Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Parvekkeesta syksyinen lisähuone

Iltojen hämärtyessä parveke muuttuu helposti kesäisestä paratiisista tunnelmalliseksi oleskelutilaksi. Lasitetulla parvekkeella leppoisasta oleskelusta voi nauttia lähes vuoden ympäri, ja vuodenaikojen vaihtelu saa näkyä parvekkeella.

Mukavaa ja rentoa oleskelua 

Parvekkeella tyyli on vapaa. Soinnuta sisustus muuhun kotiin tai heittäydy villiksi ja leikittele rohkeasti väreillä. Maanläheiset sävyt kestävät aikaa, mutta pienet väripilkut tuovat iloa ja leikkisyyttä kokonaisuuteen. 

Mukavuus ensin. Rakenna leppoisa oleskelualue pehmeistä tyynyistä ja huovista sekä jalan alla lämpimältä tuntuvista matoista. Vilttien alle on mukava käpertyä iltojen viiletessä teekupposen ja hyvän kirjan kanssa. Pehmeät matot tuovat oman lisänsä parvekkeen tunnelmaan. Lattialle voi laittaa myös useampia mattoja lomittain, jolloin viileys ei pääse jalkoihin asti. 

Parvekkeelle sopivat hyvin myös trendikkäät kierrätysmateriaalit, ja sohvan rungon voi rakentaa vaikkapa puulavoista. Parvekkeelle voi tuoda myös säilytystilaa esimerkiksi laatikoilla, joihin tekstiilit ja tyynyt saa laitettua talteen talven ajaksi.

Parvekkeella käytettävien tekstiilien on hyvä kestää myös aurinkoa haalistumatta. Avoparvekkeilla taas tekstiilien materiaaleiksi kannattaa valita vettä kestäviä ja likaa hylkiviä materiaaleja.  

Valaistus luo tunnelman 

Syysiltojen pimetessä on hyvä pohtia parvekkeen valaistusta. Luo tunnelmaa valolla ja varjolla – tuo valosarjat, valaisimet, kynttilät ja lyhdyt osaksi sisustusta. Kohdevaloilla voi luoda jännittäviä yksityiskohtia, joissa valo ja varjo korostavat valaistavaa kohdetta, kuten parvekekasvia. Lisäksi kalusteiden takaa tai alta tulevalla epäsuoralla valolla parvekkeelle luodaan lisää pehmeää tunnelmaa. 

Kynttilöiden ja muiden elävää tulta hyödyntävien somisteiden kanssa täytyy pitää huolta paloturvallisuudesta. Perinteisille kynttilöille on myös tarjolla tyylikkäitä vaihtoehtoja, esimerkiksi led-kynttilöitä ja aurinkokennovaloja. 

Yksityisyyttä ja näkösuojaa kaipaavalle 

Iltojen pimetessä valaistu parveke saattaa houkutella naapureiden ja ohikulkijoiden katseita. Parvekkeelle on helppo järjestää pientä yksityisyyttä erilaisten verhojen, seinämien ja vaikka parvekekaihtimien avulla. Myös monet köynnös- ja havukasvit toimivat elävänä näkösuojana kadun tai naapureiden suuntaan. Monivuotiset kasvit kukoistavat parvekkeella, kun niille tarjotaan tarpeeksi multatilaa, valoa, vettä ja lannoitetta. Lasitetulla parvekkeella voi onnistua hieman eksoottisemmankin kasvin talvehtiminen. 

Syyskasvit piristävät 

Kun kesä kääntyy syksyksi, monet kesäkukat alkavat jo näyttää hieman ränsistyneiltä. Viimeistään talven ensimmäinen yöhallan nipistys saa viimeisetkin kesäkukat lakastumaan. Syyskaudelle löytyy monia kasveja, jotka pärjäävät kauniina jopa pitkälle talveen. Mikään ei estä kokeilemasta myös monivuotisia puita ja pensaita, joista monella on kaunis syysväritys. Kasveja voi parvekkeellakin kasvattaa trendikkäästi, vaikka itse solmituissa amppeleissa ja runsaina asetelmina.

Aloita vaihtamalla kesäkukat syksyn kasveihin. Syysistutuksissa voi kokeilla esimerkiksi kauniista lehdistään tunnettua keijunkukkaa, pitkään koristeellisena pysyvää kanervaa, värikästä koristekaalia, runsaasti kukkivaa syysasteria ja erilaisia koristeheiniä. Laiska istuttaja luo tunnelmaa ikivihreillä kasveilla ja laadukkailla ulos tarkoitetuilla silkkikasveilla.  

Katso myös nämä