Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Ekologinen puukoti vetää nyt puoleensa

Lyhdynkantajan uudiskohteessa kunnioitetaan perinteitä modernilla otteella

Puu on kautta aikojen ollut Suomen yleisin rakennusmateriaali, mutta edustanut silti pitkään poikkeusta kerrostaloissa. Tämä on muuttumassa, sillä puukerrostalojen rakentamisen ennustetaan jopa tuplaantuvan Suomessa lähivuosina. Turku ja Linnanfältin uniikki kotikortteli näyttävät tässä mallia.

Taustalla arvomaailman muutos

Puurakentaminen koetaan tänä päivänä ihmisläheiseksi, ja sillä on sympaattinen kaiku. Vetovoimaa lisää ekologisten arvojen nousu – aika tuntuu olevan kypsä puukerrostaloille.

”Yhä useampi haluaa antaa panoksensa ympäristön suojelemiseen valitsemalla kodin ekologisesti rakennetusta kohteesta”, Bonavan projektijohtaja Timo Veijalainen kertoo. ”Puukerrostalon hiilijalanjälki on kohtuullisen pieni. Puu on myös energiatehokas vaihtoehto, ja massiivipuu sitoo itseensä suuria määriä hiilidioksidia.

Myös sisäilman laatu merkitsee yhä enemmän oman kodin valinnassa. Puu on hengittävä materiaali, joka tasoittaa ilmankosteutta ja lämpötilaa. ”Kun rakentaminen on huolellista, puutalo on terve ja turvallinen valinta. Esimerkiksi Lyhdynkantajan uusi puukerrostalo rakennetaan teltan alla säältä suojassa, ja työmaalle tuodaan vain kuivia runkomateriaaleja.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/turku/ekologinen_puukoti_lyhdynkantaja_as_9_terassi.jpg

Puurakentaminen syntyi uudelleen

Puurakentamisen suosion kasvuun vaikuttavat monet tekijät, jatkaa Veijalainen. ”Hallitus, kunnat ja kaupungit ovat toimillaan ja kaavoitusratkaisuillaan edistäneet puurakentamista. Puu on yleistynyt myös julkisessa rakentamisessa kuten kouluissa ja päiväkodeissa.”

Rakentamisen käytäntöjen muuttuminen tukee niin ikään puurakentamisen yleistymistä. ”Puurakentamisessa on otettu käyttöön betonirakentamisesta tuttua elementtitekniikkaa, ja prosessi on muuttunut teollisen rakentamisen kaltaiseksi”, arkkitehti Niko Mähönen Schauman Arkkitehdit Oy:stä kertoo. ”Tämä on askel eteenpäin. Puurakentamisen osaamista ja materiaalituntemusta voidaan nyt hyödyntää paremmin myös isoissa kohteissa.”

Rakennusyhtiölle sitoutuminen puurakentamiseen voi tuoda mahdollisuuksia päästä parhaille tonteille. Esimerkiksi Linnanfältin uusi puukerrostalojen kotikortteli ja sen uudiskohde Lyhdynkantaja nousevat ainutlaatuiselle paikalle Turun linnan kupeeseen ja Aurajoen rantaan miljööseen, johon puurakentaminen sopii luontevasti.

”Aluesuunnittelun lähtökohtana on ollut rakentaa Turun keskustaan puinen kaupunginosa. Bonava on hypännyt avoimin mielin suunnittelemaan tätä kanssamme ja nähnyt puurakentamisen mahdollisuutena”, Mähönen kiittelee.

Linnanfältin puutalokortteli asettuu Aurajoen rantaan ja Turun linnan kupeeseen miljööseen, johon puurakentaminen sopii luontevasti.

Puuta kaikille aisteille

Lyhdynkantaja rakennetaan havupuusta valmistetuista CLT-elementeistä eli ristiinlaminoidusta massiivipuusta, joka näkyy sisäpinnoissa. Tuloksena on raikas kokonaisuus, joka kunnioittaa puurakentamisen perinteitä. ”Haluamme, että Lyhdynkantajan asukkaat voivat aistia puun ja tuntea sen tuoksun kodeissaan.”

Usein puurakennustenkin sisätiloissa käytetään paloturvallisuusmääräysten vuoksi kipsilevyä. Lyhdynkantajassa paloturvallisuus varmistetaan automaattisella sammutusjärjestelmällä ja paksulla massiivipuurakenteella. Rakenteisiin panostamalla puu on voitu jättää näkyviin, Veijalainen valottaa. CLT on rakennusmateriaalina erityisen paloturvallinen, koska se ei varsinaisesti pala, vaan hiiltyy.

”Puuta on käytetty Lyhdynkantajan sisätiloissa runsaasti, jopa leimaa-antavasti. Talon ulkoarkkitehtuurissa näkyy tuttuja puurakentamisen elementtejä”, Mähönen sanoo. ”Emme ole keksineet pyörää uudelleen vaan haemme modernia otetta siihen, mitä puurakentaminen voisi tarkoittaa tänä päivänä.”

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/turku/ekologinen_puukoti_lyhdynkantaja_as_27_oh_kt.jpg
siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/turku/ekologinen_puukoti_lyhdynkantaja_as_55_oh.jpg

Kodikas ja yhteisöllinen puukortteli

Lyhdynkantajan puukerrostalolle on leimallista myös asuntojen monipuolinen kirjo. ”Olemme katsoneet asumisen laatutekijäksi sen, että yhtiössä asuisi eri kokoisia perhekuntia, joiden elämäntilanteet vaihtelevat. Sama ajattelu jatkuu koko korttelissa. Puukerrostalot pihoineen muodostavat kodikkaan kokonaisuuden, jota ei rikota raja-aidoilla”, Mähönen kuvailee.

Pysäköintitilat rakennetaan korttelissa pihakannen alle siten, että autoja ei ole näkyvissä. Suljettu korttelipiha toteutetaan pihasuunnittelijan näkemysten mukaisesti, ja asukkailla on käytössään yhteinen monitoimitila. Sekä piharakennukseen että oleskelualueille on sijoitettu toimintoja, joita asukkaat tarvitsevat. Pihalle on rajattu muurikivillä viihtyisiä oleskelualueita, kuten korttelin oma ”biitsi”. Piharakennus soveltuu puolestaan vaikkapa naapuruston yhteiseen harrastuskäyttöön tai pienten perhejuhlien järjestämiseen. Tilan yhteydessä on myös korttelin asukkaiden yhteinen grillikatos. ”Kortteli toimii siten, että rakennettu ympäristö ei rajoita vaan rohkaisee yhteisölliseen asumiseen”, Mähönen kiteyttää.

Länsirantaan sijoittuva Linnanfältin puutalokerrostalokortteli ja sen ensimmäinen uudiskohde Lyhdynkantaja edustavat arvoja, joita yhä useampi omalta kodiltaan toivoo. Se tarjoaa asukkailleen turvallista ja terveellistä asumista viihtyisässä kodissa ja naapurustossa, osana saman arvomaailman jakavaa yhteisöä. Lue lisää ja löydä uusi kotisi uniikista Lyhdynkantajasta.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/turku/ekologinen_puukoti_lyhdynkantaja_sisapiha.jpg