Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Kukoistavaa yhteisöllisyyttä Lielahdessa

Harmonikan sävelet, vastakeitetyn kahvin tuoksu ja iloinen puheensorina täyttävät korttelipihan. Kyseessä ei kuitenkaan ole kertaluontoinen karnevaali vaan asukkaiden omasta aloitteesta lähtenyt yhteistoiminta, jonka juuret juontavat korttelin alkutaipaleelle.

Pelit käyntiin

Vuonna 2020 koko komeuteensa valmistuneen Bonavan Lielahden kotikorttelin asukkaat ovat kokoontuneet pihan oman puttausviheriön ympärille. Aktiivisten pelaajien lisäksi paikalle on saapunut runsain mitoin kannustajia hurraamaan ja vaihtamaan kuulumisia naapurien kanssa.

−Täällä on tosi hyvä henki ja mukava porukka, jossa kaikki tulevat toimeen keskenään. Täällä on myös aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat osallistua, eräs asukkaista kuvailee korttelin tunnelmaa.

Pelien päätteeksi asukkaiden yhteiseltä korttelituvalta kantautuu kutsu koreaksi katettuun kahvipöytään, eikä aikaakaan, kun harmonikasta kajahtaa ilmoille tutut sävelmät. Asukkaat esittävät omia toivekappaleitaan ja innostuvat jopa yhteislauluun. Lämmin yhteishenki on käsinkosketeltava. Mutta miten kaikki sai alkunsa?

Tervetuloa kahville tiistaina kello 13

Kuka olisikaan arvannut, että erään asukkaan konstailematon lappu rappukäytävässä saisi aikaan jotain näin merkittävää. Ensimmäisistä kahvitteluhetkistä on jo vuosia aikaa, ja alkuun ajatus oli vain tutustua uusiin naapureihin. Toiminta on kuitenkin pysynyt aktiivisena ja vain rikastunut entisestään. Viikoittaisten kahvihetkien lisäksi korttelituvassa kokoontuvat muun muassa käsityökerho sekä lukupiiri.

−Korttelitupa on kohtauspaikka, ja kun olemme siellä, kaikki poikkeavat sinne juttelemaan vaikkei olisi edes sovittu tapaaminen.

Illalla edessä on vielä asukkaiden yhteinen kasvienkastelukierros. Toiminta on kaikille avointa ja puhtaasti asukasvetoista. Paikalla on parhaimmillaan kymmeniä osallistujia, ja moni kertookin löytäneensä korttelitoiminnasta uusia, rakkaita ystäviä.

−Toiminta tuo sisältöä ihmisten elämään ja lievittää yksinäisyyttä monen kohdalla. Saamme myös apua toisiltamme aina tarvittaessa, asukkaat kiittelevät.

Lielahden kotikorttelin asukkailla on selkeä näkemys, miten kuka vain voi aloittaa yhteistoiminnan omassa naapurustossaan: 

−Pienestähän se lähtee, kun joku vaan aloittaa – ei tarvitse kuin yhden tai kaksi henkeä. Kun laittaa ilmoitustaululle yhteisjuttuja, niin siitä se lähtee.

 Kukoistavaa yhteisöllisyyttä Lielahdessa - asukkaiden kahvihetki

Iloinen puheensorina ja vastakeitetyn kahvin tuoksu kutsuvat Lielahden korttelitupaan. Asukkaat ovat avainasemassa ylläpitämässä hyvää naapuruuden henkeä.

Poimi Lielahden kotikorttelin vinkit omaan naapurustoosi

Käsityökerho

Käsityökerhossa neulotaan ja tehdään ompelukoneella vaatteita. Tuvalla onkin syntynyt muun muassa villasukkia ja vaatteita niin omaan käyttöön kuin lastenlapsille. Kankaita haetaan yhdessä ja kaavoja etsitään aktiivisesti muun muassa käsityölehdistä, mikä tekee kerhosta vielä entistä sosiaalisemman tapahtuman. Toiminnassa on mukana asukkaita aloittelijoista konkareihin.

Pihapelit

Pihapelialueiden lisäksi monet pelit saa pystytettyä myös perinteiselle nurmi- tai sorakentälle – joko omalle korttelipihalle tai vaikkapa lähinaapurustosta löytyvään puistoon tai urheilukentälle. Miltä kuulostaisi vaikkapa petanque tai kroketti naapuriporukalla?

Kaupunkiviljely

Perunat, retiisit, kesäkurpitsat tai kauniit kukkaset – istutuslaatikot toimivat niin pihan kaunistajana kuin kesäkeittiön herkullisten antimien tarjoajana. Ja mikä sen mukavampaa kuin kokoontua naapureiden kanssa kasveja hoitamaan. Lielahden kotikorttelissa istutuslaatikot on toteutettu Bonavan toimesta jo rakennusvaiheessa, mutta ne on helppo tuoda pihapiiriin myös jälkeenpäin.

Lukupiiri

Lielahdessa lukupiiri on järjestetty vapaamuotoiseksi ajatustenvaihdoksi, eikä teemoja tai kirjoja ole etukäteen määritelty. Jokainen voi tuoda mukanaan kirjan, josta haluaisi keskustella tai jota voisi suositella myös muille luettavaksi. Kaikki ovat tervetulleita – joko oman kirjan kera tai poimimaan parhaat vinkit muilta.

 Kukoistavaa yhteisöllisyyttä Lielahdessa - asukkaiden pihatanssit

Yhteistoiminnan aloittamisen ei tarvitse olla monimutkaista. Riittää, että innostajat rohkaisevat muita esimerkillään.

Lue lisää Bonava-kodeista ja naapurustoista