Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Sisusta parveke viihtyisäksi

Omalla parvekkeella on ihana nauttia aamukahvit, hoitaa huoletonta minipuutarhaa tai tunnelmoida iltojen pimetessä. Uusissa Bonava-kodeissa on usein monikäyttöinen lasitettu parveke, jota voi käyttää jopa vuoden ympäri.

Parvekesisustus käyttötarkoituksen mukaan

Tekstiilit, viherkasvit ja valaistus luovat parvekkeelle viihtyisän tunnelman. Parvekkeen sisustusta määrittelee ennen kaikkea tilan käyttötarkoitus, sanoo verhosuunnittelija Hanna Keskitalo Eurokankaasta. Parvekkeelle voi luoda esimerkiksi ihanan yrttitarhan, rennon oleskelutilan tai viihtyisän lukunurkkauksen. Kalusteiden valinnassa ratkaisee parvekkeen koko: pienelle parvekkeelle sopivat sirot kalusteet, suurelle myös massiiviset puukalusteet.

”Viime vuosina parvekekalusteina on suosittu paljon myös kierrätyshenkisyyttä. Esimerkiksi eurolavoista voi itse rakentaa sohvan tai kahvipöydän. Tekstiilit tuovat pehmeyttä, mukavuutta ja viihtyisyyttä kaiken kokoisille parvekkeille käyttötarkoituksesta riippumatta.”

Parvekekaihtimilla suojaa auringolta

Jos parveke on lasitettu, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota verho- ja kaihdinratkaisuihin. Ne antavat yksityisyyttä parvekkeelle, mutta suojaavat ennen kaikkea liialta paahteelta. Tämä on tärkeää, sillä muuten lämpötila nousee helposti korkeaksi kesähelteillä. Samalla sisätiloissakin voi tulla kuuma.

”Sälekaihtimet rajoittavat tehokkaasti parvekkeelle tulevaa valoa. Kotimaiset EXK-parvekekaihtimet ovat suosituin tuotteemme lasitetuille parvekkeille. Kaihtimet antavat todella hyvän näkö- ja aurinkosuojan, sillä pieni säleen kääntö ulospäin estää häikäisyn ja lämmön pääsyä, maisemia peittämättä.”

EXK-parvekekaihtimista on sekä alumiinisia että kankaisia malleja. Molemmat on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön ja kaikkiin suomalaisiin parvekelasituksiin sopiviksi. Linjakas alumiininen sälekaihdin ei häiritse maisemaa ja antaa muille sisustuselementeille enemmän huomiota. Kankainen vekkikaihdin taas luo seesteistä tunnelmaa ja raikasta ilmettä modernilla otteella. Sen kaksisuuntaisen säätömekanismin ansiosta voit säädellä kaihtimen ylä- ja alareunan halutulle korkeudelle antamaan näkösuojaa tai suojaamaan auringonvalolta ilman koko lasituksen peittämistä. Suomessa käsityönä valmistetuilla EXK-parvekekaihtimilla on Avainlippumerkki.

”Screen-kankaasta valmistetut rulla- tai pystylamelliverhot sopivat niin ikään parvekkeen näkö- ja aurinkosuojaksi, sillä ne eivät peitä maisemia liikaa. Rulla- ja pystylamelliverhoja on saatavilla useissa väreissä kaikista Eurokankaan myymälöistä.”

Myös parvekkeen ja sisätilojen välille voidaan tarvita suojaa ötököiltä ja ilman mukana kulkeutuvilta epäpuhtauksilta, varsinkin lasittamattomalla parvekkeella.

”Tähän soveltuu loistavasti Eurokankaan valikoimissa oleva hyönteisovi, joka on tyylikäs ja helppokäyttöinen vekkiverho. Se sopii kaikkiin Suomessa käytettäviin standardioviin ja on helppo asentaa ovenkarmiin.”

Valitse säätä ja valoa kestävät tekstiilit

Perinteisellä avoparvekkeella sisustus on tuulen ja sateen armoilla. Siksi tekstiileissä kannattaa suosia säätä kestäviä keinokuituja. Lasitetulla parvekkeella tekstiilejä voi hyödyntää monipuolisemmin. Puuvilla, villa ja muut luonnonkuidut ovat nyt suosittuja ja niitä voi käyttää esimerkiksi tyynyissä ja torkkupeitoissa.

”Vaikka lasitus suojaa sateilta, lämpötilan ja kosteuden vaihtelu sekä runsas auringonvalo on hyvä ottaa huomioon myös lasitetun parvekkeen materiaalivalinnoissa. Sunbrella-kankaat toimivat erittäin hyvin parvekkeilla. Ne valmistetaan uv-suojatusta kuituvärjätystä akryylistä, jonka valonkesto on huippuluokkaa. Tämä tarkoittaa, että kankaiden värit eivät haalistu auringonvalon vaikutuksesta”, Keskitalo kertoo.

"Sunbrellan kauniisti laskeutuvat verholaadut sopivat sekä perinteisiin verhoihin että kevyisiin katoksiin. Säänkesto on näissä niin hyvä, että kankaat sopivat myös lasittamattomille parvekkeille. Omalle terassilleni olen tehnyt katoksen juuri tästä Sunbrellan kankaasta.”

Kun parvekkeelle valitsee mattoa, kannattaa kiinnittää huomiota materiaaliin. Eurokankaan valikoimissa on useita parvekkeelle sopivia mattoja. Polypropeeni-matot sopivat parvekkeelle kuin parvekkeelle ja ne kestävät hyvin kosteutta sekä auringonvaloa. Luonnonkuituinen juuttimatto on puolestaan hyvä vaihtoehto lasitetulle parvekkeelle, jossa tila pysyy kuivana. Matto tuo parvekkeen sisustukseen lämpöä ja ilmettä sekä lämmittää jalkoja kylmältä lattialta.

Vehreyttä kasveilla, tunnelmaa lyhdyillä

Yksityiskohdat viimeistelevät parvekkeen tunnelman. Parvekekukat tai pieni yrttitarha vaativat vain vähän hoitoa, ja silkkikasvit eivät senkään vertaa. Lasitetulla parvekkeella esimerkiksi ruukkunarsissit pärjäävät jo aikaisin keväällä, ja kanervat tai havukasvit jopa koko talven. Saatavilla on erilaisiin sisustustyyleihin sopivia ruukkuja, säkkejä ja istutuslaatikoita.

Moni haluaa vaihdella parvekkeensa sisustusta myös vuodenaikojen tai juhlapyhien mukaisesti. Torkkupeitoilla, sisustustyynyillä ja muilla tekstiileillä tunnelmaa on helppo muuttaa. Keskitalo kannustaa rohkeuteen värien käytössä. ”Pitkään tekstiileissä suosittiin mustaa, harmaata ja valkoista, mutta nyt halutaan entistä enemmän taas väriä ja erilaisia kuoseja.”

Myös valaistuksella on suuri merkitys. ”Tunnelmaa voi luoda valosarjoilla sekä kynttilöillä ja suurilla lyhdyillä, kunhan muistaa huolehtia paloturvallisuudesta. Kohdevaloilla voi puolestaan valaista verhoja tai sisustuksen yksityiskohtia, ja epäsuora valo esimerkiksi kalusteiden alareunassa luo erilaista tunnelmaa.”

Ammattilainen avuksi

Jos käsityöt eivät kuulu omiin harrastuksiin, parveketekstiilien ompelutyöt voi tilata ammattilaiselta. Eurokankaan ompelupalveluilla on Avainlippumerkki, sillä kaikki työt tehdään Suomessa joko yrityksen omissa ompelimoissa tai paikallisilla alihankkijoilla.

”Ompelutöitä voi tilata meiltä täysin yksilöllisesti ja mittojen mukaan. Saatavilla on myös verhojen mittaus-, suunnittelu- ja asennuspalvelua. Huonekalujen verhoilu on poikkeus, mutta lähestulkoon kaikki muut kodin tekstiilit saa meiltä pitkälti avaimet käteen -palveluna. Yhteys vain lähimpään Eurokankaan myymälään ja parveketta uudistamaan.”

Stailaa oma parveke

Viimeistele kodin viihtyisyys sisustamalla parvekkeesi oman makusi ja tyylisi mukaan. Harkitsetko lasitetulle parvekkeelle verhoja? Käy lukemassa vinkit, kuinka valitset oikeat verhot parvekkeelle. Vai haaveiletko kenties harmonisesta jooganurkasta, kaupunkiviljelijän viherkeitaasta tai värikkään inspiroivasta oleskelutilasta? Kurkkaa ehdotuksemme parvekkeen sisustamiseen ja päästä mielikuvituksesi valloilleen.

 

Katso myös nämä