Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Pasila kehittyy ja kasvaa - Bonavan Postipuiston kotikortteli sai peruskivensä

2.10.2019, 14.30

Bonavan Postipuiston kotikorttelin peruskivenmuuraustilaisuus pidettiin kauniissa syyssäässä 26.9.2019 Pasilassa Postipuiston ytimessä. Rennon juhlavaa tilaisuutta tuli seuraamaan kutsuvieraiden lisäksi useita peruskivenmuurauksesta kiinnostuneita yksityishenkilöitä eri sidosryhmistä. Juhlapuheissa mainittiin innostus ja tulevaisuus, Postimies Pate, Hej-kaupunki ja saumaton yhteistyö eri toimijoiden välillä.

”Monella tapaa tuntuu, että olemme innostavassa ja hauskassa ja tulevaisuuteen katsovassa tilaisuudessa”, aloitti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki puheensa ja onnitteli Bonavaa Postipuiston eteenpäinviemisestä. ”Tämä on esimerkki sellaisen kaavoituksen, suunnittelun, arkkitehtuurin ja tonttien kilpailuttamisen prosessista, joka on ollut yhteistyöhakuinen. Onnea ja menestystä ja kiitos yhteistyöstä Postipuiston eteenpäinviemisessä”.

Postipuiston rakennuttajaksi Bonava päätyi kilpailun kautta. Kyseessä oli Helsingin kaupungin kaikkien aikojen suurin kumppanuuskaavoituskilpailu. Helsingin alueen yksikönjohtaja Matti Kuronen muisteli puheessaan 2016 loppukevättä, jolloin Bonava jätti oman ehdotuksensa. ”Me emme tehneet kilpailuehdotusta, vaan me teimme manifestin. Manifesti alkoi sanoin, haluamme siirtyä Wow-arkkitehtuurista Hej-kaupunkiin. Nyt olemme sitä Hej-kaupunkia täällä rakentamassa”. 

Postipuiston projektijohtaja Heikki Ruski avasi tulevaa Postipuiston kotikorttelia kuuluisan piirroshahmon Postimies Paten ja Viherlaakson kylän kautta. ”Postimies Paten Viherlaaksossa asuu onnellisia ihmisiä. Patella on aika usein sellainen olo, että hän on maailman onnellisin ihminen. Miten hienoa olisi, jos tulevat Postipuiston asukkaat voisivat kokea saman tunteen”.

Peruskivenmuurauksen aika koitti, koska Bonava aloitti Postipuiston ensimmäisen asuinkorttelin rakentamisen kesällä 2019. Kortteli sijoittuu lähelle Keskuspuistoa, entisen maaliikennekeskuksen paikalle tulevan Postipuiston pohjoiseen osaan. "Nyt rakennettavasta kotikorttelista tulee uuden asuinalueen ensimmäinen maamerkki", Helsingin kaupungilla Pasilan alueesta vastaava projektinjohtaja Päivi Ahlroos sanoi.

Koko Pohjois-Pasilassa on 2030-luvulla yli 12 000 asukasta ja parisentuhatta työpaikkaa. Postipuisto rajautuu idässä raiteisiin tai Veturitiehen, pohjoisessa Metsäläntiehen ja lännessä Keskuspuistoon.

Kohtuuhintaisia perheasuntoja

Bonava rakennuttaa kotikortteliin Postipuiston lounaiskulmaan yhteensä 287 asuntoa. Loppuvuodesta 2020 valmistuvat Bonavan 57 hitasasunnon taloyhtiö ja Icecapital Housing Fund V:n omistama 74 vuokra-asunnon kerrostalo. Alkukesällä 2021 valmistuu Bonavan 96 vapaarahoitteista omistusasuntoa ja arviolta 2021–2022 noin 60 vapaarahoitteista omistusasuntoa. Asukkaat saavat korttelin sisäpihalle viljelypalstoja ja -laatikoita ja pihalle tulee korttelipaviljonki saunatiloineen.

Sinnemäki pitää hyvänä sitä, että Postipuistoon pystytään rakentamaan helsinkiläisittäin kohtuuhintaisia asuntoja. Asuinalueelle saadaan runsaasti tilavia perheasuntoja. Postipuistoon nousee pääasiasiassa 5–8-kerroksisia asuintaloja ja muutama 12–15-kerroksinen maamerkki.

Pohjoisosan jälkeen rakentaminen jatkuu alueen eteläosassa ja vasta viimeisenä keskiosassa, jossa toistaiseksi toimii Postin lajittelukeskus. Sen on tarkoitus noin kymmenen vuoden päästä siirtyä muualle, mikä vapauttaa lisää tonttimaata.

Keskellä kaikkea ja lähellä juna-asemia

Postipuistossa asutaan keskeisellä paikalla. Keskustaan tulee uuden asuinalueen pohjoisosasta matkaa noin kahdeksan kilometriä. Kaksi juna-asemaa, Ilmala ja Käpylä, palvelevat asukkaita ja niitä yhdistää Kustinpolku, Postipuiston oma keskeinen väylä, jonne on kaavailtu raitovaunua.

"Asuinalueelle tulee hyvät liikenneyhteydet eivätkä edes kansainväliset yhteydet ole kaukana", Sinnemäki muistutti.

Lentokenttäjuna kulkee asuinalueen juna-asemilta, lähellä on lentokentälle johtava Tuusulantie ja Helsingin matkustajasatamiin pääsee raitiovaunuilla.

"Radanvarsi muuttuu! Helsingin sisämaassa tästä kasvaa todella iso asuinalue, jota aika harva vielä tuntee", Sinnemäki sanoo.

Postipuistosta tulee 26 hehtaarin nauhakaupunginosa, jossa umpinaiset asuntokorttelit rajaavat katutilaa ja muodostavat yhtenäisiä sisäpihoja. Uuden asuinalueen teemana onkin yhteisöllisyys. Asuintalojen yhteistilat sijoittuvat Rullakkotorin laidalle, jonne rakennetaan monikäyttöinen, noin 1200 neliömetrin asukastila vuosina 2021–2022.

Luvassa monimuotoinen asuinalue

"Alueelle tulee asuntojen lisäksi työpaikkoja ja monenlaisia palveluita", sanoo Päivi Ahlroos Helsingin kaupungilta.

Keskeiselle paikalle Postipuistoa, Rullakkotorille, avautuu päivittäistavarakauppa vuonna 2020. Postipuistoon rakennetaan kaksi päiväkotia 2020-luvun alkupuolella ja oma koulu vuosina 2024–2026.

Postipuiston nimi lupaa vehreää asuinaluetta. Jo nyt ensin rakennettavan asuinalueen reunalle perustetaan uusi puisto – sekin nimeltään Postipuisto – ja siitä pääsee samalla suoraan Keskuspuistoon. Ulkoilumahdollisuudet uudella asuinalueella ovatkin nekin monipuoliset.

Postipuiston peruskivenmuuraustilaisuudessa maan sisuksiin laitettiin umpinainen kapseli viestiksi ajastamme. Kenties tulevaisuudessa joku löytää kapselin ja pääsee ihmettelemään sen sisältöä. Kapseli sisältää Bonava Suomen Postipuiston esitteet, esitteet Helsingistä ja Pasilasta, peruskivenmuurauspäivän Helsingin Sanomat ja leikkipuistolasten piirroksia sekä muurauspäivänä käytettyjä rahoja.

Lue lisää Bonavan Postipuiston kotikorttelista ja tulevista projekteista

Lisätietoja: Bonava Suomi Oy, Projektijohtaja Heikki Ruski, puhelin 040 576 0647 ja viestintäpäällikkö Joanna Linnermo-Kumpuoja, puhelin 040 555 5868 ja viestinta@bonava.fi