Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Sisustustrendit 2024

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestettiin 13.–17. syyskuuta 2023 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma korosti kohtaamisten ja yhdessä olemisen merkitystä sekä tarjosi herkullisen kattauksen hehkuvia värejä, monipuolisia materiaaleja ja uusia tuoteideoita. Kävimme paikan päällä tutustumassa tulevan vuoden kiinnostavimpiin ideoihin ja ilmiöihin.

Inspiroidu väreistä, materiaaleista ja taiteesta

Habitare 2023 oli yltäkylläisten värien ja materiaalien juhlaa, tarjoten runsaasti inspiraatiota kodin sisustukseen. Yli 400 näytteilleasettajan osastoilla oli mahdollista ihailla erilaisia sisustustyylejä, trendejä ja uutuuksia. Värit olivat vahvasti esillä niin huonekaluissa, tekstiileissä kuin koriste-esineissäkin, heijastaen rohkeutta, leikkisyyttä ja harkittua ristiriitaisuutta. Materiaaleissa korostuivat eettisyys, ekologisuus ja paikallisuus.

Sisustustrendit 2024 - kuvassa vihreä sohva, jossa runsaasti sohvatyynyjä.
Sisustustrendit 2024 - kuvassa kaksi divaania, joista toinen on sininen ja toinen ruskea.
Sisustustrendit 2024 - kuvassa  erilaisia sisustuskankaita: kirjavia, raidallisia, ruudullisia kirkkaissa väreissä.

Taide on olennainen osa kodin sisustusta, tuoden iloa, kauneutta ja persoonallisuutta tilaan. Habitare tarjosi tänä vuonna tavanomaista laajemman mahdollisuuden hankkia taidetta kotiin monessa muodossa. Näyttävimmältä paikalta yläparvelta löytyi Lokal-gallerian myyntinäyttely, johon pääsi kapuamaan hehkuvan punaisia portaita pitkin.

Habitare 2023 - kuvassa taidemaljakko.
Sisustustrendit 2024 - kuvassa punaiset portaat, jotka johtavat taidenäyttelyyn.
Habitare 2023 - kuvassa Matti Pikkujämsän teos Kettu.

Jokainen meistä on oman asumisensa paras asiantuntija ja tekee kodistaan juuri mieleisensä. Koti saa kertoa asujan persoonallisuudesta ja tuntua maailman parhaalta paikalta. Sisustussäännöt on tehty rikottaviksi ja rohkealla yhdistelyllä saa aikaan tunnelmallisen tilan, joka antaa mahdollisuuden niin levolle, virkistäytymiselle kuin onnelliselle yhdessäololle.

Nauti yhdessäolosta ja yhteisöllisyydestä

Habitaren tämänkertainen pääteema, Studio Plentyn suunnittelema Yhdessä / Together heijasteli ajallemme ominaista tarvetta tuntea yhteenkuuluvuutta sekä pitää yhdessä huolta ympäristöstämme. Teema tarttui myös maailman muutoksiin ja niiden vaikutuksiin kulutustottumuksissa ja asumisessa. Studio Joanna Laajiston laatima näyttelyarkkitehtuuri tuki omalta osaltaan teemaa kannustaen hidastamaan ja nauttimaan yhdessäolosta.

Sisustustrendit 2024 - kuvassa ruokapöytä, jonka ympärille kokoonnutaan seurustelemaan.
Ruokapöydän päällä kotoisia astioita.
KUvassa puinen ruokapöytä ja punainen iso nojatuoli.

Samat aiheet ovat vahvasti esillä myös Bonava-kodeissa ja naapurustoissa, ja yhteisöllisyyden tukeminen on meille sydämen asia. Perinteinen käsitys siitä, että kaikki pitää omistaa itse, on muuttumassa. Monesta naapurustostamme löytyvät yhteiset tilat esimerkiksi vieraiden majoitukseen, etätyöskentelylle, kuntoilulle tai rennolle oleskelulle. Asukkaamme ovat lisäksi ideoineet yhteistä tekemistä, tapahtumia ja kerhoja, joiden myötä harrastusvälineiden ja työkalujen laina- ja vaihtorinkejä syntyy luontevasti. Teemme Bonavalla jatkuvaa työtä edistääksemme kestävää elämäntapaa sekä taataksemme, että Bonava-kodeissa niin ihminen kuin ympäristökin pääsevät kukoistamaan.

Miten valita ja käyttää materiaaleja vastuullisesti

Kestävän kuluttamisen ja asumisen teemat ovat tulleet jäädäkseen, ja pysyvät ajankohtaisina myös Habitaressa vuodesta toiseen. Tapahtumassa esiteltiin NEMO arkkitehtien kokoama Habitarematerials -niminen materiaalikirjasto, joka piti sisällään laajan kirjon erilaisia pintamateriaaleja, kuten puuta, kuparia ja terazzoa. Vierailijoille tarjottiin mahdollisuus tutustua materiaalien ominaisuuksiin, yhdistellä niitä eri tavoin sekä vertailla niiden ympäristövaikutuksia uuden digitaalisen työkalun avulla.

Teema painottui myös Habitaren design-kilpailussa, jonka aiheena oli Yhteisöllisyyden työkalut. Kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa uudenlaisia yhteisöllisyyden työkaluja, joilla on vahva potentiaali tukea läheisyyttä ja vuorovaikutusta. Aalto-yliopiston opiskelijoiden voittajatyö HABIT oli uusiomateriaalista luotu moderniin kaupunkimiljööseen sopiva tulisija, jonka ympärille on mahdollista kokoontua luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Bonava_sisustustrendit_2024_Habitare_2023_suunnittelukilpailu_voittajatyö_HABIT_1200.jpg

Innovatiivinen Protoshop-näyttely esitteli uusia tuoteideoita nuorilta suunnittelijoilta. Näyttelyssä nähtiin muun muassa oivaltavia valaisimia usealta suunnittelijalta, monikäyttöinen ±30 sarjapöytä sekä hymyn huulille tuova veikeä Pompom-nojatuoli.

Kuvassa  oivaltavia valaisimia usealta suunnittelijalta.
Kuvassa veikeä Pompom-nojatuoli, jossa kelpaa köllötellä.
Protoshop-näyttely esitteli uusia tuoteideoita nuorilta suunnittelijoilta.

Vastakohtia ja vastuullisuutta

Kotiinviemisinä tapahtumasta tarttui mielikuvituksen täydeltä niin värikkään yltäkylläisiä kuin tyylikkään pelkistettyjäkin ideoita kodin sisustukseen. Ilahduttavaa on, että, tarjolla on myös jatkuvasti enemmän mahdollisuuksia vastuullisempiin valintoihin. Tänä päivänä jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa omilla ostopäätöksillämme ympäristömme hyvinvointiin. Syksyn pimetessä on ihana käpertyä kodin lämpöön, palata mielikuvissa tapahtuman tunnelmiin ja sukeltaa sisustuksen valloittavaan maailmaan.

Millaisessa kodissa sinä haluaisit asua?

Kodikas tunnelma syntyy harkitusti valituista materiaaleista ja elementeistä, jotka tekevät asunnosta juuri sinun persoonallisen kotisi. Uuden asunnon viehätys piilee sisustussuunnittelijan luomassa tunnelmassa sekä omassa valinnanvapaudessasi. Raikkaan koskemattomat pinnat antavat tilaa mielikuvitukselle ja omille mieltymyksille. Bonava-koti on turvallinen ja luotettava valinta, jossa toiminnallisuus, laatu ja asumisen mukavuus kulkevat käsi kädessä ennakoitavien asumiskustannusten, maltillisen energiankulutuksen sekä luontoa säästävien ratkaisujen kera. Tutustu elämän kokoisiin Bonava-koteihin ja onnellisiin naapurustoihin, joihin on helppo kotiutua.