Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bonavapinbonavapin-in-availablebus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Puurakentaminen

Puu on tulevaisuuden rakennusmateriaali

Aivan Turun keskustan kupeeseen rakentuvan Linnanfältin kotikorttelin rakennusmateriaalina on ekologinen ja uusiutuva puu. Luonnonmateriaalina massiivipuu on paitsi kauniin persoonallinen, myös huoleton ja turvallinen modernissa kaupunkiympäristössä.

Uudenlaista kaupunkiasumista

Miltä tuntuisi asua kauniissa puukerrostalokorttelissa? Bonavan rakennuttaman Linnanfältin kotikorttelin uudiskohteet edustavat valtakunnallista kärkihanketta tuoden elämää sykkivään Länsirannan naapurustoon uniikkeja puukerrostaloja ja persoonallisia koteja monenlaisiin elämäntilanteisiin. Kierrätettävä ja energiatehokas puu tarjoaa ekologisen vaihtoehdon uudenlaiselle kaupunkiasumiselle. Kosteutta sitovana ja hengittävänä materiaalina puu pitää sisäilman miellyttävänä ja terveellisenä eikä kosteus- tai homeongelmia tarvitse murehtia. Lisäksi se sitoo ilmakehän hiilidioksidia, mikä puolestaan hillitsee kasvihuoneilmiötä. 

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/turku/puurakentaminen_lyhdynkantajan_kortteli.jpg

Massiivipuu sopii Suomen olosuhteisiin

Linnanfältin kotikorttelin ensimmäisen uudiskohteen Lyhdynkantajan materiaalina on CLT eli kuusilaudasta ristiinliimaamalla valmistettu massiivipuulevy. Koska tuote on aitoa puuta, se myös käyttäytyy kuten kaikki muutkin puutuotteet. Levyn muodostavat yksittäiset laudat turpoavat huoneiston ilmankosteuden lisääntyessä ja kutistuvat ilmankosteuden vähentyessä. CLT:n, samoin kuin esimerkiksi lattian lautaparketin, kannalta asunnon optimaalinen ilman suhteellinen kosteus on välillä 40-60%. Tämä arvo harvoin ylittyy Suomen ilmasto-olosuhteissa. Sen sijaan talvi- ja kevätaikaan huoneistojen sisäilman suhteellinen kosteus toisinaan alittaa 30%, mikä saattaa aiheuttaa mm. puupintojen halkeilua. 

Näkyvät CLT-pinnat on tehtaalla hiottu hiontakarkeudella #40 ja työmaalla ennen pintakäsittelyä hiontakarkeudella #60-80. Hionnan jälkeen pinnat on pintakäsitelty kahteen kertaan Osmo Color Uviwaxilla valmistajan ohjeiden mukaisesti.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/turku/puurakentaminen_makuuhuone_puuseina.jpg

Elävä luonnonmateriaali

Mahdolliset halkeamat CLT-rakenteiden pinnoissa ovat osa normaalia puurakenteiden elämistä. CLT-levyissä on aina 3-7 ristikkäistä puukerrosta, joten pintakerrokseen syntyvät halkeamat eivät heikennä puun rakenteellista suorituskykyä tai tiiviyttä. Ensimmäisinä rakennuksen käyttöönoton jälkeisinä lämmityskausina puurakenteet tasaantuvat lopulliseen käyttökosteuteensa. Tämä saattaa ajoittain kuulua rakenteista lähtevinä ääninä, kuten narinana, rutinana tai paukkeena. Tämä on osa massiivipuun luontaista käyttäytymistä, eikä siitä ole syytä huolestua.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/turku/puurakentaminen_olohuone.jpg

Tuttu ja turvallinen

Tulipalon leviäminen on puukerrostalossa hyvin epätodennäköistä, koska automaattinen sammutusjärjestelmä tunnistaa alkavat palot jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Massiivipuulla on tunnetun hiiltymiskäyttäytymisen ansiosta erinomainen ja hyvin ennakoitavissa oleva palonkestoaika. Lyhdynkantajan asukkaat voivat siis muuttaa uuteen kotiin ihanan huoletta. Näissä kodeissa on tyyliä ja modernin puukerrostalon taikaa.

Kuvat: Bonava & Stora Enso