Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Parvekkeen suursiivous

Päivän pidentyessä on hyvä hetki suunnata katse kohti kesää ja omaa parveketta. Kodikkaan parvekkeen perustukset lähtevät perusteellisesta siivouksesta. Lue vinkit ja anna oman parvekkeesi loistaa.

Parvekesiivouksen perusteet

Parvekkeen kevätsiivous kutkuttelee mutta samalla myös kauhistuttaa. Monessa kodissa parvekkeelle talven mittaan kerääntynyt tavaravuori olisi mukava vain unohtaa. Sitkeä siitepöly ja tuulen tuomat lehdet ovat tuttu riesa erityisesti avoimella parvekkeella. Määrätietoisuudella ja suunnitelmallisuudella siivouspäivästä saa kuitenkin loihdittua mukavan keväisen aktiviteetin, jonka lopputulos ilahduttaa läpi kesän.

Aloita urakka nostamalla kaikki tavarat pois. Lajittele roskat, varastoi pulkat ja muut talvivarusteet kellariin ja järjestele pikkuesineet koreihin. Pinoa irtolaatat ja rullaa matot. Kun parveke on tyhjä, on siivous helpompi suorittaa.

Pinnat puhtaaksi

Lakaise suurimmat roskat rikkalapiolla roskakoriin ja imuroi pölyt. Kiinteän puulaudoituksen voi pestä pesuharjalla ja haaleaan veteen sekoitetulla terassinpesuaineella. Pidä veden määrän kohtuullisena, jotta se ei valu alakerran naapurin puolelle. Ennen pesua onkin hyvä tarkistaa, että parvekkeen lattiakaivo ei ole esimerkiksi lehtien peitossa. Huuhtele lopuksi puhtaalla vedellä. Puupinnoille soveltuvalla puuöljyllä herätät laudoituksen uuteen kukoistukseen.

Bonava_Parvkesiivous_rikkalapio.jpg

Betonipinnan voi luututa pesuaineella ja mopilla. Muista huuhtoa moppia useasti, jotta lika ei jää kiertämään. Tamppaamisen sijaan matot kannattaa imuroida, sillä kova pauke saattaa vaurioittaa maton rakennetta eikä poista syvälle hautautunutta likaa. Tamppauspistettä voi kuitenkin hyödyntää mattojen tuulettamiseen.

Bonava_Parvekesiivous_mattoteline.jpg

Lasit kiiltämään

Lasitetun parvekkeen näkymä pääsee oikeuksiinsa, kun lasit loistavat puhtaan kiiltävinä. Aloita avaamalla kaikki lasit parvekkeen sisäpuolelle. Älä kurottele kaiteen yli. Pese lasit yksitellen päällimmäisestä alkaen molemmilta puolilta. Pesuaineeksi kelpaa lasipinnoille soveltuvat puhdistusaineet. Vältä naarmuttamasta lasia käyttämällä mikrokuituliinaa ja kuivaamalla roiskeet ikkunanpesulastalla suorin vedoin ylhäältä alas. Alumiiniosat voit pyyhkäistä kostealla liinalla.

Bonava_Parvekesiivous_lasit_puhtaaksi.jpg

Kalustehuolto

Parvekekalusteet ja sisustusesineet kaipaavat aika ajoin myös huoltoa. Nosta irrotettavat tyynyt sohvista ja puhdista runko materiaalille soveltuvalla puhdistusaineella. Monet tyynynpäälliset ja muut parveketekstiilit voi pestä kotikonstein ja suursiivouksen yhteydessä onkin hyvä hetki laittaa myös tekstiilit pesuun. Muista noudattaa materiaalikohtaisia pesuohjeita.

Bonava_Parvekesiivous_siisti_parveke.jpg

Tuholaistorjunnan ensimmäinen askel kannattaa ottaa jo tässä vaiheessa. Vältä kutsumattomat vieraat pesemällä kukkaruukut esimerkiksi mäntysuopaliuoksella. Muista huuhdella pesuaine pois ennen kasvien istutusta.

Loppusilaus

Kun parvekkeen pinnat ja kalusteet ovat kuivuneet, voit nostaa tavarat takaisin paikoilleen ja aloittaa stailaamisen. Parhaimmillaan parveke tarjoaa kotiin yhden huoneen lisää. Haaveiletko kaupunkiviljelijän viherkeitaasta yrtteineen ja viiniköynnöksineen vai loihtisitko mieluummin seesteisen joogatilan tai taianomaisen lukunurkkauksen, jossa lempikirja herää eloon linnunlaulun säestyksellä? Katso ammattilaisen vinkit viihtyisän parvekesisustuksen laatimiseen ja viimeistele kokonaisuus ripauksella vihreää.

Katso myös nämä