Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Tarvaspää

Museo ja muistojen kahvila

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan ateljeena toiminut kivilinna sekä samaan pihapiiriin kuuluva puuhuvila kahviloineen muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden Laajalahden merellisessä miljöössä, Espoon rantaraitin varrella. Vermonniityn uusista Bonava-kodeista on Tarvaspäähän lyhyt kävelymatka.

Tarvaspään tarina alkaa 1800-luvulta

Akseli Gallen-Kallelan ateljeemuseo ja Tarvaspään viehättävä kahvila ovat oivallinen retkikohde niin luonnon ja ulkoilun kuin kulttuurinkin ystäville. Leppävaaran Vermonniityn Bonava-kodeista on helppo piipahtaa Tarvaspäähän kahville, lounaalle tai museokierrokselle.

Tarvaspään kahvila
Tarvaspään kahvila huokuu tunnelmaa talvivalaistuksessaan.

Kahvilarakennuksen historia ulottuu 1800-luvun puoliväliin. Kauppias Feodor Kiseleff rakensi vuonna 1859 valmistuneen talon huvilaksi Amalia-vaimolleen. Amalia oli sukua Akseli Gallen-Kallelan Mary-vaimolle, joka vietti lapsena kesiään huvilassa. Gallen-Kallelat ostivat huvilan Maryn sukulaisilta vuonna 1900. Ateljee valmistui huvilan viereen seuraavana vuonna.

Akseli Gallen-Kallelan ateljeemuseo
”Erämaan kätköissä tahtoisin omistaa sakaraharjaisen linnan, jossa olisi torni harmaata kiveä, honka- ja tammipuuta”, kerrotaan Akseli Gallen-Kallelan sanoneen. 

Kahvilatoimintaa 1960-luvulta saakka

Kahvilatoiminta alkoi Tarvaspään huvilarakennuksessa 1960-luvulla. – Monelle asiakkaalle kahvilamme on muistojen paikka, jossa on käyty jo lapsena, kertoo kahvilavastaava Riitta Oikari.

Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemat tuolit
– Huvilarakennus on suojelukohde, mikä näkyy tilojen sisustuksessa ja esimerkiksi alkuperäisissä tapeteissa. Huonekalut kuuluvat museolle. Akseli Gallen-Kallela on suunnitellut kahvilan uniikit puutuolit.

Kahvila on auki ympäri vuoden
Kahvila on auki ympäri vuoden, ja suolaisten ja makeiden kahvilatuotteiden lisäksi sieltä saa lounasta. Kahvilassa on myös A-oikeudet. 

Talvella kahvilassa tarjoillaan keittolounasta – kuuluisa lohikeitto on asiakkaiden suosikki. Kesällä lounaalla on myös salaattia ja lämmintä pääruokaa, ja kahvila laajenee silloin pihan 100-paikkaiselle terassille.

Kahvilassa järjestetään myös yksityistilaisuuksia häistä karonkkoihin, kokouksiin ja muistotilaisuuksiin.

– Juhlapaikkana tämä on mitä mainioin: meri on vieressä ja tunnelma idyllinen. Tuntuu, kuin olisi aivan syrjässä, mutta paikka tänne on kuitenkin helppo tulla.

Museokierrokselle Tarvaspäähän

Tarvaspään ateljeelinna avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan Museona. Museon taidekokoelmaan kuuluu noin 250 Akseli Gallen-Kallelan öljymaalausta ja yli 500 piirustusta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta. Lisäksi museolla on liki täydellinen Gallen-Kallelan grafiikan teosten kokoelma, käyttögrafiikkaa kuten julisteita sekä reliefejä ja veistoksia.

Museon näyttelyissä on esillä mm. Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta
Museon pysyvässä ja vaihtuvissa näyttelyissä esitellään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. 

Kivilinnan sisustus on sekoitus erilaisia rakennustyylejä ja Gallen-Kallelan näkemystä
Kivilinna itsessään on mielenkiintoinen tutustumiskohde. Sen arkkitehtuuri on sekoitus erilaisia rakennustaiteen tyylejä ja Akseli Gallen-Kallelan näkemystä.

Museon tiloja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin
Myös museon tiloja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin. – Esimerkiksi häissä vihkimistilaisuus voi olla ateljeessa, jonka jälkeen juhlat pidetään kahvilan tiloissa. 

Tapahtumia rantaraitin varrella

Tarvaspään sijainti meren rannassa ja Espoon rantaraitin varrella avaa mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan.

– Koko viime kesän meiltä sai vuokrata esimerkiksi SUP-lautoja, kertoo Riitta Oikari. – Jos jäätilanne sallii, talvella rantaan olisi hienoa saada pysähdyspaikka retkiluistelureitille.

Kuuma kaakao ja voisilmäpulla
Kuuma kaakao ja voisilmäpulla maistuvat talvella ulkoilun jälkeen. 

Tarvaspään pihapiirissä järjestetään vuoden varrella myös erilaisia tapahtumia puuro- ja kesäjuhlista markkinoihin.

– Tarvaspään miljöö antaa mahdollisuuksia moneen. Haluamme suunnitella toimintaa niin, että alueen asukkaat kokisivat tämän omaksi paikakseen, jossa on aina mukava poiketa.

Tarvaspään kahvila ja Gallen-Kallelan museo, Gallen-Kallelantie 27

Tutustu Vermonniityn naapurustoon