Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Puurakentaminen

Puu on tulevaisuuden rakennusmateriaali

Aivan Turun keskustan kupeeseen rakentuvan Linnanfältin kotikorttelin rakennusmateriaalina on ekologinen ja uusiutuva puu. Luonnonmateriaalina massiivipuu on paitsi kauniin persoonallinen, myös huoleton ja turvallinen modernissa kaupunkiympäristössä.

Uudenlaista kaupunkiasumista

Miltä tuntuisi asua kauniissa puukerrostalokorttelissa? Bonavan rakennuttaman Linnanfältin kotikorttelin uudiskohteet edustavat valtakunnallista kärkihanketta tuoden elämää sykkivään Länsirannan naapurustoon uniikkeja puukerrostaloja ja persoonallisia koteja monenlaisiin elämäntilanteisiin. Kierrätettävä ja energiatehokas puu tarjoaa ekologisen vaihtoehdon uudenlaiselle kaupunkiasumiselle. Kosteutta sitovana ja hengittävänä materiaalina puu pitää sisäilman miellyttävänä ja terveellisenä eikä kosteus- tai homeongelmia tarvitse murehtia. Lisäksi se sitoo ilmakehän hiilidioksidia, mikä puolestaan hillitsee kasvihuoneilmiötä. 

Massiivipuu sopii Suomen olosuhteisiin

Linnanfältin kotikorttelin ensimmäisen uudiskohteen Lyhdynkantajan materiaalina on CLT eli kuusilaudasta ristiinliimaamalla valmistettu massiivipuulevy. Koska tuote on aitoa puuta, se myös käyttäytyy kuten kaikki muutkin puutuotteet. Levyn muodostavat yksittäiset laudat turpoavat huoneiston ilmankosteuden lisääntyessä ja kutistuvat ilmankosteuden vähentyessä. CLT:n, samoin kuin esimerkiksi lattian lautaparketin, kannalta asunnon optimaalinen ilman suhteellinen kosteus on välillä 40-60%. Tämä arvo harvoin ylittyy Suomen ilmasto-olosuhteissa. Sen sijaan talvi- ja kevätaikaan huoneistojen sisäilman suhteellinen kosteus toisinaan alittaa 30%, mikä saattaa aiheuttaa mm. puupintojen halkeilua. 

Näkyvät CLT-pinnat on tehtaalla hiottu hiontakarkeudella #40 ja työmaalla ennen pintakäsittelyä hiontakarkeudella #60-80. Hionnan jälkeen pinnat on pintakäsitelty kahteen kertaan Osmo Color Uviwaxilla valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Elävä luonnonmateriaali

Mahdolliset halkeamat CLT-rakenteiden pinnoissa ovat osa normaalia puurakenteiden elämistä. CLT-levyissä on aina 3-7 ristikkäistä puukerrosta, joten pintakerrokseen syntyvät halkeamat eivät heikennä puun rakenteellista suorituskykyä tai tiiviyttä. Ensimmäisinä rakennuksen käyttöönoton jälkeisinä lämmityskausina puurakenteet tasaantuvat lopulliseen käyttökosteuteensa. Tämä saattaa ajoittain kuulua rakenteista lähtevinä ääninä, kuten narinana, rutinana tai paukkeena. Tämä on osa massiivipuun luontaista käyttäytymistä, eikä siitä ole syytä huolestua.

Tuttu ja turvallinen

Tulipalon leviäminen on puukerrostalossa hyvin epätodennäköistä, koska automaattinen sammutusjärjestelmä tunnistaa alkavat palot jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Massiivipuulla on tunnetun hiiltymiskäyttäytymisen ansiosta erinomainen ja hyvin ennakoitavissa oleva palonkestoaika. Lyhdynkantajan asukkaat voivat siis muuttaa uuteen kotiin ihanan huoletta. Näissä kodeissa on tyyliä ja modernin puukerrostalon taikaa.

Kuvat: Bonava