Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Parvekkeesta viihtyisä lisähuone syksyksi

5.8.2021, 08.00

Iltojen hämärtyessä parveke muuttuu kesäisestä paratiisista tunnelmalliseksi oleskelutilaksi. Asuntorakennuttaja Bonavan sisustussuunnittelija Hanna Ruotsalainen kertoo vinkit parvekkeen syyssisustukseen.

Vuodenaikojen vaihtelu saa näkyä parvekkeilla. Lasitetulla parvekkeella leppoisasta oleskelusta voi nauttia lähes vuoden ympäri. Bonavan sisustussuunnittelija Hanna Ruotsalaisen vinkit syksyn parveketunnelmaan:

  • Mukavaan oleskeluun: Tuo tyynyjen lisäksi parvekkeelle pehmeitä huopia ja vilttejä sekä jalan alla lämpimältä tuntuvia mattoja.
  • Valaistus: Luo tunnelmaa valolla ja varjolla – tuo valosarjat, valaisimet, kynttilät ja lyhdyt osaksi sisustusta.
  • Yksityisyyttä ja näkösuojaa: Ripusta verhoja ja kaihtimia, hyödynnä kasveja.
  • Syyskasvit: Vaihda kesäkukat syksyn kasveihin kuten kanervaan, koristekaaliin ja syysasteriin. Tai kokeile ikivihreitä tai ulos tarkoitettuja silkkikasveja.
  • Tyyli: Soinnuta sisustus muuhun kotiin tai heittäydy villiksi ja leikittele rohkeasti väreillä.

Syksyksi parvekkeelle kannattaa rakentaa mukava oleskelualue pehmeistä tyynyistä ja huovista. Lämpimien vilttien alle on mukava käpertyä iltojen viiletessä. Jalkojen alla tuntuvat pehmeät matot tuovat myös oman lisänsä syystunnelmaan. Lattialle voi laittaa myös useampia mattoja hieman päällekkäin, jolloin viileys ei pääse jalkoihin asti. Maanläheiset sävyt kestävät aikaa, mutta pienet väripilkut tuovat iloa ja leikkisyyttä kokonaisuuteen”, Bonavan sisustussuunnittelija Hanna Ruotsalainen vinkkaa.

Parvekkeelle sopivat hyvin myös trendikkäät kierrätysmateriaalit, ja sohvan rungon voi rakentaa vaikkapa puulavoista. Avoparvekkeilla tekstiilien materiaaleiksi kannattaa valita vettä kestäviä ja likaa hylkiviä materiaaleja. Lisäksi parvekkeella käytettävien tekstiilien on hyvä kestää myös aurinkoa haalistumatta. Parvekkeelle voi tuoda myös säilytystilaa esimerkiksi laatikoilla, joihin tekstiilit ja tyynyt saa laitettua talteen talven ajaksi”, Ruotsalainen jatkaa.

Valaistus luo tunnelman

Syysiltojen pimetessä kannattaa pohtia myös parvekkeen valaistusta. Erilaiset valosarjat, valaisimet, kynttilät ja lyhdyt luovat parvekkeelle tunnelmaa.

Valonlähdettä mietittäessä kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Erilaisilla kohdevaloilla parvekkeelle voidaan luoda jännittäviä yksityiskohtia, joissa valo ja varjo korostavat valaistavaa kohdetta, esimerkiksi parvekekasvia. Lisäksi kalusteiden takaa tai alta tulevalla epäsuoralla valolla parvekkeelle voidaan luoda pehmeää tunnelmaa. Kynttilöiden ja muiden elävää tulta hyödyntävien somisteiden kanssa täytyy ehdottomasti pitää huolta paloturvallisuudesta”, Ruotsalainen neuvoo. ”Perinteisille kynttilöille on myös tarjolla tyylikkäitä vaihtoehtoja, esimerkiksi led-kynttilöitä ja aurinkokennovaloja.”

Yksityisyyttä monin keinoin

Iltojen pimetessä valaistu parveke saattaa houkutella myös naapureiden ja ohikulkijoiden katseita. Parvekkeelle on helppo järjestää pientä yksityisyyttä erilaisten verhojen, seinämien ja vaikka parvekekaihtimien avulla. Myös monet köynnös- ja havukasvit toimivat elävänä näkösuojana kadun tai naapureiden suuntaan. Monivuotisetkin kasvit kukoistavat parvekkeella, kun niille tarjotaan tarpeeksi multatilaa, valoa, vettä ja lannoitetta. Lasitetulla parvekkeella voi onnistua hieman eksoottisemmankin kasvin talvehtiminen.

Syyskasvit piristävät

Kun kesä kääntyy syksyksi, monet kesäkukat alkavat jo näyttää hieman ränsistyneiltä. Viimeistään talven ensimmäinen yöhallan nipistys saa viimeisetkin kesäkukat lakastumaan. Syyskaudelle löytyy monia kasveja, jotka pärjäävät kauniina jopa pitkälle talveen. Mikään ei estä kokeilemasta myös monivuotisia puita ja pensaita, joista monella on kaunis syysväritys.

Kokeile syysistutuksissa esimerkiksi kauniista lehdistään tunnettua keijunkukkaa, pitkään koristeellisena pysyvää kanervaa, värikästä koristekaalia, runsaasti kukkivaa syysasteria ja erilaisia koristeheiniä. Jos on hieman laiska istuttaja, myös ikivihreillä kasveilla ja laadukkailla ulos tarkoitetuilla silkkikasveilla voi luoda tunnelmaa. Kasveja voi parvekkeellakin kasvattaa trendikkäästi, vaikka itse solmituissa amppeleissa ja runsaina asetelmina”, Hanna Ruotsalainen kannustaa.

Lisätietoja:

https://www.bonava.fi/inspiraatio/sisustaminen-ja-trendit/parvekesisustus
https://www.bonava.fi/inspiraatio/sisustaminen-ja-trendit/syyskasvit-parvekkeelle
https://www.bonava.fi/inspiraatio/sisustaminen-ja-trendit/sisusta-kasveilla

Bonava Suomi Oy, Leena Majamäki, viestintäpäällikkö p. 040 585 1585, viestinta@bonava.fi

Leena Majamäki
Viestintäpäällikkö 
+358 40 5851585 leena.majamaki@bonava.com