesti vaikuttaa huonetilan ilmeeseen. Viimeistelty hotellimainen tunnelma syntyy, kun pimentävä verho ripustetaan etummaiselle kiskolle ja harsomainen, valoa läpäisevä verho takimmaiselle. Korkeisiin tiloihin tai kapeisiin ikkunoihin sopivat taas lamelliverhot, jotka on myös mahdollista valmistaa pimentävästä kankaasta.

Pimentävän verhon ja kevyemmän kankaan yhdistelmä on kaunis ja kiinnostava sisustuselementti pieneen olohuoneeseen.
Pimentävän verhon ja kevyemmän kankaan yhdistelmä on kaunis ja kiinnostava sisustuselementti.

Pimentävän verhon ja kevyemmän kankaan yhdistelmä on kaunis ja kiinnostava sisustuselementti.

Helppo huoltaa

Verhojen huolto on vaivatonta eivätkä ne vaadi säännöllistä pesua. Ison siivouksen yhteydessä roikkuvat pimennysverhot voi imuroida pölystä sopivalla suuttimella. Rullaverhot taas puhdistuvat tarpeen vaatiessa kostealla liinalla. Koti on kuitenkin tehty asumista varten ja toisinaan verhoihinkin saattaa ilmestyä tahroja. Sisustajan iloksi suurin osa verhoista on vesipestäviä. Konetta ei kuitenkaan saa täyttää liikaa, sillä runsas vesi auttaa suojelemaan kangasta. Kotikoneissa hyvänä nyrkkisääntönä toimii yhden verhon pesu kerrallaan. Blackout-kankaille suositellaan hellää käsittelyä verhon ollessa märkä, sillä kankaan pinnalla on laminoitu kalvo. Verhojen huoltamisessa onkin hyvä noudattaa aina pesuohjeita. Pesun jälkeen verhot kannattaa ripustaa ikkunalle hieman kosteana, jotta pyykkinarulta ei tartu mukaan ikävää laskosta.

Ompelenko itse vai annanko ammattilaisen auttaa?

Verhojen ompelu on verrattain helppoa ja siihen voi ryhtyä ompelun perustaidoilla. Verhokankaat ovat reiluja eivätkä veny käsittelyssä, mikä tekee ompelemisesta huoletonta. Oman käden jälkeä on mukava ihailla ja onpa ompelu mahtava harrastus hektistä arkea tasapainottamaan.

Omaa ajankäyttöä kannattaa kuitenkin punnita. Mikäli projekti mietityttää tai vapaa-ajan viettää mieluummin vaikkapa kevätauringossa, kannattaa ompelussa hyödyntää ammattilaisen apua. Euronkangas tarjoaa suunnittelu- ja mittauspalvelua, jota voi hyödyntää joko vain ompelutyöhön tai valita ”avaimet käteen” -periaatteella sekä mittaukseen ja suunnitteluun että ompeluun ja asennuksen. Palvelua on helppo hyödyntää myös muihin kodin tekstiileihin kuten päiväpeittoihin, tyynyihin ja mattoihin. Uusissa kodeissa ikkunat ovat suuria ja oleskelutilat avaria. Asukkaiden iloksi kaikki Eurokankaalta tilattavat kiskot ja rullakaihtimet on mahdollista toteuttaa myös moottorikäyttöisinä, jolloin niiden ohjaus tapahtuu kaukosäätimellä.

Etu Bonava-kodin ostajalle

Säästä aikaa ja vaivaa ja jätä ompelu ammattilaiselle. Bonava-kodin ostajana saat Eurokankaalta yli 50 euron arvoisiin verhotilauksiin ompelun kaupan päälle. Etu sisältää suorien sivuverhojen käänteiden ompelutyön. Näin verhoista ja kodin ilmeestä tulee kerralla huolitellun tyylikäs. Sillä välin sinä voit keskittyä nauttimaan uuden kodin lämmöstä. Etukupongin kampanjaehtoineen saat kaupanteon jälkeen.