Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Linnunpönttöjä naapurustoon

Suomi on metsien maa, mutta pesimäkoloista on huutava pula. Uusien Bonava-kotien naapurustoissa helpotetaan pikkulintujen asuntopulaa asentamalla piha-alueille nuoren nikkaroijan rakentamia linnunpönttöjä ja huoltamalla niitä säännöllisesti.

Linnunpönttöjä ja uusia koteja

Nurmijärveläinen Johan on aina ollut kiinnostunut rakentamisesta ja käsillä tekemisestä. Pari vuotta sitten, kun kesätöitä ei 13 vuoden iästä johtuen löytynyt, nuorimies päätti työllistää itse itsensä. Johan lähetti kirjeen Bonava Suomi Oy:n toimitusjohtaja Juuso Hietaselle ja tarjoutui tekemään pienimuotoisia rakennustöitä.

”Olen suunnitellut ja valmistanut elementtirakenteisia pieniä piharakennuksia, kuten puutarhavajan ja roskakatoksen sekä pikkusiskolle leikkimökin. Kirjeeni innosti bonavalaisia, ja he pyysivät minua tekemään linnunpönttöjä eri kohteisiin”, Johan iloitsee.

Bonava-asukkaiden iloksi

Koska Bonavan tavoitteena on luoda sekä koteja että viihtyisiä naapurustoja, yritys tilasi Johanilta eri lintulajeille sopivia pönttöjä. Johanin linnunpöntöt asettuvat Bonavan uudiskohteisiin: Helsingin Margaretaan, Turun Loviisaan, Vantaan Vaniljaan, Tampereen Aamuun ja Tempoon sekä Oulun Ukonkiveen, Säihkeeseen ja Lyhtyyn.

”Asuinalueilla pesii paljon lintuja, mutta niiden pesintä ei onnistu ilman pönttöä tai puun koloa. Johanin kanssa oli helppo löytää yhteinen intressi linnunpönttöjen rakentamisesta. Johan on huikean taitava, tekee työnsä suurella sydämellä ja jämptisti aikataulussa”, Bonavan kaupallinen johtaja Virpi Takala sanoo.

”Huolellisesti rakennetut linnunpöntöt asukkaineen ilahduttavat varmasti jatkossa myös Bonava-kotien asukkaita”.

Lennokas ja tärkeä harrastus

Viime vuosina linnunpöntöt ovat olleet pinnalla. Esimerkiksi maaliskuussa 2016 käynnistyneen Miljoona linnunpönttöä -kampanjan tavoitteena oli nostaa Suomen oksistoon miljoona toimivaa linnunpönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Tavoite ylitettiinkin reippaasti, sillä vuodessa rekisteröitiin 1,3 miljoonaa pönttöä.

”Maailman suurimmilla pönttötalkoilla on iso merkitys. Pöntöt tulevat todelliseen tarpeeseen, sillä nykyajan talousmetsissä vallitsee jatkuva pula ikääntyneistä kolopuista ja niiden tarjoamista pesäpaikoista”, lintuasiantuntija Pekka Nikander kertoo.

”Erilaisiin tarpeisiin sopivia pönttöjä on kolmisenkymmentä. Linnut eivät ole kovin kranttuja kotinsa suhteen, ja ne tekevät muuttopäätöksen hyvinkin nopeasti. Jos pöntön vie tänään metsään, huomenna siellä voi jo olla uudet asukkaat.”

Vaikka linnut eivät ole nirppanokkaisia, pöntöt tehdään tarkasti lajin mukaan. Lajikohtaisia kriteerejä ovat pöntön ja sen aukon koko. Erilaisia erityistarpeitakin riittää: varpuspöllö arvostaa paksua seinämateriaalia, telkkä valmiiksi asennettuja pehmusteita ja leppälintu isoaukkoista, valoisaa asumusta.