Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge
Asumisen kuumimmat trendit

Asumisen kuumimmat trendit

Miten suomalaiset haluavat asua nyt ja tulevaisuudessa? Alma Media ja Dagmar kartoittivat trendikatsauksessaan asumisen kuumimmat trendit.

Perinteisen käsityksen mukaan suomalaisten suurin kotihaave on omalla saunalla ja pihalla varustettu omistusasuntoikioma punainen tupa ja perunamaa. Muuttuvan maailman rinnalla myös asuntotoiveet päivittyvät. Asumiseen voidaan liittää erilaisia hitaasti muuttuvia trendejä, joiden taustalla on yleisiä kuluttajatrendejä ja laajempia megatrendejä, kuten kaupungistuminen, ilmastonmuutos sekä digitalisaatio. Minkälaiset asiat muokkaavat asumisen tulevaisuutta ja mitkä trendit ovat pinnalla juuri nyt? 

Sijainti 

Poikkeusaika on mullistanut monen käsityksiä siitä, miltä oma arki ja koti näyttää. Oman tilan kaipuu ja luonnonläheisyys ovat nousseet uuteen arvoon, kun kotona vietetään yhä enemmän aikaa. Etätyön lisääntymisen ennustetaan olevan täällä pysyvästi, joka johtaa monipaikkaisempaan ja paikkariippumattomampaan asumiseen. Vaikka kaupungistuminen on edelleen iso megatrendi, muuttoliike on viime aikoina valunut keskustoista ulospäin, asunnonhakijoiden arvostaessa enemmän luontoa ja rauhaa. Palvelujen läheisyyttä ja sujuvia kulkuyhteyksiä pidetään kuitenkin tärkeänä elementtinä. 

”Helsingin hakumäärät ovat toki kasvaneet vuodentakaiseen verrattuna, mutta selvästi enemmän ovat kasvaneet niin sanottujen kehyskuntien hakumäärät suhteessa Helsinkiin. Ilmiö oli havaittavissa jo koronavuonna 2020, mutta ei näin selvästi – trendi näyttäisikin olevan jatkuva. Kehyskunnat kiinnostavat nyt selvästi aikaisempaa enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella”, Alma Media Suomen asumisen liiketoimintajohtaja Minna Marjava-Kontio tuo esiin Etuovi.com tiedotteessa. 

Omasta terassista haaveilevalle myös kerrostaloasuminen voi tarjota kaivattua tilaa, sillä monien Bonavan uudiskohteiden ensimmäisessä kerroksessa on tarjolla pihallisia koteja.

Asumisen kuumimmat trendit. Espoon Tuulikello 2:n ensimmäisen kerroksen kodit jatkuvat upeille terasseille.

Espoon Tuulikello 2:n ensimmäisen kerroksen kodit jatkuvat upeille terasseille.

Asunnon koko 

Kodin tulee mukautua entistä enemmän muuttuviin käyttötarpeisiin ja elämäntilanteisiin. Pitkään asumisen trendeissä korostunut asuinneliöiden tehostaminen ja hukkatilan karsiminen on murroksessa. Nyt koetaankin tärkeämpänä, että kotona on tilaa toteuttaa itseään ja mahdollisuus tehdä töitä. Yhä useampi asunnonhakija toivoo vetäytyvänsä arjen kiireiden keskeltä omalle pihalle tai terassille. 

”Nähdään selvästi, että omakotitalojen ja rivitalojen hakumäärät Etuovi.comissa ovat kasvussa. Omakotitalo on suosituin asuntotyyppi, niiden hakumäärät kasvoivat vuonna 2020 yli 30 % ja myös vuonna 2021 kasvu on jatkunut.” 

Bonavan Duo-konsepti vastaa asukkaiden elämän muuttuviin tilanteisiin. Duo-kodeissa voit yhdistää kaksi asuntoa yhdeksi isommaksi kokonaisuudeksi tai jakaa yhden ison asunnon kahdeksi pienemmäksi kodiksi, mikä toimii esimerkiksi ensiasunnoksi itsenäistyvälle nuorelle tai vaikka työtilana, mikä helpottaa työelämän ja vapaa-ajan yhteensovittamista.

Asumisen kuumimmat trendit.  Bonavan uudiskohde Pasilassa - Helsingin Ellen.
Asumisen kuumimmat trendit. Bonavan uudiskohde Pasilassa, Helsingin Ellen.

Duo-kodeissa yksiön voi liittää isomman asunnon yhteyteen vaikkapa erilliseksi työtilaksi.

Ekologisuus 

Ekologisuus on vahvasti pinnan alla kupliva trendi. Kuluttajat ovat tietoisempia asumiseen liittyvästä hiilijalanjäljestä, ja miten siihen voi omilla teoillaan vaikuttaa. Asuminen muodostaa suuren osan suomalaisten hiilijalanjäljestä, joten esimerkiksi lämmitysmuodon ja energiatehokkuuden huomioimisella on suuri merkitys. Uudiskohteiden rakentamisessa trendi näkyy jo vahvemmin, sillä rakennusten ympäristövaikutuksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Luonto on myös tuotu konkreettiseksi osaksi kerrostaloasumista, mikä näkyy esimerkiksi mahdollisuuksina kaupunkiviljelyyn talojen sisäpihoilla.  

Kehitämme Bonavalla kestäviä ja onnellisia naapurustoja, joissa asukkaat voivat asua ja elää parhaalla mahdollisella tavalla perheen, ystävien, naapurien ja ympäristön kanssa. Useissa kohteissamme sisäpihoja koristaa viljelylaatikot ja piharakennuksen kattoja ekologiset viherkatot. Lue lisää ilmastotyöstämme.

Bonava-kotien viihtyisillä ja toiminnallisilla sisäpihoilla on ilo viettää aikaa naapureiden ja läheisten seurassa.

Sujuva arki 

Hektisen arjen pyörittämisen keskellä on korostunut tarve panostaa omaan hyvinvointiin ja palautumiseen, jota avittaa uudet palvelut ja teknologia. Ääniassistentit kasvattavat suosiotaan, erilaiset älylukot poistavat tarpeen muistaa onko avaimet taskussa, älykäs jääkaappi ehdottaa uusia reseptejä, ja robotti-imuri pitää nurkissa pyörivät villakoirat kurissa. Asumisen palvelullistuminen on myös merkittävä trendi, johon vastaa esimerkiksi kotitalon yhteiskäytössä olevat tavarat. Muutosta nopeuttaa asennemuutos: kaikkea ei tarvitse enää tehdä itse. 

Yhteisöllisyys ja asumisen uudet tuulet 

Yksinasumisen trendin vahvistuessa, on asumisratkaisujen suunnittelussa kiinnitettävä enemmän huomiota yhteisöllisyyden vaalimiseen. Kaupungeissa kodin neliöt jatkuvat sekä yhteisiin tiloihin että sisäpihoille, ja naapurustojen merkitys kasvaa. Oma omistusasunto on edelleen suomalaisille sydämen asia, mutta perinteisen omistus- ja vuokra-asumisen rinnalle toivotaan joustavampia vaihtoehtoja. Tarpeeseen vastaa esimerkiksi osaomistusmuodot, ryhmärakentaminen sekä asunto-osuuskunnat.

Asumisen kuumimmat trendit - yhteisöllisyys ja asumisen uudet tuulet.

Lähteet: Etuovi.com, Asumisen trendit 2021, Alma Media ja Dagmar