Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Viherhuoneen viehätys

Viherhuone on uudenlainen tila suomalaisissa nykykodeissa ja siksi se herättääkin suurta kiinnostusta. Kanvaasin moderni viherhuone on puolilämmin ulko-olohuone, joka on helppo sisustaa omien harrastusten ja mieltymysten mukaisesti.

Lasitettua parveketta monikäyttöisempi viherhuone tuo kotiin lisää mahdollisuuksia harrastaa ja rentoutua. Viherhuoneeseen voi sijoittaa vaikka kuntopyörän tai joogamaton – ota hiki pintaan tai nauti lempeästä liikuntahetkestä kaikessa rauhassa omassa kodissa.

Tai jos musiikki on lähellä sydäntäsi, viherhuone on loistava tila soittaa, kuunnella tai tuottaa musiikkia. Entä lemmikkisi, kissa tai koira, viihtyisikö se mieluusti viherhuoneessa luontoa ja naapurustoa seuraillen ja sopivassa lämmössä torkkuen?

Viehättävän viherhuoneen käyttömahdollisuudet ovat lukemattomat. Nauti siellä rauhalliset aamukahvit valmistautuen uuteen päivään tai käperry nojatuoliin ihanan kirjan kera – viherhuone sopii täydellisesti sekä rentoon oleskeluun että aktiiviseen tekemiseen.

Keski-eurooppalaisen talven lämpötila


Kanvaasin viherhuoneet ovat valoisia, 6–7-neliöisiä huoneita, joiden lämpö pysyy lattialämmityksen avulla talvellakin 5–17 ⁰C asteessa. Kesällä taas lattialämmityksen voi kytkeä pois päältä ja ikkunat asettaa kippiasentoon. Tämän ansiosta viherhuoneesta on helppo luoda hyvän olon kasvikeidas.


”Viherhuone tuo vehreyttä kotiin ympäri vuoden, sillä puolilämpimässä valoisassa tilassa kasvit selviävät hyvin suomalaisen talven yli. Viherhuoneessa voi kasvattaa vaikka sitruspuita, oliivipuita ja muita välimerellisiä kasveja. Siellä voi myös talvettaa pelargonioita, ja monet huonekasvimme, esimerkiksi palmut, viihtyvät paremmin viileämmässä viherhuoneessa”, kertoo puutarhuri ja green coach Virpi Pakaslahti Läsnä Nyt -valmennusyrityksestä.

 

Vehreys virkistää mieltä

”Viherhuoneesta voi tehdä oman rauhoittumispaikan, jossa mieli lepää. Se on kuin reseptivapaa lääke palautumiseen ja rentoutumiseen”, Pakaslahti toteaa. Viherhuoneesta voikin muodostua tärkeä paikka pysähtymiseen ja henkisten akkujen lataamiseen. Lyhytkin hetki viherhuoneessa ympäristöä havainnoiden saa mielen tyyntymään. Ikkunat voi avata, nauttia raittiista ilmasta ja pysähtyä hetkeen luonnon ääniä kuunnellen. Olla vain.

Työssään green coachina ja mindfulness-ohjaajana Pakaslahti tietää luonnon tärkeyden ja sen tuomat hyödyt nykyihmiselle.

”Luontoelementit vaikuttavat positiivisesti ihmisen hyvinvointiin. Vihreys virkistää ja elvyttää. Luonto rauhoittaa mieltä ja laskee niin verenpainetta kuin sydämen sykettäkin. Stressi vähenee ja mieliala paranee. Vaikutus on sama, oli kyseessä sitten metsäkävely tai oleskelu omalla parvekkeella tai viherhuoneessa. Siksi on hyvä tuoda luontoa myös kotiin ja nauttia sen palauttavasta vaikutuksesta”, Pakaslahti kertoo.

Kasvien kerroksellisuus tuo runsautta ja säästää tilaa

Viherhuoneeseen saa näyttävää visuaalisuutta ja pihamaisuutta asettamalla kasvit kerroksittain.

”Kun isoihin ruukkuihin istuttaa puita ja pensaita, niiden juurille voi laittaa pieniä maanpeiteperennoja, esimerkiksi taponlehteä. Seinätilat voi hyödyntää istuttamalla koristeellisia köynnöksiä, kuten kärhöä tai upean syysvärin antavaa viiniköynnöstä. Katosta voi riippua amppeleita täynnä kukkia tai hyvää syötävää, kuten mansikoita tai tomaatteja.”

Parvekkeelle on joka vuosi hankittava uudet kesäkukat, mutta viherhuoneen lämpötila mahdollistaa myös perennojen eli monivuotisten kasvien kasvattamisen. Se voi tuntua myös kukkarossa.

Entäs jos kasvit eivät yhtään kiinnosta? Siinä tapauksessa Pakaslahti suosittelee istuttamaan kerralla pari havupuuta isoihin altakasteluruukkuihin ja hiekansekaiseen multaan. Niistä saa helppoa vehreyttä vuosiksi eteenpäin – ja niidenkin kasvua on kiinnostava pysähtyä seuraamaan.

Sisusta luonnon omilla materiaaleilla

Kanvaasin kodeissa viherhuoneeseen on käynti lattiaan asti ulottuvista kynnyksettömistä liukulasiovista. Sisustuksessa Pakaslahti suosisi luonnon omia materiaaleja, kuten rottinkia tai kauniisti harmaantuvaa puuta, esimerkiksi siperianlehtikuusta. ”Huoneessa voi näkyä koko vuoden kierto kevään ja kesän kukkivista kasveista ja syksyn pimenevien iltojen lyhdyistä aina kauniisti koristeltuun joulukuuseen”, hän sanoo.

Myös soliseva vesi tunnetusti rauhoittaa. Tunnelmaa luova sisätiloihin sopiva suihkulähde tuo luonnon entistä lähemmäksi omassa viherhuoneessa.

Lue lisää Kuninkaantammen alueesta