Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Viherhuoneen viehätys

Viherhuone säilyy vehreänä ympäri vuoden

Viherhuone on uudenlainen tila suomalaisissa nykykodeissa, ja siksi se herättääkin suurta kiinnostusta. Kanvaasin moderni viherhuone on puolilämmin ulko-olohuone, jonka voi sisustaa vaikka rentouttavaksi, hyvää oloa tuovaksi kasvikeitaaksi.

Lasitettua parveketta monikäyttöisempi viherhuone tuo kotiin lisää mahdollisuuksia harrastaa, rentoutua ja pysähtyä. Sijoita sinne vaikka kuntopyörä tai joogamatto, käperry nojatuoliin ihanan kirjan kera tai nauti rauhalliset aamukahvit ympäristöä seuraillen.

Keskieurooppalaisen talven lämpötila

Kanvaasin viherhuoneet ovat valoisia 6-7 m²:n kokoisia puolilämpimiä huoneita. Lattialämmityksen ansiosta lämpö pysyy 5:n ja 17 ⁰C:n välillä.

”Viherhuone tuo vehreyttä kotiin ympäri vuoden, sillä puolilämpimässä valoisassa tilassa kasvit selviävät hyvin suomalaisen talven yli. Viherhuoneessa voi kasvattaa vaikka sitruspuita, oliivipuita ja muita välimerellisiä kasveja. Siellä voi myös talvettaa pelargonioita, ja monet huonekasvimme, esimerkiksi palmut, viihtyvät paremmin viileämmässä viherhuoneessa”, kertoo puutarhuri ja green coach Virpi Pakaslahti Läsnä Nyt -valmennusyrityksestä.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_kanvaasi_c39.jpg

Vehreys virkistää mieltä

”Viherhuoneesta voi tehdä oman rauhoittumispaikan, jossa mieli lepää. Se on kuin reseptivapaa lääke palautumiseen ja rentoutumiseen”, Pakaslahti toteaa. Viherhuoneesta voikin muodostua tärkeä paikka pysähtymiseen ja henkisten akkujen lataamiseen. Lyhytkin hetki viherhuoneessa ympäristöä havainnoiden saa mielen tyyntymään. Ikkunat voi avata, nauttia raittiista ilmasta ja pysähtyä hetkeen luonnon ääniä kuunnellen. Olla vain.

Työssään green coachina ja mindfulness-ohjaajana Pakaslahti tietää luonnon tärkeyden ja sen tuomat hyödyt nykyihmiselle.

”Luontoelementit vaikuttavat positiivisesti ihmisen hyvinvointiin. Vihreys virkistää ja elvyttää. Luonto rauhoittaa mieltä ja laskee niin verenpainetta kuin sydämen sykettäkin. Stressi vähenee ja mieliala paranee. Vaikutus on sama, oli kyseessä sitten metsäkävely tai oleskelu omalla parvekkeella tai viherhuoneessa. Siksi on hyvä tuoda luontoa myös kotiin ja nauttia sen palauttavasta vaikutuksesta”, Pakaslahti kertoo.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_koivut.jpg
siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_rentoutumista.jpg
siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_metsassa.jpg

Kasvien kerroksellisuus tuo runsautta ja säästää tilaa

Viherhuoneeseen saa näyttävää visuaalisuutta ja pihamaisuutta asettamalla kasvit kerroksittain.

”Kun isoihin ruukkuihin istuttaa puita ja pensaita, niiden juurille voi laittaa pieniä maanpeiteperennoja, esimerkiksi taponlehteä. Seinätilat voi hyödyntää istuttamalla koristeellisia köynnöksiä, kuten kärhöä tai upean syysvärin antavaa viiniköynnöstä. Katosta voi riippua amppeleita täynnä kukkia tai hyvää syötävää, kuten mansikoita tai tomaatteja.”

Parvekkeelle on joka vuosi hankittava uudet kesäkukat, mutta viherhuoneen lämpötila mahdollistaa myös perennojen eli monivuotisten kasvien kasvattamisen. Se voi tuntua myös kukkarossa.

Entäs jos kasvit eivät yhtään kiinnosta? Siinä tapauksessa Pakaslahti suosittelee istuttamaan kerralla pari havupuuta isoihin altakasteluruukkuihin ja hiekansekaiseen multaan. Niistä saa helppoa vehreyttä vuosiksi eteenpäin – ja niidenkin kasvua on kiinnostava pysähtyä seuraamaan.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_chilit.jpg
siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_viherhuone.jpg
siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_puut.jpg

Sisusta luonnon omilla materiaaleilla

Kanvaasin kodeissa viherhuoneeseen on käynti lattiaan asti ulottuvista kynnyksettömistä liukulasiovista. Sisustuksessa Pakaslahti suosisi luonnon omia materiaaleja, kuten rottinkia tai kauniisti harmaantuvaa puuta, esimerkiksi siperianlehtikuusta. ”Huoneessa voi näkyä koko vuoden kierto kevään ja kesän kukkivista kasveista ja syksyn pimenevien iltojen lyhdyistä aina kauniisti koristeltuun joulukuuseen”, hän sanoo.

Myös soliseva vesi tunnetusti rauhoittaa. Tunnelmaa luova sisätiloihin sopiva suihkulähde tuo luonnon entistä lähemmäksi omassa viherhuoneessa.

siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_kesakukat.jpg
siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_syksy.jpg
siteassets/yleiset/blockit/naapurustoartikkelit/helsinki/viherhuone_joulua.jpg

Lue lisää Kuninkaantammen alueesta

Urbaani ja ekologinen Kuninkaantammi

Kestävää kaupunkielämää Keskuspuiston helmassa Lue lisää

Pitkäkosken ulkoilumaja ja kahvila

Ulkoilijoiden suursuosikki Lue lisää