Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Kesä kutsuu koolle naapurustoissa – TOP 5 mitä suomalaiset haluavat tehdä naapureidensa kanssa

7.7.2022, 08.00

Kesälomalla kaikilla ei ole mahdollisuutta mökkeilyyn tai matkusteluun, mutta kesästä ja yhteisöllisyydestä voi nauttia myös omassa kotinaapurustossa. Bonavan teettämä Onnelliset naapurustot -tutkimus paljastaa, mitä asioita suomalaiset haluaisivat tehdä yhdessä naapureidensa kanssa. Mieluisinta meille ovat sosiaaliset kokoontumiset, kuten grillaaminen yhdessä tai juhlat. Naapuruston kunnossapito, esimerkiksi maalaaminen tai rikkaruohojen kitkeminen kiinnostaa seuraavaksi eniten.

Mitä suomalaiset haluaisivat tehdä naapureidensa kanssa? Asuntorakennuttaja Bonavan teettämästä Onnelliset naapurustot -tutkimuksesta selviää, että sosiaaliset kokoontumiset, esim. grillaus tai juhlat on yhteisöllisyyden muodoista suosituin (36 %). Naapuruston kunnossapito, esim. maalaus, rikkaruohojen kitkeminen tai siivous kiinnostaa seuraavaksi eniten (22 %). Kolmantena tulevat kestävää elämäntapaa koskevat aloitteet, esim. kirpputorit tai tavaroiden vaihto (19 %). Yhteisön muiden jäsenten, kuten lasten tai vanhusten, tukeminen mainitaan neljäntenä (15 %). Liikunta, esim. juoksu, kävely tai jooga, on viidenneksi suosituin vaihtoehto (12 %). Vastaajista 16 % ilmoitti, ettei ole kiinnostunut mistään toiminnasta naapureidensa kanssa.

TOP 5 mitä suomalaiset haluavat tehdä yhdessä naapureidensa kanssa

1. Sosiaaliset kokoontumiset esim. grillaus, juhlat 36 %
2. Naapuruston kunnossapito esim. maalaus, rikkaruohojen kitkeminen, siivous 22 %
3. Kestävää elämäntapaa tukevat aloitteet esim. kirpputorit, tavaroiden vaihto 19 %
4. Yhteisön muiden jäsenten tukeminen esim. lasten ja vanhusten tukeminen 15 %
5. Liikunta esim. juoksu, kävely, jooga 12 %


”Jos vietät kesäpäiviä omassa naapurustossasi, mikä onkaan mukavampaa kuin tehdä asioita yhdessä naapureiden kanssa. Me suomalaiset olemme yllättävän yhteisöllistä porukkaa ja tekemistä löytyy monenlaista. Järjestä kotipihalla tai yhteistiloissa kesäjuhlat, vaikka vain pienellekin porukalle. Leikitä naapuruston lapsia, kokoa pihapartio kitkemään rikkaruohot pihaistutuksista tai kutsu naapureita mukaan kävelylenkille tai vaikkapa joogatuokioon”, Bonava Suomen viestintäpäällikkö Leena Majamäki vinkkaa.

Useimmille viime vuodet ovat merkinneet monen sosiaalisen toiminnan keskeyttämistä ja myös kanssakäyminen naapureiden kanssa on voinut jäädä vähäiseksi. Onnelliset naapurustot -tutkimus vahvistaa, että vuorovaikutusta helpottavilla yhteisillä tiloilla on myönteinen vaikutus. Suomalaiset, jotka asuvat naapurustoissa, joissa on muiden kohtaamista edistäviä paikkoja ja tilaisuuksia, kertovat olevansa 17 prosenttia onnellisempia naapurustossaan ja 14 prosenttia yleisesti onnellisempia elämässään.

* * *

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta mikä on kodin ja naapuruston merkitys elämän onnellisuudessa suomalaisille? Asuntorakennuttaja Bonava teettämän Onnelliset naapurustot -tutkimuksen mukaan yleisestä elämän onnellisuudesta lähes viidennes (17 %) syntyy koti- ja naapurustotyytyväisyydestä. Tästä kodin osuus on 9 % ja naapuruston 8 %. Henkisen hyvinvoinnin osuus yleisestä elämän onnellisuudesta on 49 %. Perheen tai kumppanin osuus on 10 %, ystävien 9 %, taloudellisen tilanteen 8 % ja fyysisen hyvinvoinnin osuus on 7 %.

Lisää Onnelliset naapurustot -tutkimuksen tuloksista nettisivuillamme.
Lehdistötiedote: Bonavan tutkimus: Suomalaisten onnellisuudesta lähes viidennes muodostuu tyytyväisyydestä omaan kotiin ja naapurustoon
Raportti: miten naapuruston onnellisuus rakentuu

* * *

Asuntorakennuttaja Bonava teettämän Onnelliset naapurustot -tutkimuksen toteutti markkinatutkimustoimisto Nepa. Tutkimus toteutettiin Bonavan markkina-alueilla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Virossa, Latviassa ja Venäjällä Pietarissa. Tulokset perustuvat kyselylomakkeeseen, joka täytettiin verkkopaneelin kautta ja johon vastasi 6 590 henkilöä, joista Suomessa 1 102 vastaajaa. Tiedot kerättiin joulukuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Tutkimus tehtiin nyt kolmannen kerran. Edelliset tulokset ovat vuodelta 2019. 

* * *

Bonava Suomi Oy on asuntokehittäjä, jonka toiminta kattaa kokonaisvaltaisen asuntorakennuttamisen ja -kehittämisen tontinhankinnasta hankekehitykseen, uusien kotien suunnitteluun, tuotantoon, markkinointiin, myyntiin ja asiakaspalveluun. Yrityksen asiakkaita ovat yksityiset kodinostajat ja sijoittajat. Suomessa Bonava toimii Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Lue lisää Bonavasta yhtiönä

Lisätietoja Onnelliset naapurustot -tutkimuksesta: Leena Majamäki, viestintäpäällikkö p. 040 585 1585, viestinta@bonava.fi