Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge
Pääset tutustumaan uuteen Bonava-kotiisi ennen muuttoa ja varmistamaan, että kaikki on valmista muuttoa ajatellen.

Uuteen kotiin tutustuminen

Pääset tutustumaan uuteen kotiisi ennen muuttoa ja varmistamaan, että kaikki on valmista muuttoa ajatellen. Tutustumista kutsutaan asuntokauppalain mukaan muuttotarkastukseksi.

Bonava-kodin tarkastusvideo

Tällä videolla opastamme kuinka teet Bonava-kotisi muutto- ja vuositarkastuksen.

Tarkastusohjeet

Suosittelemme tutustumaan uuteen kotiin huone kerrallaan. Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset (RYL) määrittävät rakennusalalla yleisesti tunnustetun hyvän rakennustavan, jota myös Bonava noudattaa. Asuntoon tutustuessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti alla oleviin asioihin, jotka perustuvat Rakennusteollisuuden julkaisemaan Uuden asunnon laatu -oppaaseen, jonka olet saanut kaupanteon yhteydessä. 

Tarkastuksen yhteydessä ostajalla on mahdollisuus kirjata mahdolliset puutteet ja virheet, jos niitä on näkyvissä helposti tarkastettavissa pinnoissa. Mikäli virheitä on, ne pyritään korjaamaan ennen muuttoa.

Tarkastuksen yhteydessä ostajalla on mahdollisuus kirjata mahdolliset puutteet ja virheet.

Maalatut pinnat

Maalattujen seinien pintaa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaisuus ja käsiteltäville pinnoille ominainen rakenne sekä yksittäiset häiritsevät virheet. Maalatun pinnan on oltava tasainen ja peittävä, mutta valmiissa pinnassa sallitaan alustasta johtuvaa lievää epätasaisuutta. Alustasta johtuvia koloja, naarmuja, huokosia tai nystyröitä ei sen sijaan sallita. Seinässä oleva yksittäinen virhe korjataan, jos se näkyy tarkasteltaessa pintaa kohtisuoraan 1,5 metrin etäisyydeltä huoneen normaalivalaistuksessa.

Maalattujen seinien pintaa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaisuus ja käsiteltäville pinnoille ominainen rakenne.

Parketti, laminaatti ja listoitus

Lattiapinnan laatutasoa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaisuus ja käytetylle materiaalille ominainen rakenne. Yksittäisten virheiden tarkastelu suoritetaan tarkastettavaa pintaa vastaan 1,5 metrin etäisyydeltä huoneen normaalivalaistuksessa. Talvikaudella ilman suhteellisen kosteuden ollessa alhaisimmillaan hiusrakoilua sallitaan jonkin verran.

Listoituksen kiinnitystapa riippuu seinän materiaalista ja näin ollen saattaa vaihdella eri seinillä. Valmiiksi maalattujen listojen kiinnitykseen käytettyjen naulojen tai ruuvien kantoja ei maalata. Listat on kiinnitetty siten, että kosteuden ja lämpötilan muutosten aiheuttamat liikkeet pääsevät helposti toteutumaan. Listoituksen ja seinän tai listoituksen ja lattian välissä hyväksytään vähäinen rako, +/- 3 millimetriä kahden metrin matkalla.

Parketin, laminaatin ja listoituksen  laatutasoa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaisuus ja käytetylle materiaalille ominainen rakenne.

Laatat ja saumaukset

Laatoituksen tulee olla ulkonäöltään tasalaatuinen ja yhdenmukainen, eikä siinä saa olla häiritseviä tasoeroja. Saumojen täytön tulee olla tasalaatuinen. Saumaus on ominaisuudeltaan huokoinen, eikä saumaus ole osa vedeneristystä. Laatoituksessa oleva vika on haittaava, jos se näkyy yleissilmäyksellä tilan normaalivalaistuksessa. Yksittäisten virheiden tarkastelu suoritetaan tarkastettavaa pintaa vastaan 1,5 metrin etäisyydeltä huoneen normaalivalaistuksessa.

Laatoituksen ja saumojen tulee olla ulkonäöltään tasalaatuinen ja yhdenmukainen.

Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden on oltava pinnaltaan ehjiä. Ikkunoiden avaamisen ja sulkemisen tulee toimia moitteettomasti ja suljettaessa ikkunan tulee olla tiivis. Sälekaihtimien ja niiden säätimien on toimittava moitteettomasti, mutta huomiothan, että uusien sälekaihtimien säätäminen voi olla alkuun jäykkää. Ikkunalaseja tarkastellaan normaalissa päivänvalossa 2 metrin etäisyydeltä kohtisuoraan lasiin nähden. Yksinkertaisessa lasissa sallitaan halkaisijaltaan enintään 2 millimetrin suuruiset pistemäiset virheet. Virheitä ei kuitenkaan saa esiintyä lähempänä kuin 20 senttimetrin päässä toisistaan. Pintavirheenä niin sanotut kirkkaat tai himmeät naarmut sallitaan, jos niitä on vaikea havaita.

Ovien avaamisen ja sulkemisen tulee niin ikään toimia moitteettomasti. Maalauksen on oltava täysin peittävä ja pinnan sileä ja yhdenmukainen. Oven pinnassa ei saa olla kuplia, kuoppia, valumaa, väri- tai kiiltoeroja, maalin halkeilua tai hilseilyä.

Ikkunoiden on oltava pinnaltaan ehjiä. Ovien avaamisen ja sulkemisen tulee niin ikään toimia moitteettomast.

Keittiö- ja kiintokalusteet

Ovilevyjen etusivujen pintojen tulee olla sileitä, yhdenmukaisia ja suoria. Maalauksen on oltava peittävä. Vierekkäisten ovien välisen saumaraon on oltava tasalevyinen eikä ovirivien ylä- tai alareunassa saa olla hammastusta.

Tarkastele keittiö- ja kiintokalusteiden pintoja ja asennusjälkeä.

Parvekelasit

Parvekelasien on oltava pinnaltaan ehjiä. Lisäksi parvekelasien avaamisen ja sulkemisen tulee toimia moitteettomasti. Ikkunoiden on oltava tuulettuvia, jolloin lasien väliset raot saavat olla 3–5 millimetriä. Parvekelasituksen ja seinän välinen rako saa olla 10–50 millimetriä. Näin ollen on syytä huomioida, että parvekelasitukset eivät ole tiiviitä tuulelta, vedeltä tai lumelta.

Tarkista, että parvekelasit ovat pinnaltaan ehjiä.

Takuut

Kodinkansiossa löydät tietoa takuista sekä asunnon hoidosta laajemmin.

Asiakaspalvelu apunasi

Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu

ma-pe klo 13–16

0800 055 57