Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

12 vinkkiä sähkön säästämiseen kotona

6.10.2022, 08.00

Sähkön hinta ja kulutus huolettavat nyt kotitalouksia, mutta kulutusta voidaan pienentää yllättävän paljon pienillä teoilla. Bonavan tuotetiimi kokosi 12 vinkkiä sähkön säästämiseksi arjessa. Kodeissamme on päivittäisessä käytössä valtava määrä erilaisia sähkölaitteita – kodinkoneita, puhelimien, tablettien ja tietokoneiden latureita, valoja, sähköhammasharjoja ja hiustenkuivaajia.

Käyttötottumukset vaikuttavat suoraan kodin sähkölaskuun, samoin laitteiden ikä ja kulutus. Asuntorakennuttaja Bonavan tuotepäällikkö Antti Vartiainen muistuttaa, että pienillä teoilla voimme pienentää sähkönkulutusta yllättävän paljon. ”Kokosimme 12 helppoa toimenpidettä, joilla voi itse vaikuttaa sähkökulutukseen kotona. Ne tuovat helpotusta sekä lompakolle että ympäristölle”, Vartiainen vinkkaa.

12 vinkkiä – näin säästät sähköä kotona

 1. Älä jätä sähkölaitteita valmiustilaan, vaan sulje ne käytön jälkeen kokonaan.
 2. Vaihda vanhoihin valaisimiin energiatehokkaat led-lamput.
 3. Sammuta valot, kun lähdet huoneesta.
 4. Kun valmistat ruokaa uunissa, laita ruoka uuniin jo sen lämmetessä. Tee kerralla isompi määrä.
 5. Kiehauta vesi vedenkeittimellä, jos lietesi ei ole moderni induktioliesi.
 6. Odota, että astianpesukone tulee täyteen, ennen kuin käynnistät pesuohjelman. Älä pese puolitäysiä koneellisia, sillä astianpesukoneen pesuvesi lämpiää sähköllä. Käytä eco-ohjelmaa.
 7. Säädä kylmälaitteisiin oikeat lämpötilat. Jääkaapin sopiva lämpötila on +6 astetta ja pakastimen -18 astetta.
 8. Varmista, että kylmälaitteiden ympärillä on kylliksi ilmatilaa. Muista myös imuroida laitteiden taustat pölystä vähintään kerran vuodessa.
 9. Kun valitset uutta kodinkonetta, suosi korkean energiatehokkuuden laitteita.
 10. Tarkista, että kotisi ovet ja ikkunat ovat tiiviit, jottei lämpö karkaa.
 11. Älä sijoita huonekaluja pattereiden eteen, jotta lämpö pääsee leviämään vapaasti.
 12. Kun tuuletat, tee se mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Energiatehokasta asumista uudisasunnoissa

”Bonava-kodit suunnitellaan energiatehokkuutta silmällä pitäen. Bonavan valmiiksi asentamat valot ovat energiatehokkaita, pitkäikäisiä led-valolähteitä. Uudiskohteiden laadukkaat ikkunat pitävät lämmön sisällä. Tuulettamisen tarvetta vähentää koneellinen ilmanvaihto, minkä lisäksi ilmanvaihtokone ottaa talteen poistoilmasta lämpöä, jolla puolestaan raitista tuloilmaa lämmitetään. Jokaisen Bonava-kodin keittiössä on energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset kodinkoneet. Uudiskohteissa yleinen lattialämmitys mahdollistaa kalusteiden vapaamman sijoittelun, kun ei tarvitse kiinnittää huomiota pattereihin”, Antti Vartiainen luettelee.

Bonava tekee johdonmukaista työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yhtiö tutkii ja kartoittaa jatkuvasti toimintansa ilmastovaikutuksia ja on sitoutunut puolittamaan koko arvoketjunsa kasvihuonekaasupäästöt jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden vuoteen 2030 mennessä. Yksi Bonava Suomen ilmastotyön toimenpideohjelman painopistealueista on energiatehokas asuinkerrostalo. ”Kehitämme Bonava-kotien konseptia energiatehokkaammaksi sekä etsimme ja otamme käyttöön vähäpäästöisiä tai päästöttömiä energiamuotoja hyödyntäviä ratkaisuja”, Vartiainen kertoo. Tavoitteena on A-energialuokka kaikissa uusissa rakennusprojekteissa.

***

Bonava on mukana 10.10.2022 käynnistyvässä valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, jolloin asiakkaille ja Bonava-kotien asukkaille jaetaan energiatehokkuuteen liittyviä vinkkejä. Bonavan keskeisin energiatehokkuustoimi on asuntoprojektien suunnittelussa: Bonava suunnittelee ja rakentaa energiatehokkaita A-energialuokan koteja, hyödyntää maalämpöä, mikäli se vain on mahdollista sekä toteuttaa asuinrakennuksiin aurinkopaneeleja.

***

Lisää kestävästä kehityksestä nettisivuillamme.  

Lue lisää Bonavasta yhtiönä.

Lisätietoja: Bonava Suomi Oy, Leena Majamäki, viestintäpäällikkö p. 040 585 1585, viestinta@bonava.fi