Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Pitkäkosken kahvila

Helsingin Keskuspuiston kainalosta löytyy vanhan ajan idyllinen Pitkäkosken ulkoilumaja ja kahvila. Vakioasiakkaat rakastavat lempipaikkaansa, josta löytyy kaupungin parhaat munkit. Kuninkaantammen uusista Bonava-kodeista on tänne vain kivenheiton matka.

Possumunkkeja ja kuumaa marjamehua

Helsinkiläisten lomaviikko on parhaimmillaan. Kirpsakka pakkanen ja valloittava auringonpaiste on saanut ihmiset liikkeelle. Kuninkaantammen uuden kotikorttelin naapurustossa sijaitsevan Pitkäkosken ulkoilumajan kahvilan ovi käy tiheään tahtiin. Ilmapiiri on lämmin, leppoisa, tuttavallinen ja ystävällinen. Lähes jokaisella on edessään tuore munkki ja kahvia tai kuumaa mehua.

Retropertsahiihtäjän suosikki

Pöytään istahtaa siniseen hiihtoasuun pukeutunut, punaposkinen Jaana. ”Tänne tullaan hiihtäen ja lähdetään taas hiihtäen pois. Se on se juttu. Olen käynyt täällä noin 60 vuotta ja aion jatkaa satavuotiaaksi asti.”

”Olen semmoinen retropertsahiihtäjä. Kaikki varusteet ja vaatteet ovat kierrätyskamaa. Käytän vielä samoja bambusauvojakin, jotka sain 13-vuotiaana. Ne vaan ovat parhaat.”

”Kahvipaikkana maja on ehdottomasti suosikkini. Täällä on aurinkoinen ja henkisesti kohottava tunnelma. Tällainen hyvän mielen retropaikka sopii minulle. Possumunkit ovat kaupungin parhaat ja varmaan Euroopan suurimmat. Munkin on ihan pakko olla terveystuote, koska siitä tulee niin hyvälle tuulelle”, Jaana nauraa.

”Samanlaista paikkaa ei löydy muualta. Täällä voi hiihtää matalalla profiililla eikä ole pelkoa jäädä pikahiihtäjien jalkoihin. Lisäplussaa tuo se, että tänne on hyvät kulkuyhteydet eli hiihtämään pääsee näppärästi julkisilla kulkuvälineillä.”

Vakioasukkaat pitävät pystyssä

Marianne on pitänyt Pitkäkosken ulkoilumajan kahvilaa reilut 13 vuotta. Hiihtosesonki on kahvilan parasta aikaa, jolloin väkeä on viikonloppuisin jonoksi asti.

”Valmistamme osan leivonnaisista paikan päällä, vaikka keittiö on varsin alkeellinen. Munkkipossut ja rinkilät ovat suurimpia suosikkeja, ja ne tehdään oman reseptin mukaan. Olemme avoinna myös hiihtosesongin ulkopuolella, mutta säävarauksessa. Sateisina arkipäivinä on niin hiljaista, että ovet kannattaa pitää kiinni”, Marianne kertoo.

Kahvilanpitäjäksi Marianne ryhtyi lehtiartikkelin perusteella, jossa hiihtäjät harmittelivat sitä, että kahvila oli suljettu kannattamattomana. "Kiinnostuin, ryhdyin miettimään ja laskeskelemaan, koska taustaltani löytyy kahvilanpitokokemusta. Ensimmäinen talvi meni komeasti, kun lunta riitti ja ilmat suosivat. Kun ilman huononivat, myös asukkaat katosivat.”

”Kyllä tässä on paljon töitä tehty, jotta väkimäärä on saatu kasvuun. Ihanat vakioasiakkaamme pitävät meidät pystyssä. Eikä tänne tulle vain lähialueelta, vaan myös kauempaa, ulkomailta asti ihailemaan Keskuspuiston ainutlaatuista luontoa. Upeasta Kuninkaantammesta olemme myös saaneet uusia ihania asiakkaita”, Marianne kiittelee.

Tekemistä joka menoon ja makuun

Talvella paikka on hiihtäjien suosiossa, mutta keväällä paikalle saapuvat ulkoilijat, pyöräilijät, lintubongarit ja kalastajat. Kahvilassa on myynnissä Helsingin kaupungin kalastuslupia, sillä majan lähellä, noin 200 metrin päässä, on Pitkäkoski, johon nousee merestä lohta.

Majan läheltä alkaa myös luonnonsuojelualue ja komea aarniometsä. Naapurustossa on niin ikään isot koirapuistot pienille ja isoille koirille sekä rullasuksirata. Suositun Paloheinän ulkoilualueelle on matkaa ulkoilureittejä pitkin vain pari kilometriä. Täällä löytyy mm. monipuolinen latuverkosto, täyttömäki, kuntoiluportaat, golfkenttä ja Korkee-kiipeilypuisto. 

”Parasta Kaarelassa on Keskuspuisto, upea luonto ja mahtavat ulkoilumahdollisuudet. Ja tietenkin nämä hyväntuuliset kahvilan asiakkaat, joista monet tunnen nimeltä ja monesta on tullut ystäväkin”, Marianne summaa.