Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Aulangon ulkoilualue

Aulangolle vaikka koko päiväksi

Ei Hämeenlinnaa ilman Aulankoa. Kansallisesti tunnettu kulttuuri- ja vapaa-ajankohde kuuluu myös uusien Bonava-kotien ihastuttavaan naapurustoon.

Satumainen Aulanko kutsuu viihtymään

Aulangon puistometsä on valtakunnallisesti arvokas luonnonsuojelualue ja suosittu matkailunähtävyys. Se sijaitsee vain pienen matkan päässä Hämeenlinnan Paasiaukion ja Paasikulman uusista Bonava-kodeista. Puistohistoria alkaa 1800-luvulta ja eversti Hugo Standertskjöldin perustamasta englantilaistyylisestä maisemapuistosta. 

Tänä päivänä Aulangontien itäpuolella sijaitseva yli 150-hehtaarinen luonnonsuojelualue on Metsähallituksen hallinnassa. Alue on säilyttänyt asemansa suosituimpien retkeilykohteiden joukossa. Vuosittain Aulangon puistometsässä käy 400 000 vierailijaa.

Näköala Vanajavedelle
Hämeenlinnan Paasikulman ja Paasiaukion uusista asunnoista on Aulangon ulkoilualueelle vain viitisen kilometrin matka.

Puistoelämää parhaimmillaan

Aulangon ulkoilualue on olennainen osa vuonna 2001 perustettua Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa, joka kiertää Vanajaveden rantareitin Hämeen linnan ympäri upeissa maisemissa.
Puistoalue on yli kuusi kilometriä pitkä ja leveimmillään noin viiden kilometrin levyinen. Vuonna 2001 perustettu kaupunkipuisto on lajissaan Suomen ensimmäinen.

Näkötorni Aulangolla
Graniittinen, 110-vuotias näkötorni on avoinna vierailijoille kesäkaudella.

Näkötornista karhuluolaan

Aulangon legendaarinen näkötorni kurkottelee 33 metrin korkeuteen. Tornista avautuu kansallismaisemallinen näköala Aulankojärvelle ja Lusikkaniemeen. Näkötornin tiedetään innoittaneen monia taiteilijoita vuosien saatossa. Tarina kertoo, että myös Jean Sibelius olisi saanut maisemasta inspiraatiota Finlandiaa säveltäessään.

Näköala järvelle tornista
Näkötornin juurelta voi tehdä porrastreenin ja kipaista kivisen karhun syleilyyn.

Näkötornin juurella sijaitseva kahvila palvelee asiakkaitaan alkukesästä syksyyn, säiden ja sesongin mukaan. Entiseen metsänvartijan asuntoon avattu kesäkahvila henkii vanhan ajan charmia ja ilmapiiriä.

Lihaskuntoa voi testata näkötornilta alas johtavilla kiviportailla. Kun nämä 322 jyrkkää porrasta kipittää alas, päätyy ns. karhuluolaan, jossa voi ottaa selfien kuvanveistäjä Robert Stigellin 1906 veistämän Karhut-monumentin syleilyssä.

Joutsenet
Joutsenlammen rannalle on mukava piipahtaa vaikkapa picnic-korin kanssa.

Joutsenlammen rannoille

Puistometsässä Aulangon luonnonsuojelualueen keskellä sijaitsee tunnelmallinen Joutsenlampi, joka muistetaan hyvin alueella aikanaan asustaneesta kyhmyjoutsenpariskunnasta, Ainosta ja Jannesta.

Lampea kiertää helppokulkuinen kävelypolku, jossa voi liikkua myös pyörätuolilla. Polun varrelta löytyy penkkejä ja pöytiä, joten ulkoilun lomassa on mukava nauttia reppuun pakatuista retkieväistä. Reitin varrella voi tutustua myös harvinaisiin pensas- ja puulajeihin.

Aulangolla voi nauttia vaikka piknikin.
Aulangonjärven luonto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia virkistäytymiseen.

Tekemistä moneen menoon

Aulangon ulkoilumajalta lähtee eripituisia ulkoilureittejä ympäristön metsiin. Makkaraa voi paistaa nuotion loimussa ulkoilumajalla olevassa kodassa tai reitin varren tulipaikoilla. Nuotiokota löytyy myös Aulangon tekosaarilta, joilta pääsee kätevästi Vanajaveden rantaa pitkin kulkeville ulkoilureiteille ja rantaraitille.

Kesällä on ihana pulahtaa uimaan Kihtersuon ja ulkoilumajan uimarannoilla. Talviaikaan järvellä ja puistometsässä kiertävillä valaistuilla laduilla pääsee hiihtämään ja sivakoimaan vaikkapa Ahvenistolle asti. Kalastus- ja ravustuslupia voi tiedustella kaupungin palvelupisteestä.

Aulangolla pääset golfaamaan
Haluatko pelata tennistä, golfata tai ratsastaa? Aulangolla kaikki on mahdollista.

Parkin pyörteissä

Toukokuussa 2016 avattiin hotelli Aulangon kupeeseen seikkailupuisto Hugo Park. Puistossa on yhdeksän eritasoista seikkailurataa, jotka sisältävät liukuja, köysisiltoja, kiipeilyverkkoja ja liaanihyppyjä. Täällä riittää tekemistä koko perheelle. Puiston läheisyydessä on myös kodikas kesäkahvila ja minigolfrata.

Kuvat: Kehittämiskeskus Oy Hämeen kuvapankki

Tutustu Hämeenlinnan Paasiaukion ja -kulman naapurustoon