Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Terveellisen ja turvallisen työpaikan perusta rakentuu välittämisen kulttuurista

Välittämisen kulttuuri – miten se liittyy työturvallisuuteen? Puhetta business-tavoitteiden välimaastossa vai aidosti hyödyllinen lähtökohta tulokselliseksi toiminnan kehittämiseksi? Miksi ajattelua kannattaa kääntää nolla tapaturmaa -tavoitteesta kohti laajempaan näkökulmaa?

Yhteinen tavoitteemme läpi koko organisaation on terveellinen ja turvallinen työpaikka kaikille, joka päivä, kaikkialla. Se on muutos ajattelutavassa ja tarkoittaa paljon muutakin kuin yleisesti tunnettu työturvallisuuden nolla tapaturmaa -tavoite. Olemme kaikki Bonavalla päivittäin vastuussa hyvinvoivan työyhteisön ja turvallisen työympäristön luomisessa. Meille on tärkeintä, että jokainen työmaillamme tai tiloissamme työskentelevä voi työpäivän jälkeen lähteä kotiin terveenä ja hyvinvoivana. 

Päätimme vuonna 2022 siirtää painopistettä oppimiseen ja toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Onnistumisen mittarina ei siis ole ainoastaan tapaturmattomuus, vaan painotamme kaikkien työmaillamme ja toimistoissamme työskentelevien päivittäistä terveyttä ja turvallisuutta. Tapaturmattomuus on, totta kai, erittäin tärkeä tavoite, mutta se yksistään ei riitä. 

Välittämisen kulttuuri – kaiken perusta 

Kulttuurimielessä tämä on mielestäni tärkeä ja aika isokin muutos. Terveellinen ja turvallinen työpaikka luodaan yhdessä kaikkien, niin bonavalaisten kuin aliurakoitsijoiden ja muiden yhteistyökumppaneidemme, voimin. Kyse ei siis ole vain työturvallisuusorganisaation tehtävänkuvasta tai työmaiden toteuttamista toimista.  

Edistämme välittämisen kulttuuria näkyvällä ja läsnä olevalla johtamisella. Tarvitaan myös ennakoivia prosesseja ja järjestelmiä, ja osallistamme työntekijöitä ja urakoitsijoita päivittäin. Pyrimme integroimaan terveyden ja turvallisuuden koko arvoketjuun sekä tuki- ja päivittäisiin prosesseihin. Terveys ja turvallisuus on osa meidän tapaamme toimia ja tehdä businesta.  

Olennaista kehittymisen ja onnistumisen kannalta on terveyden ja turvallisuuden nostaminen strategiseksi tavoitteeksi ja asian integroiminen liiketoiminnan kaikille osa-alueille. Terveyttä ja turvallisuutta johdetaan – se on tavoitteellista toimintaa. Vuoden 2023 aikana tämä tarkoittaa meillä muun muassa työmaiden tapaturmatutkinnan ja turvallisuuskoulutuksien kehittämistä sekä kurssien ja koulutuksien järjestämistä pitkin vuotta. 

Ennakoimme ja opimme onnistumisista ja virheistä 

Meillä on Bonavalla paljon osaamista, hyviä työskentelytapoja sekä prosesseja, joita hyödyntämällä pystymme parantamaan jokaisen turvallisuutta ja terveyttä. Ennakoivat toimenpiteet ovat keskeisessä asemassa. Vuoden 2023 aikana tämä tarkoittaa esimerkiksi aliurakoitsijayhteistyöhön sekä työmaajohdon aikatauluhallintaan liittyvää kehitystyötä.  

Strategisen tason mittariksi nostimme tänä vuonna turvallisuushavaintojen määrän henkilötasolla. Tarkoituksenamme on kasvattaa turvallisuushavainnointiin osallistuvien määrää tasaisesti kaikilla työmailla ja pitkällä tähtäimellä parantaa turvallisuustasoa sekä laskea tapaturmataajuutta. Seuraamme kehitystä kuukausitasolla.  

Terveellisen ja turvallisen työympäristön jatkuva kehittäminen edellyttää, että opimme tapaturmista, läheltä piti -tilanteista sekä muista virheistä ja että luomme onnistumisista hyviä käytäntöjä. Yksi tapa oppia virheistä on huolella tutkia sattuneet tapahtumat, kuten tapaturmat, läheltä piti -tilanteet ja turvallisuushavainnot. Olemme ottamassa käyttöön konsernitasoisen, uuden vakavien tapahtumien tutkintamallin. Myös mahdolliset vakavat läheltä piti -tilanteet tutkitaan tämän mallin mukaisesti. 

bonava_healthy_and_safe_workplace.png

Hyvien käytäntöjen hyödyntämisestä käy esimerkkinä turvavartti. Se on yhden työmaan erinomainen toimintatapa, jonka olemme ottaneet käyttöön kaikilla työmaillamme. Viikoittaisen turvavartin aikana työnjohto ja työntekijät keskustelevat työturvallisuuteen liittyvistä asioista ja huomiota vaativista toimenpiteistä, kuten kulkureitit, valut, nostot, siirrot ja kuormat.   

Psykologinen turvallisuus? 

Entä miten psykologinen turvallisuus liittyy tähän kaikkeen ja miksi se on tärkeää? Psykologisella turvallisuudella tarkoitamme ilmapiiriä, joka rakentuu luottamukseen ja arvostukseen ja jossa myös vastoinkäymiset ja vaikeudetkin ovat sallittuja. Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä omien mielipiteiden esille tuominen ja muiden mielipiteiden haastaminen on sallittua ja ok.    

Siksi psykologinen turvallisuus on edellytys oppimiseen ja kehittymiseen. On pystyttävä luomaan sellainen ilmapiiri ja kulttuuri, että ihmiset haluavat ja uskaltavat puuttua epäkohtiin ja ongelmiin. On ok kertoa läheltä piti -tilanteesta tai raportoida turvallisuushavainto. Kenen tahansa on ok viheltää peli poikki, jos havaitsee vaaran paikan tai tilanteen, jossa sovittuja toimintatapoja ei noudateta. Eikä pelkästään ok, vaan erittäin tärkeää ja toivottavaa. Välittämisen kulttuuri ja psykologinen turvallisuus kulkevat käsi kädessä. Psykologinen turvallisuus oli edellisvuoden keskeinen teemamme ja se jatkuu meillä edelleen.  

Johdonmukaisella viestinnällä asiat näkyväksi 

Sanotaan, että kulttuuri on tekoja, mutta myös puhetta tarvitaan. On tärkeää, että näistä asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä ja että ylipäätään puhutaan. Sillä tavoin aihepiiri tulee näkyväksi koko organisaatiossa.  

Terveys ja turvallisuus on meillä vakioaiheena johdon pitämissä henkilöstöinfoissa, joita järjestetään säännöllisesti, lähes kuukausittain. Näissä tilaisuuksissa seurataan tavoitteiden kautta tunnuslukujen kehittymistä. Usein nostetaan valokeilaan onnistumisia ja iloitaan niistä, mutta toisinaan myös nostetaan esimerkkejä, joista on otettava oppia.  

Viestimme aihepiiristä myös muissa kanavissa ja foorumeilla, kuten intranetissä ja koko henkilöstön viikoittaisissa ajankohtaisten aiheiden Teams-kokoontumisissa. Yammerissakin työturvallisuustiimi jakaa vinkkejä ja kertoo kuulumisia. Kaikilla työmailla käyttöön otetuille infonäytöille terveys ja turvallisuus -aiheet sopivat erittäin hyvin, sillä infonäyttöjen avulla voidaan jakaa ajantasaista tietoa sekä yritys- että työmaatasolla, ja tavoitamme kaikki työntekijät, myös urakoitsijat. Infonäytöillä esimerkiksi pyörii työturvallisuustiimin tekemiä videoita ja kuvasarjoja oikeaoppisista työmenetelmistä – kuvallinen viestintä osittain myös ratkaisee monikielisyyden haasteen, joka on pulmana kirjoitetussa tekstissä.  

Haluamme oppia ja parantaa toimintaamme jatkuvasti. Yhdessä henkilöstön, urakoitsijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Joten paljon on edelleen tehtävää. Pitkän aikavälin toimintasuunnitelmamme kiteytyy kolmeen osa-alueeseen: 

  • Terveyden ja turvallisuuden johtaminen: välittämisen kulttuuri 
  • Parempaa ennakointia järjestelmällisiä ja vakioituja työskentelytapoja hyödyntäen 
  • Opimme tapaturmista ja hyvistä käytännöistä 

Marko Kuukkanen, työturvallisuuspäällikkö 

Bonava Suomi 

20.4.2023

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä