Vinkki 1: Tutustu naapuriisi
Toukokuussa 2022 julkaistun tutkimuksen tulokset osoittavat, että ihmiset, jotka ovat useammin tekemisissä naapureidensa kanssa, raportoivat sekä korkeammasta onnellisuuden tasosta kuin ne, jotka ovat harvoin tekemisissä naapureidensa kanssa. Ero on varsin merkittävä: Esimerkiksi ne suomalaiset, jotka asuvat naapurustossa, jossa naapureilla ja muilla ihmisillä on heidän mielestään hyvät välit, ovat keskimäärin 51 prosenttia onnellisempia naapurustossaan ja 36 prosenttia onnellisempia yleisesti.
Jo pelkällä hymyllä pääsee pitkälle. Mutta jos olet valmis haasteeseen, yritä kuukauden ajan luoda entistä enemmän vuorovaikutusta naapuriesi kanssa. Aloita ensimmäinen viikko tervehtimällä. Seuraavilla viikoilla voit jo kommentoida jotain asiaa lyhyesti. Ja kun pääset neljännelle viikolle, kokeile muutaman minuutin rupattelua ainakin yhden naapurin kanssa.
Vinkki 2: Älä epäröi tarjota apua
Helppo tapa vahvistaa naapuruston onnellisuutta on ojentaa auttava käsi. Tutkimus osoittaa, että naapuruston onnellisuus lisääntyy peräti 32 %, jos siellä asuvat ihmiset uskovat naapureidensa olevan valmiita auttamaan toisiaan. Tiedetoimittaja Marta Zaraska kertoo, että ystävällisyydellä on tapana tarttua, mikä puolestaan johtaa positiivisiin vaikutuksiin koko naapurustossa:
−Tutkimukset osoittavat, että ihmiset ovat taipuvaisia välittämään ystävällisyyttä muille. Tämä tarkoittaa, että ojentaessasi auttavan käden yhdelle naapurille, aloitat heijastusvaikutuksen, jossa avuliaisuus – ja siten onnellisuus – leviää koko naapurustoon. Tämä auttaa myös rakentamaan luottamusta ja yhteisöllisyyttä alueella.
Pidä siis ovea auki tai auta raskaiden ostoskassien kanssa. Lisäät tällä sekä omaa että koko naapurustosi onnellisuutta.
”Ihmiset ovat nykyään hyvin itsenäisiä, mutta me kaikki tarvitsemme silloin tällöin auttavaa kättä. Jos tunnet naapurin, joka saattaa tarvita apua ruokaostosten kanssa tai lemmikkieläimen hoidossa – älä epäröi tarjota apuasi.”
Ihmiset ovat nykyään hyvin itsenäisiä, mutta me kaikki tarvitsemme silloin tällöin auttavaa kättä. Jos tunnet naapurin, joka saattaa tarvita apua ruokaostosten kanssa tai lemmikkieläimen hoidossa – älä epäröi tarjota apuasi.”
Markku Ojanen
psykologian professori
Vinkki 3: Osallistu yhteistoimintaan
Tutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat laajasti kiinnostuneita osallistumaan toimintaan naapureidensa kanssa, mutta aina on tilaa useammille ihmisille, jotka oikeasti järjestävät yhteisiä tilaisuuksia. Kaikki aloitteet otetaan siis kiitollisina vastaan. Tutkimuksen mukaan mieluisimpia yhteisaktiviteetteja suomalaisissa naapurustoissa ovat sosiaaliset kokoontumiset, kuten grillaus tai juhlat sekä naapuruston kunnossapito.
Kutsu naapurusto nyyttikesteille tai vaikkapa vain kävelylle. Jos tämä tuntuu isolta hankkeelta yhdelle, mikset tekisi sitä yhdessä jonkun toisen naapurin kanssa?
−Pyri löytämään yhteisiä harrastuksia, kuten puutarhanhoito, liikunta tai keskustelukerhot. Yhteyden muodostaminen toiminnalla, jossa on yhteinen tavoite ja yhteiset arvot, tekee siitä vähemmän pakotettua, psykologian professori Markku Ojanen vinkkaa.
Vinkki 4: Jaa tiloja ja tavaroita
Onko naapurustossasi asukkaiden yhteinen kerhotila? Mikset kutsuisi omalla vuorollasi myös muut alueen lapset leikkimään? Tai seisooko varastossasi puutarhasakset lähes käyttämättömänä? Voisitko lainata niitä puutarhanhoidosta juuri innostuneelle naapurillesi?
−Me suomalaiset usein ajattelemme, että viihdymme omissa oloissamme emmekä ole kovin sosiaalisia. Tutkimustulokset yllättävästi osoittavat, että olemme selvästi halukkaampia jakamaan tiloja ja tavaroita naapureidemme kanssa kuin esimerkiksi ruotsalaiset. Jos verrataan saksalaisiin, on ero vielä paljon suurempi”, Bonava Suomen kaupallinen johtaja Maiju Koivunen-Vinkvist toteaa.
Jakamistalous on kestävää kehitystä tukeva, kasvava ilmiö, mutta tilojen ja tavaroiden jakamisella on myös yhteisöllisyyttä tukevia vaikutuksia. Suomalaiset, jotka asuvat naapurustoissa, joissa on muiden kohtaamista edistäviä paikkoja ja tilaisuuksia, kertovat olevansa 17 prosenttia onnellisempia naapurustossaan. Lisäksi kestävää kehitystä edistävät aloitteet, kuten kirpputorit ja tavaroiden vaihto, ovat suomalaisille kolmanneksi mieluisin yhteisaktiviteetti. Peräti 19 % vastaajista kertoi olevansa kiinnostunut järjestämään kierrätykseen liittyviä tapahtumia naapureidensa kanssa.
−Onko osa suomalaisten onnellisuuden salaisuutta yhteisöllisyydessä ja halukkuudessa jakaa asioita, Koivunen-Vinkvist pohtii.
−Meille asuntokehittäjänä se ainakin kertoo selvästi siitä, että Bonavan valitsema kokonaisvaltainen naapurustojen kehittäminen on oikea suunta. Luomme alueita, joissa naapurit voivat tavata toisiaan ja jotka tukevat kestävää elämäntapaa sekä jotka kannustavat naapureita viettämään aikaa ja tekemään asioita yhdessä, Koivunen-Vinkvist jatkaa.
Vinkki 5: Pidä naapurustosi siistinä
Tiesitkö, että naapuruston kauniina ja siistinä pitäminen voi vaikuttaa merkittävästi asukkaiden hyvinvointiin? Bonavan teettämä tutkimus vahvistaa, että hyvin hoidetuilla ja siisteillä asuinalueilla asuvilla suomalaisilla yleinen elämänonnellisuus on 47 prosenttia korkeampi ja naapuruston onnellisuus peräti 75 prosenttia korkeampi.
− Kun ryhdyt yhdessä naapureidesi kanssa kohentamaan naapurustonne ulkonäköä, kuten istuttamaan kukkia tai keräämään roskia kadulta – se parantaa muutakin kuin ilmapiiriä, se myös lisää onnellisuushormoniemme määrää sekä yhteisöllisyyden tunnetta, tiedetoimittaja Marta Zaraska vinkkaa.
Onnellisia naapurustoja etsimässä
Bonavan olemassaolon tarkoitus on luoda onnellisia naapurustoja entistä useammille. Tutustu tutkimusraporttiin ja selvitä, miksi naapurustossamme tekemillä toimillamme voi olla tärkeä rooli yhteiskunnallisten ongelmien torjumisessa.