Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Rakkauden puutarha

Juuret syvällä Suurpellon maaperässä

Suomen ensimmäinen Rakkauden puutarha vihittiin käyttöön toukokuussa 2017 Espoon Suurpellossa, uusien Bonava-kotien naapurissa. Vuosien mittaan puutarhasta kasvaa kukoistava viherkeidas, joka muistuttaa rakkaudesta omaan kotikortteliin.

Ekologinen vaihtoehto rakkauden silloille

Espoon Suurpellon uusien Bonava-kotien naapurissa sijaitsee ainutlaatuinen viherkeidas. Rakkauden puutarha on ekologinen vaihtoehto maailmalla tutuksi tulleille rakkauden silloille, joihin ripustetaan lukkoja rakkauden merkeiksi. – Täällä rakkauden symbolina ovat hedelmäpuut, sanoo Suurpelto-seuran puheenjohtaja Eira Mononen.

– Kuka tahansa voi istuttaa puutarhaan oman hedelmäpuun ja juhlistaa näin rakkautta ja ystävyyttä eri muodoissaan. Puutarhaan mahtuu noin 300 puuta, ja taimivalikoimassa on kirsikkaa, omenaa ja päärynää.

Rakkauden puutarhan idean äiti on alun perin matkailualan vaikuttaja Anu Nylund. Valtuustoaloitteen puutarhasta teki Espoon kaupunginvaltuutettu Mari Anthoni (vihr.) Aloite sai yksimielisen tuen, ja asiat etenivät nopeasti eri toimijoiden yhteistyöllä.

siteassets/yleiset/naapurustoartikkelit/espoo/suurpelto/rakkauden-puutarha-vaikuttajat.jpg

Mononen ja Anthoni iloitsevat siitä, että Rakkauden puutarha perustettiin juuri Suurpellon hedelmälliseen maaperään.

– Suurpellon vanha viljelyalue on maaperältään valmiiksi sopiva, ja hedelmäpuiden pitäisi viihtyä täällä hyvin, sanoo Mononen. – Samalla alueen perinteet jatkuvat tässä uudella tavalla. 

Avajaiset aurinkoisissa tunnelmissa

Sää suosi Rakkauden puutarhan avajaisia toukokuussa 2017 ja houkutteli runsaasti väkeä istutuspuuhiin. Taimia myi Laurean opiskelijoiden järjestö Yhteisövirta ry yhdessä ammattikorkeakoulun kanssa. Opiskelijoilta sai myös ohjeita ja apua istutukseen.

siteassets/yleiset/naapurustoartikkelit/espoo/suurpelto/rakkauden-puutarha-musiikkiluokka.jpg

Päivänkehrän koulun 5. ja 6. musiikkiluokkien oppilaat loivat avajaistilaisuuteen tunnelmaa Kesäillan valssillaan.

Yhteistyö ja halu toimia yhteisen edun hyväksi ovat leimanneet Rakkauden puutarhan ideaa ja toteutusta alusta saakka, kertovat Anthoni ja Mononen. Avajaistilaisuuteen oman puunsa tulivat istuttamaan muun muassa alueen Martat ja partiolaiset sekä useat koulut ja päiväkodit.

– On ollut ilo nähdä, kuinka Suurpellon asukkaat ja asukasyhdistys ovat yhdessä ideoineet ja talkootyönä toteuttaneet upeita asioita alueelle, sanoo Anthoni. – Rakkauden puutarhasta tulee koko alueen käyntikortti ja viihtyisä viherkeidas sekä Suurpellon asukkaille että vierailijoille.

siteassets/yleiset/naapurustoartikkelit/espoo/suurpelto/rakkauden-puutarha-yhdessa-tekeminen.jpg

Yhdessä tekeminen on yksi rakkauden ilmentymä. Päivänkehrän koulun oppilaat istuttivat oman puunsa puutarhaan.

Piknikille puiden varjoon

Rakkauden puutarhassa puiden väliin jää nurmialue, jolle voi pian levittää piknik-viltin puiden varjoon.

– Hedelmiä saa puutarhasta kerätä vapaasti – elleivät Keskuspuiston peurat ehdi ensin, Mononen naurahtaa. – Suurpelto-seurassa mietimme, että puutarhassa olisi mukavaa järjestää tulevaisuudessa esimerkiksi yhteisiä sadonkorjuujuhlia.

Puiden rinnalla kasvaa kotiseuturakkaus

Hedelmäpuiden taimet ovat Rakkauden puutarhassa vielä pieniä, mutta niiden juuret ovat tiukasti maaperässä kiinni. Kesäkuumilla taimia täytyy kastella, ja silloin tällöin puita käydä leikkaamassa.

– Puutarhan hoitaminen ja vaaliminen yhdessä kasvattaa myös kotiseuturakkautta, uskoo Anthoni. – Puista huolehtiessaan asukkaat istuttavat myös omat juurensa yhä syvemmälle Suurpellon maaperään.

siteassets/yleiset/naapurustoartikkelit/espoo/suurpelto/rakkauden-puutarha-sadon-antimia.jpg

Esimakua tulevasta sadosta saatiin jo avajaisissa. Suurpelto-seuran pöydästä löytyi kirsikoita, omenaa ja päärynää.

Tutustu Suurpellon naapurustoon