Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Ekologinen puukoti vetää nyt puoleensa

Lyhdynkantajan uudiskohteessa kunnioitetaan perinteitä modernilla otteella

Puu on kautta aikojen ollut Suomen yleisin rakennusmateriaali, mutta edustanut silti pitkään poikkeusta kerrostaloissa. Tämä on muuttumassa, sillä puukerrostalojen rakentamisen ennustetaan jopa tuplaantuvan Suomessa lähivuosina. Turku ja Linnanfältin uniikki kotikortteli näyttävät tässä mallia.

Taustalla arvomaailman muutos

Puurakentaminen koetaan tänä päivänä ihmisläheiseksi, ja sillä on sympaattinen kaiku. Vetovoimaa lisää ekologisten arvojen nousu – aika tuntuu olevan kypsä puukerrostaloille.

”Yhä useampi haluaa antaa panoksensa ympäristön suojelemiseen valitsemalla kodin ekologisesti rakennetusta kohteesta”, Bonavan projektijohtaja Timo Veijalainen kertoo. ”Puukerrostalon hiilijalanjälki on kohtuullisen pieni. Puu on myös energiatehokas vaihtoehto, ja massiivipuu sitoo itseensä suuria määriä hiilidioksidia.

Myös sisäilman laatu merkitsee yhä enemmän oman kodin valinnassa. Puu on hengittävä materiaali, joka tasoittaa ilmankosteutta ja lämpötilaa. ”Kun rakentaminen on huolellista, puutalo on terve ja turvallinen valinta. Esimerkiksi Lyhdynkantajan uusi puukerrostalo rakennetaan teltan alla säältä suojassa, ja työmaalle tuodaan vain kuivia runkomateriaaleja.

Puurakentaminen syntyi uudelleen

Puurakentamisen suosion kasvuun vaikuttavat monet tekijät, jatkaa Veijalainen. ”Hallitus, kunnat ja kaupungit ovat toimillaan ja kaavoitusratkaisuillaan edistäneet puurakentamista. Puu on yleistynyt myös julkisessa rakentamisessa kuten kouluissa ja päiväkodeissa.”

Rakentamisen käytäntöjen muuttuminen tukee niin ikään puurakentamisen yleistymistä. Puurakentamisessa voidaan nykyään käyttää esimerkiksi betonirakentamisesta tuttua elementtitekniikkaa. Näin puurakentamisosaamista voidaan hyödyntää myös isommissa kohteissa. 

Rakennusyhtiölle sitoutuminen puurakentamiseen voi tuoda mahdollisuuksia päästä parhaille tonteille. Esimerkiksi Linnanfältin uusi puukerrostalojen kotikortteli ja sen uudiskohde Lyhdynkantaja nousevat ainutlaatuiselle paikalle Turun linnan kupeeseen ja Aurajoen rantaan miljööseen, johon puurakentaminen sopii luontevasti.

Linnanfältin puutalokortteli asettuu Aurajoen rantaan ja Turun linnan kupeeseen miljööseen, johon puurakentaminen sopii luontevasti.

Puuta kaikille aisteille

Lyhdynkantaja rakennetaan havupuusta valmistetuista CLT-elementeistä eli ristiinlaminoidusta massiivipuusta. Puu näkyy paitsi julkisivussa, myös kotien ikkunaseinien ja porrashuoneiden sisäpinnoissa. Tuloksena on raikas kokonaisuus, joka kunnioittaa puurakentamisen perinteitä.

Usein puurakennustenkin sisätiloissa käytetään paloturvallisuusmääräysten vuoksi kipsilevyä. Lyhdynkantajassa paloturvallisuus varmistetaan automaattisella sammutusjärjestelmällä ja paksulla massiivipuurakenteella. Rakenteisiin panostamalla puu on voitu jättää näkyviin, Veijalainen valottaa. CLT on rakennusmateriaalina erityisen paloturvallinen, koska se ei varsinaisesti pala, vaan hiiltyy.

Kodikas ja yhteisöllinen puukortteli

Lyhdynkantajan puukerrostalolle on leimallista myös asuntojen monipuolinen kirjo. Huoneistovalikoimassa on huomioitu erilaisten elämäntilanteiden tarpeet.

Pysäköintitilat rakennetaan korttelissa pihakannen alle siten, että autoja ei ole näkyvissä. Suljettu korttelipiha toteutetaan pihasuunnittelijan näkemysten mukaisesti, ja asukkailla on käytössään yhteinen monitoimitila. Sekä piharakennukseen että oleskelualueille on sijoitettu toimintoja, joita asukkaat tarvitsevat. Pihalle on rajattu muurikivillä viihtyisiä oleskelualueita, kuten korttelin oma ”biitsi”. Piharakennus soveltuu puolestaan vaikkapa naapuruston yhteiseen harrastuskäyttöön tai pienten perhejuhlien järjestämiseen. Tilan yhteydessä on myös korttelin asukkaiden yhteinen grillikatos.

Länsirantaan sijoittuva Linnanfältin puutalokerrostalokortteli ja sen ensimmäinen uudiskohde Lyhdynkantaja edustavat arvoja, joita yhä useampi omalta kodiltaan toivoo. Se tarjoaa asukkailleen turvallista ja terveellistä asumista viihtyisässä kodissa ja naapurustossa, osana saman arvomaailman jakavaa yhteisöä. Lue lisää ja löydä uusi kotisi uniikista Lyhdynkantajasta.