Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Juhlajärjestelyn ABC

Ikimuistoisissa juhlissa viihtyvät sekä vieraat että isäntäväki. Onnistuneet pirskeet vaativat kuitenkin huolellista suunnittelua. Näillä helpoilla nikseillä jokainen voi olla oman elämänsä tapahtumatuottaja.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Onnistuneiden juhlien salaisuus piilee hyvässä suunnittelussa. Järjestelyjen kenties kriittisimpään hetkeen onkin hyvä ryhtyä heti, kun ajatus juhlista syntyy. Mieti ensin, minkälaiset kemut haluat järjestää – rennot illanistujaiset, riehakkaat naamiaiset vai kenties muodolliset valmistujaiset? Teema ja vieraslista määrittävät pitkälti suunnittelun ja toteutuksen seuraavat vaiheet. Kun raamit ovat selvillä, sujuvat seuraavat askeleet kuin tanssi.

Pientä suolaista vai makeaa mahantäydeltä?

Mieti, mitä haluat tarjota juhlavieraille. Ota huomioon valmisteluun tarvittava aika, resurssit, juhlien ajankohta, luonne sekä kesto. Toisinaan nopeasti lämmitettävä sormiruoka toimii paremmin kuin runsaasti pöytätilaa vaativa kolmen lajin illallinen. Joskus taas tilaisuuden luonteeseen sopii herkullinen jälkiruokapöytä värikkäine kakkuineen ja makeine muffinsseineen.

Kun menu on lyöty lukkoon, on hyvä miettiä tarjoiluastiat valmiiksi. Voit jopa ottaa kipot ja kupit esille ja merkitä pienellä lapulla, mitä kussakin astiassa tarjoillaan. Näin kokkauskiireessä oikea vati löytyy hetkessä ja apuritkin pysyvät paremmin perässä.

Tykötarpeet kuntoon

Onnistuneiden juhlien varustelistassa on paljon asioita, joita tuskin edes huomaa – paitsi, jos ne puuttuvat. Muista siis varata juhlahetkeen tarpeeksi roskapusseja, keittiöpyyhkeitä, serviettejä ja vessapaperia. Todellisen vaikutuksen teet, kun loihdit wc-tiloihin hätäpakkauksen: sukkahousuja, ompelutarvikkeet, laastareita, hiuslakka, purkka ja deodorantti.

Mieti, missä ja miten ruoka syödään – saatat tarvita lisäksi esimerkiksi apupöytiä tai istumapaikkoja. Mukavan sisääntulon takaat, kun varaat juhlavieraiden ulkovaatteille hyvin säilytystilaa. Helppo niksi on tuoda eteiseen esimerkiksi tyhjä rekki, johon mahtuu runsaasti takkeja siististi järjestykseen. Tuoli ja jalkalusikka viimeistelevät huolitellun ilmeen.

Aikataulu on ystäväsi

H-hetken lähestyessä on aika katsoa suunnitelmia vielä kerran ja miettiä juhlapäivän aikataulu hetki hetkeltä. Tee mahdollisimman paljon etukäteisvalmisteluja, jotta kiire tai yllättävät takaiskut eivät pilaa juhlatunnelmaa. Muista varata hetki myös peseytymiseen ja vaatteiden vaihtoon. Älä tingi omasta olosta, sillä energinen emäntä tai isäntä tekee ihmeitä juhlatunnelmaan.

Jaa etukäteen vastuualueet itse juhlahetkeen. Kun yksi huolehtii tiskikoneen pyörittämisestä ja toinen tarjoilupöydän täyttämisestä, tulee kaikki hommat hoidettua. Lisäksi isäntäväellä jää aikaa myös vieraiden seurasta nauttimiseen. Älä kuitenkaan aseta itsellesi liian suuria paineita vaan muista nauttia läheisten seurasta täysin rinnoin.

Tunnelma kohdilleen

Todellinen juhlatunnelma syntyy ihmisistä, mutta pienillä asioilla voit luoda puitteet, joissa on mukava viettää aikaa. Koristele huolella siivottu koti esimerkiksi tuoreilla kukilla tai veikeillä viirinauhoilla. Himmennä valaistusta ja sytytä tarvittaessa kynttilät tai ulkovalot. Viimeistele juhlahumu etukäteen mietityllä, teemaan sopivalla musiikilla.

Koti juhlakuntoon – Katso parhaat tärppimme perusteelliseen siivoukseen ja stailaukseen