Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Sähköautojen latauspalvelu

Useimpien uusien Bonava-kotien asukkaat pääsevät jatkossa nauttimaan sähköautojen latausmahdollisuudesta kaikilla autopaikoilla. Palvelun tarjoaa suomalainen Parkkisähkö Oy ja siihen voi liittyä joustavasti joko muuton yhteydessä tai vasta myöhemmin. Kulut kohdentuvat yksilöllisesti vain palvelua käyttäville.

Missä vaiheessa asukkaan on päätettävä, minkä vaihtoehdon omalle autopaikalleen haluaa?

Tälle päätökselle ei ole aikarajaa, palvelun voi tilata myös muuton jälkeen. Palvelutasoa on myös mahdollista muuttaa milloin tahansa tarpeen mukaan. Bonavan asiakkaalla on kuitenkin mahdollisuus tilata palvelu ennakkotilaushintaan, jos hän tekee tilauksen viimeistään kuukautta ennen autopaikan sijaintirakennuksen/pysäköintialueen ja asiakkaan asuinrakennuksen käyttöönottoa.

Mitä tapahtuu, jos sähkön hinta muuttuu?

Taloyhtiö voi tarkistaa sähkön hinnan vuosittain, kuten muutkin kiinteistön kulut.

Voiko asukas halutessaan tilata latausteknologiaa joltain muulta toimittajalta kuin Parkkisähköltä?

Latausoperointi tilataan kokonaisuudessaan yhdeltä toimittajalta, hieman samalla tavoin kuin esimerkiksi kiinteistön yhteinen laajakaistaliittymä. Kukaan asukas ei voi siis yksin vaihtaa toimittajaa.

Voiko autopaikan omistaja valita itse sähkön toimittajan ja maksaa sähköstä sekä sen siirrosta itse valitsemalleen sähkön toimittajalle?

Paikan omistaja ei voi itsenäisesti valita omaa sähkön toimittajaa, vaan tämä määräytyy taloyhtiön tekemän sähkösopimuksen mukaan.

Miten palvelu toimii vieraspaikoilla?

Vieraspaikkojen osalta jokainen pysäköintipaikka kaapeloidaan rakentamisvaiheessa latausvalmiiksi. Taloyhtiö voi halutessaan tarjota latauspisteitä myös vieraspaikoille. Sähkön näiltä paikoilta maksaa vieraspysäköijä.

Mitä autopaikoille on asennettu valmiiksi?

Lähtötaso saattaa poiketa kohteittain. Olethan yhteydessä Bonavan myyntiin selvittääksesi, millainen lähtötaso kussakin kohteessa on.

Mitä sähköauton latauspisteet tarkoittavat taloyhtiölle hallinnollisesti?

Sähköautojen latauspalvelu on taloyhtiölle täysin vaivaton menetelmä. Yhtiön tulee allekirjoittaa sopimus, jolla se hyväksyy laitteiden asentamisen kaikille autopaikoilleen. Kaapelointi-infrastruktuuri on autopaikoilla valmiina, ja asukkaat tilaavat latauspisteen asennuksen suoraan latauspalvelun tarjoajalta. Palveluntoimittaja hoitaa sähkön mittauksen ja laskutuksen. Huolto ja päivitykset kuuluvat myös palveluun.

Palvelumalli lähtee suoraan asukkaan tarpeesta. Me toimitamme parkkialueillemme sähköinfran eli käytännössä kaapeloinnin ja pikaliittimet. Asukas voi sitten ostaa itselleen tarpeellisen latauspalvelun Parkkisähköltä. Kulut kohdentuvat yksilöllisesti vain palvelua käyttäville.

Kaisu Nousiainen, suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja, Bonava Suomi Oy

Kuka vastaa, jos latauspiste menee rikki?

Parkkisähkö vastaa latauspisteiden kunnosta. Viallinen laite vaihdetaan toimivaan yhdellä käynnillä. Esimerkiksi kolaroinnista johtuvat vahinkotapaukset kuuluvat puolestaan käyttäjän vastuulle. Käyttäjä voi toki halutessaan vakuuttaa laitteet tällaisten tapahtumien varalta.

Millä laitteilla Parkkisähkön mobiilisovellus toimii?

Lataussovellusta voi hallita älypuhelimilla ja tableteilla, joiden käyttöliittymä on iOS tai Android. Mikäli asukkaalla on ladattava auto, mutta ei älypuhelinta tai tablettia, perustoiminnot ovat käytettävissä myös verkkoselaimella. Normaalissa arkikäytössä älypuhelinta ei tarvita vaan kaapelin kytkeminen autoon riittää.

Siirtyminen päästöttömään autoiluun ei tapahdu, jos latausinfrasta tulee pullonkaula. Sähköauto jää ostamatta, jos autoa ei voi ladata kotona.

Jiri Räsäsen, toimitusjohtaja, Parkkisähkö Oy