Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Paketoi ekologisesti

Vähennä turhaa jätettä ja kääri tänä jouluna lahjat ekologisin materiaalein. Katso inspiroivat vinkkimme ja ilahduta lähimmäisiä kauniilla paketeilla.

Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja lahjapaperille 

Tiesitkö, että tavallista lahjapaperia ei voi kierrättää paperinkeräykseen vaan se kuuluu energia- tai sekajätteeseen? Vähennä poltettavan jätteen määrää ja kääri paketit fiksusti kodista valmiiksi löytyvillä tarpeilla.

1. Kangaskääre 

Jäikö ompeluprojektista ylijäämäkangasta? Älä heitä sitä pois vaan hyödynnä tilkut joululahjan kääreenä. Voit myös ommella soman pussin, joka ilahduttaa vielä seuraavinakin jouluina. 

2. Kierrätettävä ylijäämäpaperi 

Paperinkeräykseen menee viikoittain valtava määrä erilaisia kierrätyspapereita. Mitä jos paketoisit lahjat vaikka sarjakuvalehtiin, nuottipaperiin tai vanhan tietokirjan sivuihin? 

Teippi tekee kierrättämisen haasteelliseksi, joten käytä viimeistelyyn nauhaa, joka on helppo erotella muusta jätteestä. Paketointi ilman teippiä onnistuu parhaiten, kun valitset tarpeeksi suuren paperinpalan ja käärit lahjan vinottain sivu kerrallaan. Kietaise vaikkapa juuttinaru ympärille ja viimeistele jouluinen tunnelma kuusenoksalla tai kuivatulla hedelmällä. 

3. Uusiokäytetty juhlakassi 

Käytä lahjakassit ja hyväkuntoiset lahjapaperit uudestaan. Huomioi uusiokäyttömahdollisuus myös lahjaa antaessasi ja kirjoita tervehdyksesi erilliseen korttiin. 

4. Postituspakkaukset

Tilasitko lapselle lahjan verkkokaupasta? Hyödynnä juuri oikeankokoinen lähetyspussi ja askartele koristeeksi vaikka korvat ja kuono – lapsi ilahtuu varmasti. Myös suojaukseen käytetyt täytepaperit toimivat oivallisena paketointimateriaalina. Somista pakettia paperikukkasella tai vaikka käsintehdyillä lumihiutaleilla. 

5. Keittiön aarteet 

Kotikeittiöstä löytyy toinen toistaan mainiompia paketointitarpeita. Käytetyn ja pestyn kahvipaketin kääntöpuoli henkii jouluista tunnelmaa ja on oivallinen kääre pienille paketeille. Rustiikkinen leivinpaperi ei juuri koristelua vaadi, ja käytön jälkeen sen voi kierrättää biojätteen mukana. Tai miltä kuulostaisi idyllinen lasipurkki? Liota etiketti pois ja sujauta sisään joko itsetehtyjä herkkuja tai vaikkapa lahjakortti. Kierrä korkki päälle ja viimeistele kankaanpalalla ja kauniilla nauhalla.  

Toisen roska on toisen aarre. Valitse kimalteleva kangas ja kääri kulmat yhteen silkkinauhalla tai loihdi kaunis Furoshiki neliskanttisella tilkulla. Muista myös uusiokäyttää hyväkuntoiset lahjapussit ja -paperit tai miksei vaikka lääkepullot ja lasipurkit – paketoinnissa vain mielikuvitus on rajana.

Aineeton lahja ilahduttaa 

Joulun lämpimän rauhallinen tunnelma on lahjoista tärkein. Kuusen alla ei välttämättä tarvitse notkua röykkiöittäin paketteja, vaan rakkaimpia voi muistaa myös aineettomalla lahjalla. Tee todellinen ympäristöteko ja ilahduta läheistä vaikkapa lahjakortilla siivouspalveluun tai elämysten pariin, luo hyvinvointia liikuntakortin tai hoitolalahjakortin muodossa, auta arjessa siivouspalvelun avulla tai valitse eettinen paketti – lahjoitus mieluisalle hyväntekeväisyysjärjestölle. Jaettu ilo on suurin ilo.