Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Onko oman kodin ostaminen nyt järkevää?

Nollakoron aikakauden päättyminen sai suomalaiset asunnonostajat entistä varovaisemmiksi, ja moni päätti lykätä asunnonostoaikeitaan myöhemmäksi. Kannattaako kotihaaveita kuitenkaan kuopata kokonaan? Ei kannata, Bonavan myyntineuvottelija Joel Viitanen sanoo. Piristymä ja hintatason nousu voivat olla jo pian käsillä, joten kannattaa olla ennen muita liikkeellä.

Katse tulevaisuuteen

Asunto on suomalaisille tavanomaisin tapa kerryttää omaa varallisuuttaan. Bonavan myyntineuvottelija Joel Viitanen pitää asunnon omistamisen suurimpana hyötynä sitä, että ostaja maksaa itselleen, eikä vuokranantajalle.

− Harvalla on vuokralla asuessaan mahdollisuutta laittaa säästöön samaa summaa kuin, mitä hän sijoittaa omaan varallisuuteensa omistusasunnon lainanlyhennyksen muodossa.

Viitanen muistuttaa, että uusi asunto on pitkän tähtäimen sijoitus, jossa kuukausittaisista menoista suuri osa sujahtaa omaan taskuun myös silloin, kun lainasta maksetaan korkoa.

− On luonnollista, että hyvin poikkeuksellisen nollakoron aikakauden jälkeen kestää hetki, että asunnonostajat sopeutuvat tilanteeseen, jossa lainaraha ei olekaan enää lähes ilmaista. Nyt kuitenkin vaikuttaisi, että kovin huippu on jo takanapäin. 

Viimeisen vuoden aikana asuntojen hinnat ovat mukautuneet muuttuneeseen markkinaan, joten asunnonostajan kannalta tilanne on erinomainen. Tarjontaa on paljon ja hintatason palautuessa asunnon arvonnousu voi erityisesti suurissa kaupungeissa olla merkittävä.

− Vielä hetken aikaa on ostajan markkinat. Erityisesti vuokralla asujan kannalta on loistava hetki siirtyä omistusasumiseen. Vuokrat nousevat siinä missä asuntojen hinnatkin, joten parhaan hyödyn arvonnoususta saa tekemällä kaupat pian. Koronnousukin näyttää nyt taittuneen.

Espoon-Tuulikello-2-B31-(17-of-32)_WEB_800x534.jpg

Espoon Tuulikello 2 sijaitsee halutulla asuinalueella Tapiolan keskustan läheisyydessä. 

Mielenrauhaa uudiskohteessa

Asunnon omistaminen mielletään turvalliseksi tavaksi säästää, mutta onko se todella sitä? Putkiremontit, homevauriot ja muut yllättävät kulut arveluttavat monia. Myyntineuvottelija Viitanen ymmärtää huolen, mutta erityisesti uudiskohde luotettavalta rakennuttajalta on hänen mielestään ostaja kannalta fiksu ratkaisu.
 
− Uudiskohteen ostaminen ja omistaminen on ennen kaikkea turvallista. Suunnittelua ja rakentamista ohjaavat lait ja määräykset, ja ne rakennetaan aina tiukan valvonnan alla. Lisäksi uudisasunnossa voi asua vuosikausia ilman remonttihuolia. Tämä on yksi isoimpia etuja uudiskohteissa. 
 
Rakennusvaiheessa uudiskohteen ostajan turvana on myös asuntokauppalain mukainen RS-järjestelmä. RS-lyhenne tulee sanoista Rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema.
 
− Iso osa RS-järjestelmää ovat lait ja vakuudet, jotka perustajaosakas eli me rakennuttajana asetamme RS-pankkiin. Ne ovat siellä mahdollisia taloudellisia haasteita tai muita rakennusvirheitä varten. Järjestelmä takaa sen, että asunnot valmistuvat suunnitellusti. Kaikki Bonavalta kuluttaja-asiakkaalle myytävät uudisasunnot ovat RS-järjestelmän piirissä, Viitanen selventää.
 
Tampere_Härmälänrannan-Vellamo-1-A19-(8-of-26)_800x534.jpg
Tampereen Vellamo 1 valmistui omalle tontille Härmälänrantaan.

Vastuullinen ja vakavarainen rakennuttaja

Rakennetulla ympäristöllä on moninaisia vaikutuksia ympäristöön ja ilmastoon sekä globaalisti että paikallisesti rakentamisesta aina asumisen aikaan asti. Bonava on Euroopan ensimmäinen asuntorakennuttaja, joka on saanut ilmastotavoitteilleen hyväksynnän Science Based Targets -aloitteelta. Yritys on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä koko arvoketjussaan 50 prosentilla jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden vuoteen 2030 mennessä.

− Uusissa Bonava-kodeissa valitaan ratkaisuja, joiden ilmasto- ja ympäristövaikutus on niin rakentamisen kuin asumisenkin aikana mahdollisimman pieni. Tähtäämme uusissa kohteissamme aina A-energialuokkaan, Joel Viitanen avaa.

Bonava on vakavarainen, suomalainen rakennuttaja, joka on osa eurooppalaista Bonava-konsernia. Aiemmin osana NCC:tä toimineen Bonavan juuret juontavat aina 1930-luvulle lähtien. Itsenäisenä yrityksenä se on luonut uusia koteja ja onnellisia naapurustoja vuodesta 2016.
 
Turun-Kirstinpuiston-Solina-14-as-10-(12-of-16)_800x534.jpg

Turun Solina 14 asettuu tulevaisuuden suosikkialueelle Kirstinpuistoon.

Tutustu uusiin Bonava-koteihin pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella osoitteessa bonava.fi