Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Luonnonkaunis Laajasalo

Laajasaloa ei turhaan sanota merellisen Helsingin helmeksi. Keskustan kupeessa eletään henkeäsalpaavan kauniissa saaristomaisemissa upouusien palvelujen keskellä.

Saaristoluonnon viehätys

Havumetsät luontopolkuineen ja mustikoita notkuvine pensaineen, auringonlaskussa kylpevät komeat rantakalliot, laajat viheriöt ja horisontissa siintävä Helsingin keskustan siluetti – Laajasalon omaleimainen maisema hakee vertaistaan. Linnuntietä kolmen kilometrin päässä kantakaupungista sijaitseva vihreä keidas on täynnä toinen toistaan upeampia luontoelämyksiä. 17 neliökilometrin kokoisella Laajasalolla on peräti 25 kilometriä rantaviivaa ja luonnonsuojelualueitakin on neljä. Menneinä vuosisatoina porvariston kartanoalueena tunnetusta idyllisestä saaresta on sittemmin muotoutunut noin 20 000 helsinkiläisen rakas kotipaikka, jossa harrastetaan lähiluonnossa ja hengitetään raikasta meri-ilmaa. Poikkeuksellisen vehreä ja monimuotoinen luonto onkin syy, miksi moni Laajasaloon syntynyt ei ole koskaan muuttanut saarelta pois.

Huvilakulttuuria modernein maustein

Reilu sata vuotta sitten Laajasalosta kuoriutui yläluokan ja seurapiirien kesänviettopaikka, jossa muun muassa Aino Acktén emännöimillä huvilakutsuilla ja konserteissa kerrotaan vierailleen aikansa merkittävimpiä kulttuurivaikuttajia kuten Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Albert Edelfelt ja Eino Leino.

Myös 1804 valmistuneelle Stansvikin kartanolle etsitään uutta omistajaa kehittämään kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kartanon mailla oleviin rakennuksiin palveluita kaupungin asukkaille. Viehättävä kartanopuisto on ulkoilijoiden suosiossa.

Ravintola Pyysaari, tuttavallisemmin Palma de Pyy, toimii 1900-luvun alun huvilassa. Ravintolan klassikkoannokset ovat niin veneilijöiden kuin paikallisten suosiossa. Sisällä ravintolassa historia on käsin kosketeltavissa ja ulkoterassilta aukeaa esteetön näkymä merelle.

Laajasalon salainen helmi Fornitaly, tarjoilee aitoja italialaisia pizzoja Jollaksen vanhan kartanon talliin tehdystä keittiöstä. Asiakaspaikkoja ei ole lainkaan, mutta silti annoksia ollaan valmiita jonottamaan jopa tunteja. Suosion salaisuus piileekin pizzojen autenttisuudessa: Italialaisen keittiömestarin lisäksi raaka-aineet kasviksia lukuun ottamatta tulevat Italiasta.

Aktiivista toimintaa vauvasta vaariin

Laajasalo ei suotta nauti suosiota niin lapsiperheiden kuin varttuneemman väen keskuudessa. Saarelta löytyy puuhaa ja palveluja kaiken ikäisille. Kesäisin Laajasalon lukuisat rannat täyttyvät uimareista, suppaajista ja auringonpalvojista, keskustan urheilupuisto pallopelien ystävistä ja metsät suunnistajista. Tullisaaren laajalta viheriöltä voi bongata niin puistojumppaajia kuin koiraharrastajia. Vieressä viljelypalstojen perunat, herneet, retiisit ja kesäkurpitsat tekevät tuloaan. Veneilijöille saari monine satamineen on ihanteellinen paikka asua. Löytyypä Laajasalosta jopa oma golfkenttäkin.

Talvella metsän siimeksessä kiertelevät hiihtoladut ja pulkkamäet kutsuvat asukkaita nauttimaan naapuruston ainutlaatuisen luonnon hiljaisuudesta. Tuon hiljaisuuden rikkoo perinteinen hiihtolomaviikon kohokohta, kun Laajasalon uimarannan latukahvilalla herkutellaan muurinpohjaletuilla ja hurvitellaan napakelkalla meren jäällä.

Nuorisotoiminnan ja lasten iltapäiväkerhojen lisäksi saarella toimii aktiivinen asukasyhdistys, jonka silmäterä, vuonna 1804 rakennettu Ylistalo kulttuuritapahtumineen on kuin asukkaiden yhteinen olohuone. Rauhallisempaa aktiviteettia kaipaava saattaa suunnata käsityökerhoon Laajasalon kirkolle tai työväenopiston taideluennolle Laajasalon palvelukeskukseen.

Palvelu pelaa

Muutoksen tuulien puhaltaessa Laajasalon palvelutarjonta on kehittynyt huimasti ja keskusta kokenut näyttävän kasvojenkohotuksen. Kauppakeskus Saari marketteineen, kukkakauppoineen, kirjastoineen ja ravintoloineen asettuu liikenneyhteyksien solmukohtaan, joten ostokset voi hoitaa kätevästi vaikka työmatkan lomassa. Vierestä löytyvät niin neuvola ja terveyskeskus kuin seurakunnan tilat. Lapsiperheiden iloksi Laajasalossa toimii jo nyt kahdeksan kunnallista päiväkotia, kaksi alakoulua sekä yksi peruskoulu ja lisää on tulossa. 

Merta edemmäs kalaan

Vaikka harva Laajasalosta mieliikään lähteä, onnistuu se silti helposti fillarilla, bussilla, autolla ja tulevaisuudessa myös raitiovaunulla. Kulkuyhteydet paranevat entisestään vuonna 2027 valmistuvien Kruunusiltojen myötä. Vielä toistaiseksi arkiaamuisin Herttoniemen metroaseman suuntaan tiheästi liikennöivien bussien ohella moni laajasalolainen valitsee kulkupeliksi polkupyörän, sillä reitit niin Helsingin keskustan kuin Itäkeskuksen suuntaan häikäisevät rantaviivoja seurailevilla metsäpoluillaan ja meren yli kurkottavilla silloillaan. Toki autoilevillekin asukkaille sijainti Itäväylän ja Kehä I:n kupeessa on mitä mainioin.

Valon kaupunginosa

Laajasalo kasvaa ja kehittyy. Suurimman mullistuksen on kokenut entisen Öljysataman alueena tunnettu Kruunuvuorenranta, jonne nousee hyvää vauhtia koti jopa 12 500 helsinkiläiselle. Kruunuvuorenrantaa leimaa taloissa, kadunvarsilla ja virkistysalueilla näkyvä valotaide, mikä tekee alueesta kuin valtavan maisemataideteoksen. Tulevaisuudessa Kruunuvuorennasta löytyy rantabulevardi liiketiloineen, palvelukortteli, liikuntapuisto, useita päiväkoteja sekä koulu. Kruunusiltojen valmistuttua Kalasatamaan pääsee ratikalla tai pyörällä vartissa.

Saaristoelämää keskustan kupeessa

”Kerää pienelle alalle mitä viehättävin maisema: vuoria, puistoja, selkiä, lahtia ja niemiä, jotka meidän aikanamme ympäröivät Suomen uutta pääkaupunkia, aseta Tuurholman viereen Jollas ja Stansvik, äläkä vaadi suomalaiselta saaristomaisemalta enempää!” Näin lausui aikanaan Zachris Topelius ja mikäli paikallisia on uskominen, luonto on yhä edelleen Laajasalon taian salaisuus.

Tutustu uusiin Bonava-koteihin Kruunuvuorennassa ja aloita kanssamme mukava kotimatka kohti merellisen Helsingin helmeä.