Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Pyöräily tekee hyvää kunnolle ja ympäristölle

Pyöräily on aikaa ja luontoa säästävä, edullinen ja kuntoa kohottava liikkumistapa, jolla on helppo lisätä niin omaa hyvää oloa kuin ympäristönkin hyvinvointia.

Pyöräily tarjoaa monia etuja

Pyöräilyllä on monia elämänlaatua ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Polkeminen ylläpitää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Ulkona liikkuminen edistää tutkitusti myös henkistä hyvinvointia ja stressin hallintaa.

Pyoraily_tekee_hyvaa_naapurusto_1200x800.jpg

Pyöräily on merkittävä ympäristöteko ja sillä on myös positiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia: kasvihuonepäästöjen vähenemisen myötä hengitysilma on puhtaampaa, mikä vähentää väestön hengitystie- ja astmaoireita. YK onkin määritellyt päästöttömän, meluttoman ja helposti kaikkien saavutettavilla olevan polkupyörän maailman parhaaksi kulkuneuvoksi, eikä suotta. Pyöräillen vältät liikenneruuhkat ja olet samalla mukana mahdollistamassa terveellisempää ja turvallisempaa elinympäristöä meille kaikille.

Bonavan naapurustoissa on helppo hypätä pyörän selkään

Bonava-kodit sijaitsevat erinomaisilla paikoilla mukavissa naapurustoissa. Kun palvelut ovat lähellä ja kulkuyhteydet toimivat, elämä rullaa. Kattavilla ja esteettömillä pyöräilyreiteillä liikkuminen on sujuvaa ja huoletonta. Kävelyn ja pyöräilyn ehdoilla rakennettu ympäristö on myös viihtyisämpi ja turvallisempi koko naapuruston näkökulmasta.

Pyoraily_tekee_hyvaa_pesu_1200x800.jpg

Kannustamme Bonava-kotien asukkaita pyöräilyn pariin suunnittelemalla pyöränsäilytystiloista käytännöllisiä ja turvallisia sekä tarjoamalla mahdollisuuksien mukaan myös erilliset tilat polkupyörien huoltoon ja pesuun. Tällöin kynnys aloittaa terveellinen ja ekologinen liikkumistapa on matala.

Polkupyörä kaipaa säännöllistä huolenpitoa

Pyörän kunnosta huolehtiminen pidentää menopelin käyttöikää ja tekee liikkumisesta turvallisempaa ja miellyttävämpää. Jotta pyörä pysyy hyvässä kunnossa, huolto kannattaa tehdä säännöllisesti. Hyvä ajankohta kattavammalle kausihuollolle on keväisin, kun lämpenevät pyöräilykelit alkavat houkutella talvitauon jälkeen takaisin satulaan. Jos pyörä kaipaa suurempaa kunnostusta, se kannattaa viedä ammattilaisen korjattavaksi. Pyörän perushuollon voi kuitenkin tehdä helposti itsekin, kunhan muistaa muutaman perusasian.

Pyoraily_tekee_hyvaa_huolto_1200x800.jpg

Pesu

Puuha on hyvä aloittaa pesusta. Kastele pyörä ensin kauttaaltaan ja käy läpi runko, vanteet, pinnat, ohjaustanko, satulatolppa ja muut osat pehmeällä sienellä tai kankaalla. Pesuun voi käyttää mietoa astianpesuaineliuosta tai polkupyörille tarkoitettua erikoispesuainetta.

Jarrut

Tarkista jarrujen teho ja että jarrupaloissa on riittävästi pintaa jäljellä. Hyvin toimivat jarrut eivät painu pohjaan asti, vaan tuntuvat jämäkältä puristaessa.

Renkaat

Rengaspaineiden tarkistus on tärkeää, koska liian löysinä tai täysinä renkaat rikkoutuvat herkemmin ja pyöräily on epämukavaa. Suositellut rengaspaineet on merkitty useimpien renkaiden kylkeen, mutta sopivat paineet voi täyttää myös näppituntumalla. Tarkista rengaspaineiden lisäksi myös renkaiden ulkoinen kunto. Kuluneet tai halkeilleet renkaat puhkeavat ajossa helposti.

Voimansiirto

Tarkista ketjun kireys ja pyöräsi voimansiirron yleinen kunto. Kaikki pyörää liikuttava voima kulkee ketjun välityksellä, joten siitä kannattaa pitää huolta. Puhdista, voitele ja vaihda ketju tarvittaessa.

Vaihteet

Aja pyörälläsi pieni testilenkki, ja testaa yksitellen jokaisen vaihteen toimivuus. Vaihteiden tulisi vaihtua helposti, eikä erityisiä ääniä pitäisi kuulua. Mikäli vaihteissa ilmenee hyppimistä tai ylimääräistä rutinaa, kannattaa kääntyä ammattihuollon puoleen.

Kun pyörä on huollettu kuntoon, on aika sujauttaa kypärä päähän, nousta satulaan ja polkaista naapuruston tunnelmallisille pyöräilyreiteille nauttimaan vauhdin hurmasta, vaihtuvista maisemista ja raikkaasta ulkoilmasta.