Tarvaspään tarina alkaa 1800-luvulta
Akseli Gallen-Kallelan ateljeemuseo ja Tarvaspään viehättävä kahvila ovat oivallinen retkikohde niin luonnon ja ulkoilun kuin kulttuurinkin ystäville. Leppävaaran Vermonniityn Bonava-kodeista on helppo piipahtaa Tarvaspäähän kahville, lounaalle tai museokierrokselle.
Tarvaspään kahvila huokuu tunnelmaa talvivalaistuksessaan.
Kahvilarakennuksen historia ulottuu 1800-luvun puoliväliin. Kauppias Feodor Kiseleff rakensi vuonna 1859 valmistuneen talon huvilaksi Amalia-vaimolleen. Amalia oli sukua Akseli Gallen-Kallelan Mary-vaimolle, joka vietti lapsena kesiään huvilassa. Gallen-Kallelat ostivat huvilan Maryn sukulaisilta vuonna 1900. Ateljee valmistui huvilan viereen seuraavana vuonna.
”Erämaan kätköissä tahtoisin omistaa sakaraharjaisen linnan, jossa olisi torni harmaata kiveä, honka- ja tammipuuta”, kerrotaan Akseli Gallen-Kallelan sanoneen.
Kahvilatoimintaa 1960-luvulta saakka
Kahvilatoiminta alkoi Tarvaspään huvilarakennuksessa 1960-luvulla. – Monelle asiakkaalle kahvilamme on muistojen paikka, jossa on käyty jo lapsena, kertoo kahvilavastaava Riitta Oikari.
– Huvilarakennus on suojelukohde, mikä näkyy tilojen sisustuksessa ja esimerkiksi alkuperäisissä tapeteissa. Huonekalut kuuluvat museolle. Akseli Gallen-Kallela on suunnitellut kahvilan uniikit puutuolit.
Kahvila on auki ympäri vuoden, ja suolaisten ja makeiden kahvilatuotteiden lisäksi sieltä saa lounasta. Kahvilassa on myös A-oikeudet.
Talvella kahvilassa tarjoillaan keittolounasta – kuuluisa lohikeitto on asiakkaiden suosikki. Kesällä lounaalla on myös salaattia ja lämmintä pääruokaa, ja kahvila laajenee silloin pihan 100-paikkaiselle terassille.
Kahvilassa järjestetään myös yksityistilaisuuksia häistä karonkkoihin, kokouksiin ja muistotilaisuuksiin.
– Juhlapaikkana tämä on mitä mainioin: meri on vieressä ja tunnelma idyllinen. Tuntuu, kuin olisi aivan syrjässä, mutta paikka tänne on kuitenkin helppo tulla.
Museokierrokselle Tarvaspäähän
Tarvaspään ateljeelinna avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan Museona. Museon taidekokoelmaan kuuluu noin 250 Akseli Gallen-Kallelan öljymaalausta ja yli 500 piirustusta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta. Lisäksi museolla on liki täydellinen Gallen-Kallelan grafiikan teosten kokoelma, käyttögrafiikkaa kuten julisteita sekä reliefejä ja veistoksia.
Museon pysyvässä ja vaihtuvissa näyttelyissä esitellään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta.
Kivilinna itsessään on mielenkiintoinen tutustumiskohde. Sen arkkitehtuuri on sekoitus erilaisia rakennustaiteen tyylejä ja Akseli Gallen-Kallelan näkemystä.
Myös museon tiloja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin. – Esimerkiksi häissä vihkimistilaisuus voi olla ateljeessa, jonka jälkeen juhlat pidetään kahvilan tiloissa.
Tapahtumia rantaraitin varrella
Tarvaspään sijainti meren rannassa ja Espoon rantaraitin varrella avaa mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan.
– Koko viime kesän meiltä sai vuokrata esimerkiksi SUP-lautoja, kertoo Riitta Oikari. – Jos jäätilanne sallii, talvella rantaan olisi hienoa saada pysähdyspaikka retkiluistelureitille.
Kuuma kaakao ja voisilmäpulla maistuvat talvella ulkoilun jälkeen.
Tarvaspään pihapiirissä järjestetään vuoden varrella myös erilaisia tapahtumia puuro- ja kesäjuhlista markkinoihin.
– Tarvaspään miljöö antaa mahdollisuuksia moneen. Haluamme suunnitella toimintaa niin, että alueen asukkaat kokisivat tämän omaksi paikakseen, jossa on aina mukava poiketa.
Tarvaspään kahvila ja Gallen-Kallelan museo, Gallen-Kallelantie 27