Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Sisustustrendit 2021

Nyt jos koskaan on trendikästä olla tietoinen tavaroiden alkuperästä ja materiaalien eettisyydestä. Vuonna 2021 hukkaneliöt otetaan hyötykäyttöön ja tavaroiden käyttöikää pidennetään huolellisella huollolla ja kekseliäisyydellä. Katso vuoden 2021 herkullisimmat sisustustrendit.

Kestävää tyylikkyyttä

Vuoden 2021 sisustustrendit noudattelevat pitkälti muita vallalla olevia trendejä. Eettisyys, ekologisuus, lähituotanto ja hidas kierto antavat raamit myös kodin sisustamiseen.

– Lähiruuan lisäksi ihmisiä kiinnostaa nyt myös lähisisustaminen; suositaan paikallisia valmistajia esimerkiksi tekstiileissä tai halutaan hankkia mieluummin kotimainen sohva kuin Kiinasta rahdattu, sisustussuunnittelija Tomi Kouvola kuvailee.

Aivan kuten muistot, myös kodin sisustus rakentuu pala palalta. Kestävä kulutus onkin ollut pitkään sisustajien mieleen, eikä kaikkea tarvitse ostaa heti muuttopäivänä vaan hankintoja voi tehdä harkitusti.

– Kodissa saa näkyä kerroksellisuus, muistoja, perittyjä kalusteita, löytöjä matkoilta tai käytettynä hankittuja tuotteita sekä arvokkaampaa designia, johon on ehkäpä säästetty pitkään ja jota tullaan pitämään kotona myös kauan, Kouvola rohkaisee.

Suoraan luonnosta

Luonnonmateriaalit jatkavat suosiotaan trendikkään kodin sisustuksessa. Tomi Kouvola nimeää pellavan, puuvillan, villan ja nahan pehmeiden materiaalien ykkösiksi, kun taas puulajeista tammi pitää pintansa takuuvarmana klassikkona. Puuta nähdään paitsi huonekaluissa, myös erilaisilla pinnoilla kuten seinillä. Viime vuosina näkyvän paluun tehneet rottinkihuonekalut hankitaan luonnollisesti käytettynä kirpputorilta tai kaivetaan mummolan vintiltä.

– Metallien osalta trendit ovat vaihdelleet ehkä eniten. Pariisin huonekalumessuilla tammikuussa näkyi paljon patinoitua messinkiä, Kouvola vinkkaa.

Metalli näkyy kodeissamme erityisesti pienissä yksityiskohdissa ja vastapainona puulle. Eloa tuovat myös erilaiset buklee-kankaat nyppyineen ja silmuineen. Aiemmin vain torkkupeitoissa käytetyllä tekstuureilla verhoillaan nyt rohkeasti tyynyjä, raheja ja nojatuoleja.

Luonnonmateriaalit pitävät pintansa sisustustrendien huipulla.

Luonnonmateriaalit pitävät pintansa sisustustrendien huipulla.

Turun Lyhdynkantajan uusien Bonava-kotien ikkunaseiniä peittävä puu on paitsi ekologinen, myös trendikäs materiaalivalinta.

Turun Lyhdynkantajan uusien Bonava-kotien ikkunaseiniä peittävä puu on paitsi ekologinen, myös trendikäs materiaalivalinta. Metalliset yksityiskohdat tekevät sisustuksesta ajan hengen mukaisen.

Moderni sisustaja hyödyntää kaiken tilan

Kuten muussakin kodin sisustuksessa, myös säilytysratkaisuissa käytännöllisyys on valttia. Kouvola rohkaisee päästämään irti vanhoista ajattelutavoista.

– Jos ajattelemme vaikkapa kerrostalokodin eteistä, moni kokee pitkät käytävämäiset eteiset hukkaneliöinä vailla mitään funktiota. Eteinen pitää ajatella kuutioina. Jos on pitkä käytävä, on myös pitkät seinät. Useimmiten eteiskaapiston lisäksi minkään muun säilytysratkaisun ei edes tarvitse koskea lattiaa, jolloin tila näyttää edelleen avaralta ja siivous on helpompaa. Seinäkiinnitteiset kenkäkaapit ovat käytävillä todella järkevä lisä säilytysongelmiin.

Eikä käytännöllisen suinkaan tarvitse olla tylsää tai tyylitöntä. Trendikkäässä sisustuksessa oma persoona saa näkyä eikä tavaroita tarvitse piilotella. Kouvola mainitsee esimerkiksi koukut, joihin voi ripustaa lähes mitä vain: sateenvarjot, laukut, pyöräilykypärät, koiran talutushihnat, vieraiden takit ja kotiavaimet.

Parveke luo tunnelmaa kesät talvet

Taitava sisustaja hyödyntää koko tilan – myös kodin ulkopuolisen. Uusista Bonava-kodeista löytyvät komean korkeat ikkunat tuovat ympäröivän maiseman osaksi kodin sisustusta ja luovat avaraa tunnelmaa kotiin kuin kotiin. Ilmavuus näkyy myös sisustustrendeissä 2021 muun muassa siroina huonekaluina.

Tomi Kouvola kehottaa kääntämään katseen myös parvekkeeseen:

– Parveke olisi hyvä kalustaa saumattomaksi osaksi muun kodin sisustusta, sillä se on näkyvillä kesät talvet.

Lasitettu parveke mahdollistaa tilan hyödyntämisen ympäri vuoden. Sisusta vaikka tunnelmallinen syysparveke lyhtyineen ja buklee-kankaisine viltteineen tai loihdi raikas ruokailutila pöytäryhmineen – mahdollisuudet ovat rajattomat.

– Eräs asiakkaani halusi makuuhuoneen yhteydessä olevasta parvekkeestaan kaupunkihyötypuutarhan - mikä mahtava ajatus, Kouvola kehuu.

Steniuksenkummun kotikorttelin uusissa Bonava-kodeissa korkeista ikkunoista avautuu Tapiolan puistomaisema .

Steniuksenkummun kotikorttelin uusissa Bonava-kodeissa korkeista ikkunoista avautuva Tapiolan puistomaisema on kuin vuodenaikojen mukaan elävä taulu.

Lasitettu parveke on kuin yksi huone lisää.

Lasitettu parveke on kuin yksi huone lisää, ja sisustustrendit näkyvät myös kodin ulkotiloissa.

Koti ja työt saman katon alla

Lisääntyvä etätyöskentely näkyy vuoden 2021 sisustustrendeissä monin tavoin. Toisaalta panostetaan kodikkuuteen ja hyvinvointiin, toisaalta taas luodaan työskentelylle mahdollisimman otolliset puitteet. Tomi Kouvola tunnistaa ilmiön.

– Ideaalitilanne olisi, että kotona olisi erillinen työhuone, joka on pyhitetty etätyöhön. Siirtymä työhön on helppoa, kun tiettyä tilaa voi pitää koko ajan työkäytössä ja sinne saa myös työrauhan.

Usein erilliseen työhuoneeseen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta. Tällöin Kouvola vinkkaa etsimään kodista paikan, jossa keskittyminen on helppoa, paperien levittäminen mahdollista ja palaverien pitäminen onnistuu.

–  Jos asuu yksin, tämä voi olla mikä tahansa tila. Jos kodissa on muitakin asukkaita, esimerkiksi makuuhuoneesta tai kesäaikaan lasitetusta parvekkeesta saa oven sulkemalla rauhallisen työpisteen.

Kuten muissakin kodin toiminnoissa, etätyöt sujuvat tehokkaammin ja siirtymä vapaa-aikaan mukavammin, jos työpisteen pystyy siistimään työpäivän päätyttyä.

Yhdestä asiasta Kouvola on kuitenkin valmis joustamaan:

–  Työtuolin pitää ehdottomasti olla ergonomialtaan hyvä, vaikka se ei mikään sisustuksen masterpiece olisikaan.

Helsingin Kanvaasissa etätyöpisteen voi sisustaa vaikka oman kodin viherhuoneeseen.

Helsingin Kanvaasissa etätyöpisteen voi sisustaa vaikka oman kodin viherhuoneeseen. Nappaa aamukahvi keittiöstä, vedä liukulasiovi perässäsi kiinni ja uppoudu töiden pariin luonnon äänten rauhoittavassa helinässä.