Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Millainen on hyvä asuntopohja?

Jokainen on oman asumisensa asiantuntija, mutta hyvälle pohjaratkaisulle löytyy yleisiä kriteerejä. Hyvän asuntopohjan voi tunnistaa jo pohjapiirustuksesta, mutta asunnossa syntyvä tunnelma on usein pienestä oivaltavasta ajatuksesta kiinni. Joudun pohtimaan otsikon kysymystä työssäni päivittäin. Teen töitä yrityksessä, joka suunnittelee ja rakentaa asuntoja. Enkä pohdi asiaa pelkästään lisätäkseni myyntiä, vaan koska olen koulutukseltani arkkitehti. Kysymys on minulle siis myös ammatillisesti tärkeä.

Kun arjessa eläminen tuntuu mukavalta

Asiaa voi lähestyä pragmaattisesti. Hyvä asuntopohja on yleensä toimiva ja käytännöllinen. Se on suunniteltu niin, että se täyttää asukkaiden tarpeet ja tarjoaa riittävästi tilaa eri toimintojen suorittamiseen. Esimerkiksi keittiön ja olohuoneen välillä tulee olla hyvä yhteys, jotta arjessa eläminen tuntuu mukavalta. Ruokapöytä asettuu väljästi paikoilleen ja sen ympärille on helppo kokoontua. Sohvalla istuskellessa voi television katselun ohessa hallita näkymin koko asuntoa.

Blogi_Millainen_on_hyva_asuntopohja_1111x648px-1.jpg

Miellyttävät yöunet makuuhuoneiden sijoittelulla

Toinen tärkeä seikka on makuuhuoneiden sijoittelu. Makuuhuoneiden tulee olla riittävän isoja ja niissä tulee olla tarpeeksi säilytystilaa. Makuuhuoneiden pitäisi myös olla mahdollisimman rauhallisella alueella, jotta yöunet olisivat mahdollisimman miellyttävät. Sopiva etäisyys olohuoneesta ja keittiöstä auttaa vähentämään melua, joka voi häiritä nukkumista. Jos asunnossa on enemmän kuin yksi makuuhuone, tulee niiden etäisyyteen toisistaan kiinnittää huomiota. Vauva-arjessa lastenhuoneen etäisyys päämakuuhuoneesta tuntuu tärkeältä, mutta kun lapsi kasvaa teiniksi, etäisyys onkin plussaa.

Blogi_Millainen_on_hyva_asuntopohja_1111x648px-2.jpg

Toiminnallisuuden pyhä kolmio keittiössä

Toimivan keittiön suunnittelun ydin on työskentelytila, jotta esimerkiksi raaka-aineiden pilkkominen ja leivonnaisten valmistus onnistuu sujuvasti. Jääkaappi, liesi ja vesipiste muodostavat toiminnallisuuden pyhän kolmion. Keittiön arkea helpottaville kodinkoneille löytyvät sopivat paikat, ja pienlaitteet saa myös tarvittaessa katseilta piiloon. Ennen keittiöissä ruuanlaitosta vastasivat apulaiset, jotka haluttiin pitää poissa näkyvistä, mutta tänä päivänä kokkina toimii illan isäntä, jonka samalla tulee viihdyttää vieraitaan. Avokeittiö mahdollistaa tämän. Avokeittiössäkin syntyneet tiskit voidaan piilottaa seinäkkeen taakse ja käryt imaisee tehokas liesituuletin.

Blogi_Millainen_on_hyva_asuntopohja_1920x760px-3.jpg

Säilytystilojen monet ratkaisut

Säilytykselle tulee hyvässä asunnossa löytyä sopivat tilat. Säilytykselle keksitään jos jonkinlaista niksipirkkaa, mutta hyvässä asunnossa säilytystiloja on riittävästi jo lähtökohtaisesti. Irtaimistovarastojen tuominen osaksi asuntoa mahdollistaa matkalaukkujen, kausivaatteiden, tennismailojen ym. isojen tavaroiden säilyttämisen lähellä. Mikäli tällaisia tavaroita ei ole, on tila käytettävissä vaikka akvarellimaalaukseen.

Märkätilat ovat Suomessa lähtökohtaisesti väljiä ja toimivia, jotta ne ovat käytettävissä kaikissa erityistilanteissa sekä myös rollaattorilla kulkiessa. Erillinen kodinhoitohuone pitää pyykkivuoret ja koneiden metelin poissa silmistä ja korvista, mutta pyykkihuolto on mahdollista saada toimivaksi myös pesuhuoneen yhteydessä. Saunasta on mukava katsella lasiseinän läpi jotain muuta kuin wc-istuinta, joten mikäli mahdollista, istuin sijaitsee erillisessä wc-tilassa.

Tunnelma – pienet oivaltavat ajatukset

Näiden lueteltujen asioiden pohjalta hyvä asuntopohja on helppo tunnistaa jo pohjapiirustuksesta. Vaikeampi hahmotettava on asunnossa syntyvä tunnelma. Usein se on pienestä oivaltavasta ajatuksesta kiinni.

Näkymät tekevät asuntopohjasta mielenkiintoisen. Astuessasi asuntoon sisälle asunto tuntuu valoisalta ja kutsuvalta. Ikkunat voivat kehystää kuin vuodenaikojen värein muuttuvan taulun huoneen seinälle. Pieni pilkahdus mäntyjen latvuksia ja sinistä taivasta myös pesutiloista saa saunahetkeen raikkautta.

Kalustus kertoo asujan persoonallisuudesta ja samassa kerrostalossa päällekkäin olevat samanlaiset asunnot voivat poiketa tunnelmaltaan äärilaidasta toiseen.  Hyvässä asuntopohjassa on monta kalustusvaihtoehtoa. Ja toisaalta, asujasta riippuen, toisen tehokas ja lyhyt eteiskäytävä voi olla pyörähifistelijän onni, kun kaikki italialaiset kulkupelit saa ripustettua pitkän eteiskäytävän seinälle.

Mielessäni on monta hyvää esimerkkiä onnistumisista. Pienten jalkojen tepsutus ja kikatuksen kaiku, kun huoneistossa pääsee juoksemaan koira perässä eteisnaulakkokalusteiden tai keittiösaarekkeen ympäri. Puheensorina terassiparvekkeella terassipöydän ympärillä, kun koko naapurusto mahtuu vaihtamaan ajatuksia ilta-auringon heijastuessa viinilaseista. Asunto muuntuu elämänkaaren mukaan pienlapsiperheelle sopivasta ikääntyvälle rollaattorikulkijalle.

Hyvä asuntopohja on yleisten kriteerien lisäksi myös subjektiivinen käsite. Jokainen kun on oman asumisensa asiantuntija.

Mari Karttunen, arkkitehti, projektijohtaja
Bonava Suomi

7.9.2023

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä