Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Bonava tuo vähähiilisen betonin asuntotuotantoon – rakennusmateriaaleista syntyvät päästöt pienentyvät viidenneksellä

22.9.2022, 09.00

Bonava on käynnistänyt Kirkkonummella kahden asuinkerrostalon rakennushankkeen, jossa rakennusmateriaaleista syntyviä päästöjä vähennetään vähähiilisen betonin avulla. Vähähiilisiä betonielementtejä käytetään asuntokohteessa näin laajasti ensimmäistä kertaa Suomessa. Bonava on sitoutunut puolittamaan arvoketjunsa päästöt vuoteen 2030 mennessä jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden.

Bonava tuo vähähiilisen betonin asuntotuotantoon Kirkkonummen Masalassa. Rakenteille on vastikään lähtenyt kahden asuinkerrostalon naapurusto, johon valmistuu 93 kotia. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota ilmastoystävällisiin ratkaisuihin. Energiatehokkaissa A-energialuokan taloissa ympäristöystävällinen maalämpö pitää rakennusten lämmityksestä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt alhaisina ja kiinteistösähköä tuotetaan katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla. Rakennustyömaalla panostetaan jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen sekä ympäristölle kohdistuvan rasituksen pienentämiseen.

200 000 kiloa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä

Energiankulutuksen ohella uudisasuinrakennuksessa syntyy huomattavia päästöjä rakennusmateriaaleista. Betonin osuus rakennusmateriaalien valmistuksesta aiheutuvista kasvihuonekaasupäästöistä on merkittävä, mutta päästöjä voidaan vähentää vähähiilisen betonin avulla.

Bonava pienentää Consolis Parman vähähiilisillä ratkaisuilla Masalan projektissa rakennuksen hiilidioksidipäästöjä noin viidenneksellä. Tämä tarkoittaa noin 200 000 kiloa pienempiä päästöjä Parman vastaaviin vakiotuotteisiin verrattuna. Vähähiilistä betonia käytetään rakennusten välipohjissa, kantavissa väliseinissä ja hissikuiluissa. Päästövaikutuksia vertailtiin tekemällä hiilijalanjälkilaskenta vaihtoehtoisilla ratkaisuilla.

”Tämä on ensimmäinen asuntokohde Suomessa, jossa vähähiilisiä betonielementtejä käytetään näin laajasti. Halusimme minimoida betonirungon päästövaikutukset ja siksi päädyimme käyttämään vähähiilisimpiä markkinoilla olevia vaihtoehtoja kattavasti”, kertoo Bonava Suomen hankintapäällikkö Samuli Nylander.

”Betonin osuus rakennusmateriaalien tuotannossa syntyvistä ilmastopäästöistä on merkittävä. On todella hienoa, että betoniteollisuudessa on kyetty kehittämään vähähiilisiä tuotteita nopealla aikataululla. Näiden ratkaisujen yleistyminen on yksi ilmastotavoitteidemme saavuttamisen edellytyksistä”, sanoo Bonava Suomen kestävän kehityksen päällikkö Ayla Dinçay.

Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet kannustavat yhteistyöhön   

Bonava Suomen ilmastotyön toimenpideohjelma jakautuu kolmeen osa-alueeseen: energiatehokas asuinkerrostalo, kestävät materiaalit ja suunnitteluratkaisut sekä kestävyyttä edistävä kulttuuri. Bonava on sitoutunut puolittamaan arvoketjunsa päästöt vuoden 2018 tasosta vuoteen 2030 mennessä jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden.

”Panostamme kotien ja naapurustojen suunnittelussa alhaiseen energiankulutukseen, ympäristöystävälliseen rakennusprosessiin sekä ympäristön kannalta fiksuihin materiaalivalintoihin. Tavoitteenamme on rakentaa talot yhdessä kumppaneidemme kanssa mahdollisimman resurssiviisaasti ja ympäristökuormitusta selvästi vähentäen”, Ayla Dinçay sanoo.

”Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten pienentäminen on koko toimialan yhteinen asia. Teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa vähähiilisen rakentamisen edistämiseksi ja yhtenevien ilmastotavoitteidemme saavuttamiseksi. Parman vähähiiliset tuotteet pienentävät betonikerrostalojen rungon hiilidioksidipäästöjä tässä kohteessa noin 20 prosenttia”, Consolis Parman teknologiajohtaja Juha Rämö kertoo.

* * *

Asunto Oy Tinantie 2:n uudet kodit Kirkkonummen Masalassa ovat muuttovalmiita vuoden 2023 lopulla.

* * *

Lue lisää Bonavasta yhtiönä.

Median yhteydenotot: Leena Majamäki, viestintäpäällikkö p. 040 585 1585, viestinta@bonava.fi