Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Uuden kodin tarkastaminen

Tarjoamme ennen valmistumista sinulle mahdollisuuden uuden kotisi ennakko- ja jälkitarkastukseen. Näin voit varmistaa, että kaikki on valmista muuttoa ajatellen.

Tarkastusohjeet

Suosittelemme tutustumaan uuteen kotiin huone kerrallaan. Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset (RYL) määrittävät rakennusalalla yleisesti tunnustetun hyvän rakennustavan, jota myös Bonava noudattaa. Asuntoon tutustuessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti alla oleviin asioihin, jotka perustuvat Rakennusteollisuuden julkaisemaan Uuden asunnon laatu -oppaaseen, jonka olet saanut kaupanteon yhteydessä. 

Tarkastuksen yhteydessä ostajalla on mahdollisuus kirjata mahdolliset puutteet ja virheet, jos niitä on näkyvissä helposti tarkastettavissa pinnoissa. Mikäli virheitä on, ne pyritään korjaamaan ennen muuttoa.

Maalatut pinnat

Maalattujen seinien pintaa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaisuus ja käsiteltäville pinnoille ominainen rakenne sekä yksittäiset häiritsevät virheet. Maalatun pinnan on oltava tasainen ja peittävä, mutta valmiissa pinnassa sallitaan alustasta johtuvaa lievää epätasaisuutta. Alustasta johtuvia koloja, naarmuja, huokosia tai nystyröitä ei sen sijaan sallita. Seinässä oleva yksittäinen virhe korjataan, jos se näkyy tarkasteltaessa pintaa kohtisuoraan 1,5 metrin etäisyydeltä huoneen normaalivalaistuksessa.

Asiakaspalvelu_tarkastusohjeet_uuteen_kotiin_tutustuminen_maalatut_pinnat.jpg

Parketti, laminaatti ja listoitus

Lattiapinnan laatutasoa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaisuus ja käytetylle materiaalille ominainen rakenne. Yksittäisten virheiden tarkastelu suoritetaan tarkastettavaa pintaa vastaan 1,5 metrin etäisyydeltä huoneen normaalivalaistuksessa. Talvikaudella ilman suhteellisen kosteuden ollessa alhaisimmillaan hiusrakoilua sallitaan jonkin verran.

Listoituksen kiinnitystapa riippuu seinän materiaalista ja näin ollen saattaa vaihdella eri seinillä. Valmiiksi maalattujen listojen kiinnitykseen käytettyjen naulojen tai ruuvien kantoja ei maalata. Listat on kiinnitetty siten, että kosteuden ja lämpötilan muutosten aiheuttamat liikkeet pääsevät helposti toteutumaan. Listoituksen ja seinän tai listoituksen ja lattian välissä hyväksytään vähäinen rako, +/- 3 millimetriä kahden metrin matkalla.

Asiakaspalvelu_tarkastusohjeet_uuteen_kotiin_tutustumine_Parketti_laminaatti_ja_listoitus.jpg

Laatat ja saumaukset

Laatoituksen tulee olla ulkonäöltään tasalaatuinen ja yhdenmukainen, eikä siinä saa olla häiritseviä tasoeroja. Saumojen täytön tulee olla tasalaatuinen. Saumaus on ominaisuudeltaan huokoinen, eikä saumaus ole osa vedeneristystä. Laatoituksessa oleva vika on haittaava, jos se näkyy yleissilmäyksellä tilan normaalivalaistuksessa. Yksittäisten virheiden tarkastelu suoritetaan tarkastettavaa pintaa vastaan 1,5 metrin etäisyydeltä huoneen normaalivalaistuksessa.

Asiakaspalvelu_tarkastusohjeet_uuteen_kotiin_tutustuminen_laatat_ja_saumaukset.jpg

Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden on oltava pinnaltaan ehjiä. Ikkunoiden avaamisen ja sulkemisen tulee toimia moitteettomasti ja suljettaessa ikkunan tulee olla tiivis. Sälekaihtimien ja niiden säätimien on toimittava moitteettomasti, mutta huomiothan, että uusien sälekaihtimien säätäminen voi olla alkuun jäykkää. Ikkunalaseja tarkastellaan normaalissa päivänvalossa 2 metrin etäisyydeltä kohtisuoraan lasiin nähden. Yksinkertaisessa lasissa sallitaan halkaisijaltaan enintään 2 millimetrin suuruiset pistemäiset virheet. Virheitä ei kuitenkaan saa esiintyä lähempänä kuin 20 senttimetrin päässä toisistaan. Pintavirheenä niin sanotut kirkkaat tai himmeät naarmut sallitaan, jos niitä on vaikea havaita.

Ovien avaamisen ja sulkemisen tulee niin ikään toimia moitteettomasti. Maalauksen on oltava täysin peittävä ja pinnan sileä ja yhdenmukainen. Oven pinnassa ei saa olla kuplia, kuoppia, valumaa, väri- tai kiiltoeroja, maalin halkeilua tai hilseilyä.

Asiakaspalvelu_tarkastusohjeet_uuteen_kotiin_tutustuminen_ikkunat_ja_ovet.jpg

Keittiö- ja kiintokalusteet

Ovilevyjen etusivujen pintojen tulee olla sileitä, yhdenmukaisia ja suoria. Maalauksen on oltava peittävä. Vierekkäisten ovien välisen saumaraon on oltava tasalevyinen eikä ovirivien ylä- tai alareunassa saa olla hammastusta.

Asiakaspalvelu_tarkastusohjeet_uuteen_kotiin_tutustuminen_Keittio_ja_kiintokalusteet.jpg

Parvekkeen pinnat

Parveketta ja sen pintoja tarkastaessa on hyvä huomioida, että parveketta käsitellään rakennuksen ulkopuolisena ulkotilana. Betonipinnan tulee olla yleisvaikutelmaltaan peittävä. Pienet sävyerot sallitaan kuten myös rakenteesta johtuva epätasaisuus, huokoiset sekä työtavasta johtuvat kiiltoerot, valuma- ja saumajäljet. Betonipinnoissa sallitaan kiinnitysreikiä ja niiden paikkausjälkiä. Betonipintaan voi ajan myötä syntyä kalkkihärmettä, joka ei vahingoita julkisivua.

Parvekelasit

Parvekelasien on oltava pinnaltaan ehjiä. Lisäksi parvekelasien avaamisen ja sulkemisen tulee toimia moitteettomasti. Ikkunoiden on oltava tuulettuvia, jolloin lasien väliset raot saavat olla 3–5 millimetriä. Parvekelasituksen ja seinän välinen rako saa olla 10–50 millimetriä. Näin ollen on syytä huomioida, että parvekelasitukset eivät ole tiiviitä tuulelta, vedeltä tai lumelta.

Asiakaspalvelu_tarkastusohjeet_uuteen_kotiin_tutustuminen_parveke.jpg

Takuut

Kodinkansiossa löydät tietoa takuista sekä asunnon hoidosta laajemmin.

 

Tutustu myös näihin

Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu

ma-pe klo 8-16

0800 05557