Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Asuntosijoittajan ABC

Asuntosijoittaminen on kiehtova yhdistelmä matikkaa, salapoliisityötä ja markkinointia – mutta tähtitiedettä se ei ole. Lue kokeneen asuntosijoittajan Miika Vuorensolan vinkit onnistuneisiin sijoitusasuntokauppoihin.

Kokeneen sijoittajan vinkit ensimmäisen sijoitusasunnon hankintaan

Asuntojen vuokranvälitys- sekä vuokrasuhteen hallinnointipalveluja tarjoavan Asuntopehtoori LKV:n perustajalla Miika Vuorensolalla on pitkä kokemus asuntosijoittamisesta. Vaikka Vuorensolan omasta portfoliosta löytyykin jo viitisenkymmentä sijoitusasuntoa, on aloittelevan asuntosijoittajan kenkiin helppo sujahtaa. Asuntosijoittamisen perustat rakennetaankin Vuorensolan mukaan hyvän taloudenpidon päälle.

”Jos lähtee aivan puhtaalta pöydältä, ensimmäisenä tulee laittaa oma talous kuntoon, koska uudisasunnon ostamiseen tarvitaan monesti 30–40 % omaa rahaa. Toki pääoman kasaamiseen voi käyttää myös lainaa ja omaa asuntoa vakuutena, mikä hieman nopeuttaa starttia.”

Vuorensola korostaa toimivan pankkiyhteistyön merkitystä: ”Asuntosijoittajalle on tärkeää hoitaa asiat pankin puoleen hyvin. Itse en kilpailuta lainoja niin, että saisin mahdollisimman halvalla vaan mieluummin niin, että homma toimii ja on kykyä saada lainaa silloin, kun sopiva kohde löytyy. Se on paljon tärkeämpää kuin saada marginaalista tiputettua 0,2 prosenttia pois.”

”Asuntosijoittajalle on tärkeää hoitaa asiat pankin puoleen hyvin. Itse en kilpailuta lainoja niin, että saisin mahdollisimman halvalla vaan mieluummin niin, että homma toimii ja on kykyä saada lainaa silloin, kun sopiva kohde löytyy

Sijainti, sijainti, sijainti

Kun oma talous on hoidettu kuntoon, on aika aloittaa sopivan kohteen etsintä. Vuorensola suosittelee harkitsemaan ostopäätöstä tarkkaan. Korkeiden transaktiokulujen vuoksi asuntoon on voitava sitoutua useammaksi vuodeksi, mikäli havittelee tuntuvia tuottoja.

”Sijoittajan kriittisin piste on ostopäätös. Sen jälkeen sijaintia ei voi enää muuttaa. Taloyhtiötä voi koittaa kehittää hallitustyöskentelyn kautta, mutta asuntoa ei voi enää vaihtaa. Kiinnittäisin huomiota siihen, että tulisi hankittua järkevä kohde, jonka päällä on mukava istua kymmeniä vuosia.”

Aloittelevalle asuntosijoittajalle Vuorensola suosittelee tutustumaan ensin kotipaikkakunnan asuntotarjontaan – olettaen, että kyseessä on muuttovoittoinen kunta. Sijaintien vetovoimaisuus vaihtelee kuitenkin merkittävästi myös kaupungin sisällä, joten taustatyö tulee tehdä huolella.

”Katson itse palveluita ja liikenneyhteyksiä. Lisäksi tutkin kouluja, kauppoja, kuntosaleja”, Vuorensola vinkkaa.

Asuntosijoittajan sudenkuoppa piilee kyvyssä asettua vuokralaisen asemaan. Aloitteleva sijoittaja saattaa haksahtaa pohtimaan, olisiko asunto itselle hyvä. Tätä ajatusmallia Vuorensola kehottaa välttämään: ”Tässä monet menevät vipuun, sillä esimerkiksi nuorella opiskelijalla tarpeet ovat aivan erilaiset kuin keski-ikäisellä.”

Hallitustyöskentelystä on hyötyä

Taloyhtiön hallituksella on suuri vastuu, mutta parhaimmillaan aktiivinen hallitustyöskentely on palkitsevaa myös asuntosijoittajalle. 

 ”Aloittelevan sijoittajan osaaminen kasvaa, kun hän perehtyy tarkemmin hallitustyöskentelyyn, yhtiökokouskäytäntöön ja taloyhtiön lainsäädäntöön. Lisäksi taloyhtiön hallituksessa saa näkemystä siitä, miten taloyhtiön remontit hoidetaan, mitä ne todellisuudessa maksavat ja kuinka ne voidaan fiksusti johtamalla hoitaa tehokkaammin ja taloyhtiön rahaa säästäen”, Vuorensola kannustaa.

Hyöty on molemminpuolista. Kokeneet asuntosijoittajat voivat tarjota taloyhtiölle merkittävää lisäarvoa, sillä heillä on usein kokemusta myös muista taloyhtiöistä. Vuorensola ei enää ehdi jokaisen omistamansa sijoitusasunnon hallitukseen, mutta pyrkii olemaan aktiivinen niissä yhtiöissä, joissa on tiedossa isompia remontteja tai hankintoja.

Lue kokeneen asuntosijoittajan Miika Vuorensolan vinkit onnistuneisiin asuntokauppoihin.

Ota ensimmäinen askel

”Asuntosijoittaminen on hyvinkin maanläheistä verrattuna esimerkiksi pörssisijoittamiseen, jossa pitää laskea kannattavuuksia ja koittaa arvioida isojen pörssiyritysten tulevaisuudennäkymiä. Se on haastavaa jopa ammattilaisille, saatikka maalikoille. Asuntosijoittaminen puolestaan on hyvinkin simppeliä siinä mielessä, että jos asunnon ostaa järkevän kokoisesta, mielellään kasvavasta kaupungista, niin ollaan melko varmoilla vesillä. Sen saa aina vuokrattua”, Vuorensola rohkaisee.

Eikä kaikkea tarvitse tehdä itse vaan vuokrasuhteen hallinnoinnin voi jättää ammattilaisille. Asuntopehtoori LKV tarjoaa muun muassa avaimet käteen -palvelua, jonka 35 euron kuukausihinta on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.

”Omistaja voi huoleti jättää asunnon meidän hoitoomme ja kaikki hoituu hänen puolestaan vaikka asuisi ulkomailla”, Vuorensola kuvailee Huolenpitopalvelua.

Uusien Bonava-kotien valikoimasta löytyy asuntosijoittajalle monia houkuttelevia vaihtoehtoja kasvukeskuksien parhailla paikoilla. Tutustu ja ota ensimmäinen askel kohti huoletonta sijoitusasuntoa.

Lue lisää asuntosijoittamisesta