Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Kodikkaat ilmastoteot

Bonava on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä koko arvoketjussaan 50 prosentilla jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden vuoteen 2030 mennessä. Rakentaminen ja rakentamisen energiankulutus aiheuttavat merkittävästi päästöjä, ja siksi niihin keskittyminen on tärkeää. Päästöjä kannattaa kuitenkin vähentää kaikkialla. Siksi kannustamme myös uusien Bonava-kotien asukkaita kestävään arkeen.

1. Valitse vähäpäästöinen liikkuminen

Hyötyliikunta on paitsi päästötöntä, myös virkistävää sekä keholle että mielelle. Bonavan uusien naapurustojen suunnittelussa panostetaan turvalliseen ja käytännölliseen pyöräsäilytykseen. Lisäksi monissa kotikortteleissamme on kätevä pyöränhuolto- ja pesupiste.

Pidemmille matkoille joukkoliikenne tarjoaa oivan vaihtoehdon yksityisautoilulle. Pääkaupunkiseudun lisäksi myös Tampereella kuljetaan nykyään raitioteillä, mikä jouhevoittaa liikkumista entisestään.

Autoa tarvitseville asukkaille sähkö- tai hybridiauto tarjoaa ekologisemman vaihtoehdon liikkumiseen. Suurimmassa osassa Bonavan uusista kohteista löytyy sähköauton latausmahdollisuus jokaiselta autopaikalta. Muutamissa Bonavan naapurustoissa on myös mahdollisuus yhteiskäyttöautoiluun.

2. Vähennä energiankulutustasi

Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa sähkösopimus ja vaihtaa se päästöttömään sähköön. Käy läpi kodin valaisimet ja vaihda ne led-lamppuihin. Sammuta koneet ja laitteet käytön jälkeen ja suosi uusissa hankinnoissa energiatehokkaita malleja. Saunaa ei myöskään kannata pitää lämpimänä turhaan. Tarkista, että jääkaapissa ja pakastimessa on suositeltu lämpötila, ja odota ruoan jäähtymistä ennen kuin säilöt sen. Pese astianpesukoneessa ja pyykkikoneessa aina täysiä koneellisia. Katso kaikki vinkkimme sähkönsäästöön.

3. Tarkista ruokailutottumuksesi

Vähennä ruokahävikkiä ostoksia suunnittelemalla ja hävikkireseptejä hyödyntämällä. Suosi kasvisruokaa tai valitse täysin vegaaninen ruokavalio eläinperäisten tuotteiden merkittävän hiilijalanjäljen vuoksi. Kaupasta kannattaa valita satokauden kasviksia, sillä niiden kasvatukseen käytetään muun muassa vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Viljele sesongin herkullisimmat kasvikset omassa parvekepuutarhassa tai monista Bonavan naapurustoista löytyvissä viljelylaatikoissa. Kaupunkiviljely on hauskaa puuhaa koko perheelle.

4. Virkistäydy lähiluonnossa

Aina ei tarvitse matkustaa ulkomaille nauttiakseen lomasta. Kotimaan matkailu voi tarjota samoin tavoin upeita elämyksiä. Mitä jos nauttisit vapaa-ajasta retkeilyn parissa tai tutustuisit käveltävissä tai pyöräiltävissä olevaan nähtävyyteen tai luontokohteeseen? Pääkaupunkiseudulla monipuolisia luontoelämyksiä tarjoilevat muun muassa Keskuspuisto, Sipoonkorpi, Nuuksio sekä lukuisat rantareitit.

Valitse matkailussa vähäpäästöinen liikkumismuoto ja jos lennät, muista pienentää hiilijalanjälkeä päästökompensaatiomaksulla.

5. Vaikuta teoillasi tänään

Ilmaston lämpenemistä ei voi pysäyttää yksin, ja jokaisella meistä on oma rooli kestävän tulevaisuuden varmistamisessa. Keskustele ilmastonmuutoksesta tuttaviesi ja naapuriesi kanssa, ja innosta muita rakentamaan teoillaan hyvät elinolosuhteet myös tuleville sukupolville.

Ympäristöystävällisten valintojen lisäksi voimme omassa arjessamme vaikuttaa sosiaaliseen kestävyyteen. Panosta naapurustosi yhteisöllisyyteen, ja perustakaa yhdessä esimerkiksi kaupunkiviljelykerho tai tavaranvaihtopiste. Yhteisöllisyys lisää tutkitusti onnellisuutta koko naapurustossa.