Historiallinen hirsimökki

Silta Steniuksenkummun menneisyyteen

Steniuksenkummun kotikorttelin pihalla Tapiolassa voi piipahtaa pienellä aikamatkalla. Steniuksen perinteikkään puutarhan hirsimökki kunnostetaan pihalle naapureiden yhteiseen käyttöön.

Tuulahdus yli 100 vuoden takaa

Steniuksen puutarhan alueella sijainnut vanha hirsirakennus rakennettiin alun perin Lauttasaareen, Bonavalta kerrotaan.

”Mökki on rakennettu 1800-luvun puolella, mutta tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa. Sitäkään ei tiedetä, oliko mökki ensin kalastajien käytössä vai esimerkiksi osa Lauttasaaren kartanon tiluksia. Steniuksenkumpuun mökki siirrettiin puutarhan perustamisen aikaan vuonna 1947. Näillä sijoillaan se on siis ollut jo yli 70 vuoden ajan.”

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/espoo/historiallinen_hirsimokki_mokki.jpg

Suojelukohde kunnostetaan yhteistyössä Espoon kanssa

Vanha hirsimökki on historiallisesti arvokas suojelukohde, joten sen kunnostuksesta on sovittu tarkasti Espoon kaupungin kanssa. Tällä hetkellä mökki on purettu ja varastoitu väliaikaisesti, ja se pystytetään uudelleen vuoden 2020 aikana.

”Mielekkäintä on pystyttää mökki uudelleen nykyiselle tontille, sillä alueen asukkaat ovat tottuneet näkemään sen näissä maisemissa. Mökki siirretään keskemmälle tonttia yhteisen puistomaisen piha-alueen reunaan. Vanhojen ruutuikkunoiden kautta mökistä avautuvat kolmeen suuntaan näkymät, jotka elävät auringon kierron mukaan.”

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/espoo/historiallinen_hirsimokki_auringonvalo.jpg

Tila avartuu harjakorkeuteen

Mökin sisätilat kunnostetaan niin, että ne soveltuvat Steniuksenkummun asukkaiden yhteiseen käyttöön. Myös sisätilojen muutokset on suunniteltu yhdessä Espoon kaupunginmuseon kanssa.

”Museon kanssa on sovittu, että esimerkiksi jälkikäteen rakennettu tuulikaappi voidaan purkaa. Mökistä muodostetaan noin 40 m² yhtenäinen tila, jolloin tilat avartuvat nykyisestä.”

Ilmavuutta saadaan myös avaamalla sisäkatto ja lisäämällä huonekorkeutta. Aikaisemmin rakennus on ollut lämmintä tilaa, jonka vuoksi sisäkaton päälle on tarvittu eristeet. Tuleva mökki on kylmä tila, jota ei tarvitse eristää, joten se voidaan avata katon harjaan saakka.

Mökin sisätiloissa seinähirret jätetään näkyviin, mikä luo viehättävää menneen ajan tunnelmaa. Ulkopinnat käsitellään puolestaan perinteiseen tapaan punamultamaalilla, ja ulos mökin edustalle toteutetaan yhteinen oleskelualue.

Kesäjuhlat tai joogasessio

Kunnostetussa hirsimökissä on sähköt, mutta juoksevaa vettä tai viemäröintiä mökkiin ei tehdä. Tila on yksinkertainen, mutta tarjoaa silti Steniuksenkummun asukkaille monia mahdollisuuksia yhdessäoloon ja vapaa-ajan viettoon.

”Mökissä voi pitää pieniä perhejuhlia viihtyisissä puitteissa, tai järjestää vaikka taloyhtiön yhteiset juhannustanssit. Mökin edustalla voi grillailla yhdessä, ja siirtyä sitten syömään pöydän ääreen mökin sisälle. Yhtä lailla tilaa voi käyttää harrastamiseen ja järjestää esimerkiksi yhteisen joogatunnin naapureille. Käyttötarkoitusta ei ole rajattu, vaan asukkaat voivat päättää siitä itse.”

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/espoo/historiallinen_hirsimokki_jumppa.jpg

Uusi elämä vanhalle mökille

Hirsimökin kunnostaminen voi tuoda sille jopa 100 vuotta lisää elinaikaa.

”Kun mökki puretaan, kaikkien hirsien kunto tarkistetaan ja vahingoittuneet korvataan uusilla. Hirsirakentaminen on tässä mielessä hyvin joustavaa. Mökki on meillä hyvissä käsissä, ja sitä kunnostavat puurakennuksiin erikoistuneet asiantuntijat.”

Steniuksenkummun kotikorttelin asukkaille mökki muodostaa mielenkiintoisen linkin menneisyyteen – purettuun Steniuksen puutarhaan ja jopa 1800-luvun Lauttasaareen.

”Kuka tietää, mitä mökissä vielä tapahtuu seuraavien sadan vuoden aikana.”