Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Bonava Suomi paransi kannattavuutta haastavassa markkinatilanteessa

9.2.2023, 09.00

Strategiaan nojaava, johdonmukainen työ liiketoiminnan vakauttamiseksi toi tulosta. Bonava Suomi paransi vuonna 2022 kannattavuutta huolimatta asuntojen kysynnän laskusta.  

Vuoden 2022 aikana asuntorakennuttaja Bonava keskittyi Suomessa strategiansa mukaisesti kilpailukykynsä vahvistamiseen valituilla liiketoiminnan pääalueilla. Keskiössä olivat maapankin vahvistaminen, kustannustehokkuuden parantaminen sekä kaupalliseen erinomaisuuteen ja asiakastyytyväisyyden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet.

”Uudistetun strategiamme mukaiset toimenpiteet toivat tulosta. Kannattavuuden jatkuva parantaminen on pitkän aikavälin tavoitteemme, ja suunta on nyt oikea. Teimme johdonmukaisesti töitä liiketoimintamme vakauttamiseksi ja onnistuimme rakennusprojektien kustannusten hallinnan ja laadun parantamisessa. Viimeisen vuosineljänneksen aikana tämä näkyi muun muassa useiden valmistuneiden kohteiden virheettöminä luovutuksina. Henkilöstömme on tehnyt erittäin hyvää työtä”, sanoo Bonava Suomen toimitusjohtaja Riku Patokoski.

Vuotta 2022 leimasi markkinatilanteen nopea muutos loppuvuotta kohden. Inflaatio ja korkojen nousu näkyivät kuluttajien luottamuksen heikkenemisenä, mikä puolestaan vaikutti asuntojen kysynnän laskuna. Kuluttajamyynnin hiljenemisen lisäksi myös sijoittajakohteiden kysynnässä nähtiin merkittävää heikkenemistä. Kysynnän laskun seurauksena Bonava Suomen liikevaihto jäi 165,6 miljoonaan euroon ja myytyjen asuntojen määrä oli 838. Haastavasta markkinatilanteesta ja liikevaihdon laskusta huolimatta Bonava Suomen liikevoitto (EBIT) parani edellisvuoteen verrattuna nousten 8,3 miljoonaan euroon. Liikevoittoprosentti nousi 5 prosenttiin edellisvuoden 1,1 prosentista. Vuoden 2022 aikana rakenteille lähti 765 uutta asuntoa, ja kaikkiaan Bonava Suomella oli viime vuonna rakenteilla 1470 asuntoa.

”Jatkamme vuonna 2023 liiketoiminnan vakauttamista ja rakennushankkeiden hallinnan parantamista. Uusien kohteiden aloitukset edellyttävät huolellista harkintaa, sillä markkina on edelleen epävarma ja näkymä on sumea. Johdonmukainen kilpailukyvyn parantaminen on välttämätöntä, sillä toiminta-alueillamme Suomen suurimmissa kasvukeskuksissakysyntä uusille kodeille ja naapurustoille tulee elpymään. Pitkällä aikavälillä Bonava Suomi tavoittelee merkittävää kasvua sekä kannattavuuden jatkuvaa parantamista”, Patokoski sanoo.

Bonava Suomi Oy:n avainluvut            2022        2021

Liikevaihto, MEUR                                  165,6       181,5

Liikevoitto (EBIT) MEUR                             8,3           1,9

Liikevoitto (EBIT), %                                    5,0           1,1

Asuntoja rakenteilla, kpl                          1470        1447

Aloitetut asunnot, kpl                                765        1032

Myydyt asunnot                                        838          988

* * *

Bonava on yksi Euroopan johtavista asuntorakennuttajista. Yrityksen toiminta kattaa asuntorakennuttamisen ja -kehittämisen koko arvoketjun tontinhankinnasta hankekehitykseen, uusien kotien suunnitteluun, tuotantoon, markkinointiin ja myyntiin. Bonavan asiakkaita ovat yksityiset kodinostajat ja sijoittajat. Suomessa Bonava toimii Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Bonava Suomen luvut: Bonava Group Year-end Report January-December 2022

Bonava-konsernin lehdistötiedote Bonava's year-end report 2022: Deliveries according to plan in an active quarter

Lue lisää Bonava Suomesta.

Lisätietoja:
Riku Patokoski, toimitusjohtaja, Bonava Suomi p. 040 510 5475 
Leena Majamäki, viestintäpäällikkö, Bonava Suomi, p. 040 585 1585,
viestinta@bonava.fi