Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge
Näin valitset laadukkaat vuodevaatteet - kiinnitä huomiota näihin seikkoihin.

Vuodevaatteet

Hyvät yöunet antavat virtaa energiseen arkeen ja laadukkaista lakanoista on mukavampi herätä uuteen päivään. Selvitimme levollisten yöunien salaisuuden.

Vuodevaatteilla on väliä

Ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään. Se, miten tuon ajan käytämme, on meistä itsestämme kiinni. Laadukkaat pussilakanat hengittävät, tuntuvat miellyttävän pehmeiltä ihoa vasten eivätkä hiosta. Oikein hoidettuna ne myös kestävät vuosia.

Lakanaostoksille ei kuitenkaan kannata suunnata suin päin. ”Kuten mitä tahansa tuotetta hankkiessa, kannattaa ensisijaisesti harkita, tuleeko tuote tarpeeseen. Jos vastaus on kyllä, seuraavaksi kannattaa suunnata katse lakanoiden materiaaleihin ja pitkäikäisyyteen. Tarkistaisin myös sertifikaatit ja tuotteen sopivuuden herkälle iholle”, Familonin PR- ja viestintäkoordinaattori Hanna Kärppä vinkkaa.

Materiaali ratkaisee

Uusia vuodevaatteita harkitsevalle Hanna Kärppä neuvoo tarkastamaan lankaluvun sekä materiaalien alkuperän, puhtauden, käsittelyn, valmistusmenetelmät, sidoksen ja viimeistelyn.

Korkea lankaluku kielii paremmasta laadusta. Lankaluku kuvaa lankojen määrää kudotussa kankaassa pysty- ja vaakasuunnassa neliötuumaa kohti. Materiaaleissa on kuitenkin eroja. Esimerkiksi pellavalanka on yleensä paksumpaa kuin puuvillalanka, joten pellavan lankaluku on pienempi kuin puuvillan. Lankaluvun tunnistaa lyhenteestä TC, joka tulee englanninkielisestä termistä thread count.

Myös valmistusmaalla on merkitystä. ”Itse ostaisin mieluummin Euroopassa kuin kaukomailla valmistetun tuotteen, jonka tekemisessä on käytetty mahdollisimman lähellä tuotettuja materiaaleja. Familon Home -kodintekstiilimalliston vuodetekstiilit valmistetaan Latviassa. Lakanoiden raakakankaat tulevat Kazakstanista, Pakistanista ja Turkmenistanista”, Kärppä kertoo.

  • Kestävä percalepuuvilla tuntuu pehmeältä ihoa vasten ja viileän ilmavalta nukkua. Ylellinen materiaali saa kauniin himmeän kiillon mankeloinnilla.
  • Trendikäs pellava on miellyttävä luonnonkuitu, joka imee kosteutta ja tasaa lämpöä, minkä ansiosta se tuntuu kesällä viileältä ja talvella lämpöiseltä.
  • Puuvilla on niin ikään luonnonmateriaali, joka hengittää, imee kosteutta ja tuntuu miellyttävältä. Helppohoitoinen materiaali sopii mainiosti jokapäiväiseen käyttöön.
  • Puuvillasatiini on pehmeä, helposti siliävä ja hennon kiiltävä materiaali, joka sopii hyvin myös herkkäihoisille ja vauvoille.

Tarkista pakkausseloste

Merkit paketissa eivät ole vain koristeita. Sen vuoksi on hyvä tunnistaa ainakin ne omalle iholle ja arvoille tärkeät tunnukset. Esimerkiksi kansainvälinen Öko-Tex-merkintä takaa, että tuotteessa käytetyt väriaineet ovat myrkyttömiä, sen pH-taso on ihoystävällinen eikä materiaali sisällä haitta-aineita. Toinen herkkäihoisten, hengitysoireista kärsivien ja tuoksuille tai väriaineille herkistyneiden suosima sertifikaatti Allergiatunnus® on merkki siitä, ettei tuote sisällä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä ainesosia.

Hanna Kärppä suosittelee sertifikaattien huomioimista kuitenkin ihan jokaiselle. ”Koska allergiat ja erilaiset yliherkkyydet ovat nykyisin kovin yleisiä, on aina turvallisinta valita tutkitusti turvallinen tuote – oli sitten allerginen tai ei.”

Familonin viisi vinkkiä vuodevaatteiden hellään hoitoon

  1. Pese lakanat ennen käyttöönottoa. Pesua varten lakanat kannattaa aina kääntää nurinpäin ja pestä samanväristen kanssa. Viikkaa vasta, kun lakanat ovat täysin kuivat.
  2. Puistele lakanat ennen pesua, jotta ylimääräinen pöly irtoaa tekstiileistä.
  3. Vaihda aluslakana ja tyynyliina 1-2 viikon välein. Pussilakanoissa riittää 2-3 viikon vaihtoväli.
  4. Tuuleta peitot ja tyynyt lakanoiden vaihdon yhteydessä. Pakkanen on tehokas puhdistaja. Kostealla ilmalla tuuletusta ei suositella, sillä ilmankosteus saattaa imeytyä vuodevaatteisiin.
  5. Vedä peitot sivuun ja tuuleta makuuhuone joka aamu ennen petausta.

Seesteinen tunnelma syntyy hillityillä väreillä

Luonnollisuus on ollut jo pitkään vallitseva trendi niin huonekaluvalinnoissa kuin kodintekstiilien maailmassa. Luonnollisuuden lisäksi suomalaiset panostavat yhä enemmän hotellimaiseen ylellisyyden tunteeseen jenkkisänkyineen, sängynpäätyineen sekä muhkeine peittoineen ja tyynyineen. ”Helpoin tapa hotellityylin luomiseen on hankkia valkoiset percalepussilakanat. Säilytä makuuhuoneen yleisilme harmonisena karsimalla turhat tavarat ja hillitse värien määrää. Hotellitrendissä yhdistyvät skandinaavinen minimalismi ja mukavuudenhalu: ylelliset ja kauniit materiaalit paitsi tuntuvat myös näyttävät hyvältä”, Kärppä vinkkaa.

Entäpä pirskahtelevat värit ja villit kuosit? ”Kuosivalinta on makuasia. Toiset saavat iloa isoista ja räikeistä kuoseista, toisia ne häiritsevät. Me Familonilla pyrimme aina siihen, että makuuhuoneessa vallitsee seesteinen ja harmoninen tunnelma: tällaisessa makuuhuoneessa värit tai kuosit eivät hyppää liikaa silmille, vaan sulautuvat luontevasti sisustukseen. Näin voit käydä levollisin mielin unten maille”, Kärppä summaa.