Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Ilmastoystävällistä asumista

Bonava kehittää kunnianhimoisesti kestävää ja ihmisläheistä asumista. Yritys on sitoutunut puolittamaan kaikki tuottamansa päästöt jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden vuoteen 2030 mennessä.

TEKSTI MIKA NIINIRANTA, KUVA SUSA JUNNOLA

Kestävää asumista ja yhteisöllisyyttä

Asukas on uusien Bonava-kohteiden suunnittelun lähtökohta. Siksi Bonavalla mietitään myös, miten kestävää asumista voidaan mahdollistaa. Asunnot tehdään joustavasti muunneltaviksi ja yhteiset tilat siten, että ne soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Koska rakennukset ovat pitkäikäisiä, yksi keskeinen asumisen ilmastoteko on valita vähäpäästöistä energiaa. Julkisen liikenteen ja palvelujen läheisyys vähentää autoilun tarvetta. Piha oleskelupaikkoineen synnyttää yhteisöllisyyttä ja istutukset sekä luovat viihtyisyyttä että suojaavat ilmastonmuutoksen tuottamilta sääilmiöiltä.

Ilmastoystävällistä asumista resurssiviisaalla suunnittelulla

Ilmastonmuutoksen hillintä luo paineita koko elinkeinoelämälle, etenkin rakennusteollisuuteen. Bonavan toiminta ympäristöasioissa on valmiiksi etupainotteista, joten haaste ei pelota. Yrityksessä nähdään kestävän kehityksen strateginen merkitys. – Haluamme tehdä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää liiketoimintaa. Siksi myös ilmastotavoitteemme ovat kovat. Vasta kun tavoitteet ovat tarpeeksi korkealla, on mahdollisuus myös saavuttaa merkittäviä asioita, korostaa Bonava Suomen toimitusjohtaja Riku Patokoski.

Ilmastoystavallista-asumista-bonava1200x628.gif

Riku Patokoski ja Ayla Dincay haluavat tuoda kestävän kodin mahdollisimman monen ulottuville.

Energiatehokkaat ratkaisut

Rakentamisen vastuullisuus ulottuu asuinympäristöjen suunnittelusta asuntojen koko elinkaarelle.
 
– Koska rakentaminen kuormittaa ympäristöä, haluamme varmistaa, että se on teknisesti ja toiminnallisesti mahdollisimman kestävää. Ympäristöä säästävä rakentaminen, energiatehokkaat ja vähähiiliset ratkaisut, kierrätettävät ja kierrätetyt materiaalit sekä älykäs talotekniikka ovat keskeisiä keinoja ilmastoystävällisen asuinympäristön luomisessa, Patokoski summaa.
 
Esimerkiksi Pasilan Postipuistoon nousevan Helsingin Lähetti 1:n lämmitys hoidetaan ilmastoystävällisellä maalämmöllä. Useaan Bonava-kohteeseen tulee aurinkopaneelit, joilla tuotetaan sähköä kiinteistölle.
 
Resurssiviisautta ja vähäpäästöisyyttä kehitetään jatkuvasti. Vuodesta 2018 lähtien Bonava on käyttänyt työmaiden energianlähteenä päästötöntä tuulivoimaa. Jokaisella työmaalla tehdään ympäristösuunnitelma, jossa huomioidaan muiden ympäristövaikutusten ohella jätteiden lajittelu ja kierrätys.
 
– Rakentamisen prosessissa on tärkeää, että materiaalia ei mene hukkaan, painottaa Bonava Suomen kestävän kehityksen asiantuntija Ayla Dinçay.
 
– Jätteen synnyn ehkäiseminen ja materiaalien kierrättäminen on resurssitehokkuuden kannalta tärkeää. Yhteistyössä kumppaniemme kanssa olemme kehittäneet pakkauksia niin, että jätettä syntyisi vähemmän. Toimista huolimatta syntyvää hukkaa pyrimme lisäksi hyödyntämään muilla työmailla tai kumppaniemme toimesta.
 
On kuitenkin todennäköistä, että tulemme näkemään muutoksia ilmastossa ja toimintaympäristössämme toimista huolimatta. Se aiheuttaa pitkällä aikavälillä riskejä, jotka rakentamisessa pitää huomioida jo nyt. Lämpötilojen vaihtelu ja lisääntyvät sateet tulevat rasittamaan rakennuksia ja vaikuttavat niin turvallisuuteen kuin viihtyvyyteenkin. Esimerkki muutoksiin varautumisesta on Keski-Pasilan Ratapihakortteleihin valmistuva Helsingin Ellen, jonka viherkatot puhdistavat ilmaa, viilentävät kaupunkia ja auttavat hulevesien hallinnassa.
 
 
Uudiskohteet_Helsinki_Pasila_Postipuisto_Lahetti_1_sisapiha_paakuva.jpg

Helsingin Pasilan Postipuistoon nousevan Helsingin Lähetti 1:n lämmitys tullaan hoitamaan kokonaan ilmastoystävällisella maalämmöllä. 

Kestävästi kohtuuhinnalla

Bonavalle on tärkeää kestävän kehityksen periaatteiden lisäksi myös kohtuuhintainen asuminen.
 
– Asunto on ostajalle aina iso sijoitus. Haluamme tuoda kestävän kodin mahdollisimman monen ulottuville: ilmastokestävyys ei voi olla luksustuote, Patokoski sanoo.
 
Bonavalla tutkitaan ja kokeillaan uusia teknologioita ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. Vakioitujen ratkaisujen kautta ilmastotoimia voidaan viedä kaikkiin projekteihin.
 
– Ratkaisujen sovellettavuus isossa mittakaavassa on keskeistä sekä ilmaston että kohtuuhintaisen asumisen kannalta. Pyrimme löytämään kohteille sijainteja, joista pystymme hankkimaan tontteja järkevin hinnoin. Esimerkiksi Pohjois-Pasilan Postipuistoon rakentuvassa Lähetti 1:ssä toteutuu edullinen neliöhinta. Kustannuksia laskee myös kohteen maalämpö, joka vähentää merkittävästi asumisen ilmastopäästöjä, toteaa Patokoski.
 
– Näemme roolimme vahvasti asuinalueiden kehittäjänä, ja haluamme toteuttaa kokonaisia naapurustoja. Kaupungeilla on omat kestävän kehityksen strategiansa, ja yhteistyö on parhaimmillaan sitä, että eri toimijoiden osaaminen tuottaa alueelle lisäarvoa. Tästä hyvä esimerkki on Espoon Finnoon alue, jota olemme kehittämässä yhdessä kaupungin kanssa, Patokoski lisää.