Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Vinkit helteen taltuttamiseksi kotona

5.7.2021, 10.00

Monet nauttivat kesälomastaan ainakin osan myös kotona. Hellepäivän helpotukseksi on muutamia niksejä, joilla koti pysyy raikkaana ja viileänä myös kuumina päivinä. Yllättäen myös siivoamisesta voi olla apua helteisiin.

Asuntorakennuttaja Bonavan asiakaspalvelupäällikkö Maria Mänttäri kertoo, että heiltä kysytään kesäisin vinkkejä kodin viilentämiseksi. ”Halusimme koota parhaat niksimme kaikkien hyödyksi. Olemme käyttäneet vinkkien pohjana myös THL:n hyödyllisiä ohjeita”, Mänttäri kertoo.

Asunnon lämpötilan pystyy pitämään aisoissa jo sillä, että sulkee ikkunat ja sälekaihtimet tai verhot päivällä. Ikkunoiden auki pitämisestä ei ole hyötyä, jos ulkolämpötila on korkeampi kuin sisälämpötila. Asunnon tuulettaminen kannattaakin hoitaa viileämpään yöaikaan ja on aina parempi, jos pystyy hyödyntämään läpivetoa. Silloin myös nukkuminen helpottuu huomattavasti.

Joskus hellejaksot jatkuvat kuitenkin pitkään, eivätkä lämpötilat öisinkään putoa tarpeeksi alas. Tällöin on hyvä turvautua jäähdyttäviin ilmastointilaitteisiin tai tuulettimeen”, Mänttäri sanoo.

Jäähdyttävistä ilmastointilaitteista saa parhaan tehon irti, kun pitää ovet ja ikkunat kiinni. Tuulettimien kanssa taas kannattaa muistaa, että tuuletin voi helpottaa oloa vain, jos sisäilma on alle 35 astetta. Koska tuuletin ei viilennä ilmaa, tätä lämpimämmässä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liian lämpimässä tuuletin lisää kehon lämpökuormaa. Tuuletin myös haihduttaa iholta nestettä, joten sitä käytettäessä pitää erityisesti muistaa juoda riittävästi.

Mitä muuta kodissa sitten voi helteiden taltuttamiseksi tehdä?

Yksi tärkeä asia on tarkistaa, että lämpöpatterit ja kylpyhuoneen lattialämmitys on säädetty mahdollisimman alhaiselle lämpötilalle tai suljettu kokonaan. Lisäksi sähkölaitteet lämmittävät yllättävän paljon. Kannattaa siis huolehtia, että kaikki turhat valot ja sähkölaitteet on sammutettu, ja välttää uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Led-valaisimet lämmittävät huonetilaa vähemmän kuin esimerkiksi halogeeni- ja hehkulamput”, Mänttäri neuvoo.

Siivoamisesta apua kuumuuteen

Mänttäri kertoo, että yllättäen myös siivoamisesta voi olla apua helteisiin:

Helteillä myös kodin kylmälaitteet ovat kovilla. Hyvin hoidettu kylmälaite tuottaa vähemmän lämpöä, ja se myös säästää sähkölaskussa. Kannattaa siis puhdistaa kylmälaitteiden lauhdutinritilät ja sulattaa pakastin. Helteillä saattavat myös kodin tuoksut korostua. Siksi suosittelen esimerkiksi jääkaapin siivousta ja järjestelyä, jolloin jääkaapista poistetaan samalla vanhaksi menneet tuotteet. Lisäksi myös kylpyhuone ja liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa siivota, jotta koti tuntuu raikkaammalta.

Huolehdi helteillä myös perheenjäsentesi ja lemmikkieläinten riittävästä nesteen saannista. Siirrä lisäksi huone- ja parvekekasvit turvaan polttavasta auringosta, tai rakenna tarvittaessa kasveille varjoa esimerkiksi puutarhamyymälöissä myytävistä varjostuskankaista tai lakanasta, ja kastele kasveja normaalia useammin. Myös naapuruston hyvinvoinnista kannattaa huolehtia. Naapurin yksinäiseltä vanhukselta voi kohteliaasti kysellä vointia”, Mänttäri muistuttaa.

Lisätietoja:

https://www.bonava.fi/inspiraatio/vinkkeja-asumiseen/kodin-kesainen-muistilista
https://www.bonava.fi/inspiraatio/vinkkeja-asumiseen/kylpyhuoneen-suursiivous
https://www.bonava.fi/inspiraatio/vinkkeja-asumiseen/keittion-suursiivous
https://www.bonava.fi/inspiraatio/vinkkeja-asumiseen/turvallisesti-kotona

Bonava Suomi Oy, Leena Majamäki, viestintäpäällikkö p. 040 585 1585, viestinta@bonava.fi

Leena Majamäki
Viestintäpäällikkö+358 40 5851585
leena.majamaki@bonava.com