Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Joulun kauneimmat koristeet

Joulun odotus, kodin kauniiksi koristaminen, tunnelmaan virittäytyminen piparintuoksuisessa kodissa ja lahjojen paketointi – valmistelut ovat tärkeä osa joulun juhlaa. Lämminhenkisen yhdessäolon kruunaa joulun kauneimmat koristeet.

Piparkakkutalon leivonta.
Joulun piparkakkutalo.
Joulupipareiden leivonta.

Kodin joulun tunnelmaan virittäytyminen voi alkaa. Kuvat: Søstrene Grene

Joulu on jo ovella

Omassa kodissa talven rakkaasta tunnelmajuhlasta voi tehdä juuri omannäköisensä. Perinteiseen jouluun kuuluvat yhdessäolon ja rauhallisen tunnelman lisäksi kynttilät, joulukuusi, jouluvalot, lahjat ja herkulliset joulupöydän herkut. Joulukoristeet herättävät joulumielen ja niitä vaihtelemalla kotiin saa luotua erityylistä ihanaa tunnelmaa. Sinä päätät tyylin.

Lahjojen paketointi kauniilla papereilla.
Lahjojen paketointi.
Piparkakkutalo loistaa pimeässä.

Tunnelmoi joulua paketoimalla lahjoja ja rakentamalla perheen kanssa maukas piparkakkutalo. Kuvat: Søstrene Grene

Koristeet luovat joulun

Kodin koristeleminen joulun aikaan on jo vuosisatoja vanha perinne. Joulukoristeissa saa näkyä reilusti oma tyyli ja maku. Toiselle yksi koriste riittää, kun taas toisen kodin tunnelma syntyy runsaasti välkehtivien valojen kaupungista. Joulunajan leikit, juhla ja koristelut eivät katso ikää. Tonttuoven, piparkakkutalon ja joulukuusen koristelun riemuun on kutsuttu koko suku.

Tonttuovi.
Joulusukka takan reunuksella.
Puiset joulukoristeet.

Tontut kutsutaan kylään tonttuoven kautta ja luonnon vihreä näkyy monin tavoin joulun koristeissa. Kuvat: Søstrene Grene

Koristeet voivat olla sekoitus ikimuistoisia perinteitä, vanhaa ja uutta muotoilua. Jouluun liitetty pääväri on punainen, mutta sekaan mahtuu hyvin vihreää, kultaa, valkoista ja hopeaa. Uusissa koristeissa vilahtaa myös pinkin ja turkoosin sävyjä. Yleisimpiä joulukoristeita suomalaisissa kodeissa on kuusenoksat, joulukuusi, kuusen koristeet, joulukranssit, olkipukit, kynttilät, joulun pöytäliinat, joulukukat, ulkosoihdut, jäälyhdyt ja lyhteet. Uusia koristeita ostaessa kannattaa valita sellaisia, joista uskoo pitävänsä vielä useamman vuoden kuluttua. Koristeita on helppo tehdä myös itse ja luonnon antimekuten omenat, kävyt ja puolukanvarvut sopivat mainiosti sisustamiseen. Perinteisen ison joulukuusen sijaan aitoja havunoksia voi asetella kukkien tavoin maljakkoon tai ripustaa seinälle juhlavan kranssin.  

Joulukuusen ainekset kerätty metsästä.
Joulupukki-koriste kuusessa.
Joulukoristeet oksissa.

Monelle kuusen koristelu on joulun kohokohta.  Kuvat: Society of Lifestyle / House Doctor 

Vihreämpää joulua

Joulun aikaan voi pitää mielessä myös ekologiset valinnat. Aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan vanhaakin voi tuunata. Lahjojen paketointiin sopii hyvin kierrätetty paperi ja koristeluun voi käyttää vaikkapa erilaisia maahan pudonneita pieniä luonnonoksia. Lahjapussit ja -paperit kannattaa laittaa kaappiin jemmaan ja hyödyntää seuraavissa juhlissa. Joulun maaginen tunnelma syntyy pitkälti kynttilöiden ja erilaisten valojen avulla, oli se sitten sädehtivä parvekkeen valoketju tai tunnelmallisen paperitähden loiste ikkunassa. Suosi vähäkuluttavia ja turvallisia led-valoja ja -lyhtyjä ja vältä hukkaenergiaa ajastamalla ulkona olevat jouluvalot.