Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Persoonallinen sisustus vaaleaan kotiin

Vaaleapintaisen kodin ei suinkaan tarvitse olla persoonaton ja tylsä. Kun materiaalit ovat modernit ja ajattomat, on kodista helppo tehdä juuri oman maun mukainen. Näillä vinkeillä luot kodikkuutta ja persoonallisuutta uuteen vaaleaan kotiisi.

1. Seinät kukoistamaan

Uusi tyhjä koti on täynnä sisustusmahdollisuuksia. Ennen huonekalujen asettelua onkin luontevaa aloittaa sisustaminen tuomalla väriä seiniin. Kokeile rohkeasti ensin yhden tehosteseinän maalaamista tai tapetoimista. Valitse väri tai kuvio miettimällä, millainen tyyli kuvastaa parhaiten sinua ja muita kodin asukkaita. Inspiroiko sinua Suomen luonto vai kenties Sisilian värikäs keramiikka?

 

Kokeile seiniin maalarinvalkoisen sijasta esimerkiksi Tikkurilan ajatonta sävyä Laasti X487.

Maanläheiset ja murretut maalisävyt luovat seesteistä tunnelmaa. Raikasta kokonaisilmettä valkoisilla huonekaluilla ja tekstiileillä.

Unelmana maalaishenkinen koti? Vaalea tapetti kauniine yksityiskohtineen vie ajatukset maalaismaisemiin.

2. Valaistus kuntoon

Huolella toteutettu valaistus vaikuttaa positiivisesti sekä kodin tunnelmaan että asukkaiden hyvinvointiin. Aloita valaistussuunnittelu tila kerrallaan. Pohdi huoneen käyttötarkoitusta  rentoudutaanko vai työskennelläänkö tilassa? Kylmä ja kirkas valo piristää, kun taas lämmin ja himmeä valo rauhoittaa. Kodikas tunnelma syntyy yhdistelemällä yleis-, kohde- ja koristevaloja, sekä suoria että epäsuoria valoja.

Älyvalon avulla voit määrittää itse valon lämmön kätevästi puhelimen sovelluksella.

Mustavalkoinen &Traditionin Formakami JH4 -riippuvalaisin sopii täydellisesti yhteen Bonavan modernin keittiötyylin kanssa.

3. Säväytä kasveilla

Kasvit tuovat sekä väriä että parantavat sisäilmaa. Yhdistele pieniä ja isompia kasveja ja sijoittele niitä leikkisästi eri puolille kotia. Persoonallisen boheemi ilme syntyy käyttämällä runsaan rönsyileviä kasveja ja istuttamalla ne värikkäisiin ruukkuihin. Hillitympi kokonaisuus saadaan hyödyntämällä vähäeleisempiä viherkasveja sekä yksivärisiä ruukkuja. Kokeile myös poimia luonnosta vuodenajan mukaisia kasveja ja tee niistä miniasetelmia pieniin lasipurkkeihin. 

Kodin tyhjät nurkat ovat luontevia paikkoja kookkaille kasveille.

Skandinaaviseen sisustustyyliin sopii parhaiten muotokieleltään yksinkertaiset viherkasvit, kuten peikonlehdet tai kilpipiileat.

4. Leikittele tekstiileillä

Tekstiilit luovat kotiin lempeän ja kodikkaan tunnelman. Ne ovat myös helpoin tapa muuttaa sisustuksen kokonaisilmettä nopeasti. Tilan tekstiilejä valittaessa kannattaa ensin suunnata katse seiniin ja isompiin huonekaluihin. Millainen on huoneen väripaletti ilman tekstiilejä? Kun tilan hallitsevat sävyt ovat neutraaleja, voit huolettomasti leikitellä aksenttiväreillä tyynyissä, peitoissa ja verhoissa. Luo tasapainoinen tunnelma toistamalla samoja värejä eri puolin tilaa.

Laita kesäiset tyynyliinat talvisten alle ja toisinpäin. Näin saat vaihdettua päälliset kätevästi vuodenajan mukaan eivätkä ne ehdi kadota kaappien syövereihin.

Runsas ja kerroksellinen petaus luo rennon tunnelman makuuhuoneeseen.

5. Kirpputorilöydöt ja suvun aarteet esille

Persoonallinen koti kuvastaa asukkaitaan ja on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja tarinoita. Parhaimmat aarteet löytyvät tietenkin suvun kätköistä, mutta myös kirpputorit ovat pullollaan kauniisti patinoituneita esineitä ja kalusteita. Tuunaamisesta nauttiva ei kavahda kuluneitakaan huonekaluja vaan antaa niille uuden elämän kunnostamalla. Yhdistele rennosti vanhaa ja uutta, mutta valikoi kuitenkin harkiten, mitkä esineet ja huonekalut pidät esillä välttyäksesi sotkuiselta ilmeeltä.  

Antiikkinen pöytä tuo historian havinaa vierashuoneen rentoon sisustukseen.

Tampereen Lielahden kotikorttelissa on yhteiskäyttöinen verstas, jossa asukkaat voivat kunnostaa vanhoja huonekaluja tai rakentaa itse uusia. 

6. Ripaus designia

Muotoilun klassikot kestävät aikaa ja tuovat kotiin arvokkuutta. Design-tuotteita on tarjolla kaikkiin makuihin ja joukosta voikin löytää yllättäviä uusia suosikkeja. Laajasti tunnettujen suomalaisten tavaramerkkien kuten Artekin ja Marimekon lisäksi esimerkiksi Tunto Designin valaisimet ja Kaunisteen värikkäät tekstiilit ovat tutustumisen arvoisia. Designia voi myös löytää huokeaan hintaan kierrätyslöytöinä perinteisiltä kirpputoreilta tai Facebookista esimerkiksi Design myydään ja ostetaan -ryhmästä.

Alvar Aallon suunnittelema “Mehiläispesä”-valaisin on ihastuttanut Designin ystäviä jo vuodesta 1953.

String-hyllyjärjestelmä on vienyt sisustajien sydämet – eikä suotta. Hyllyt ovat sekä kevytrakenteisia että helposti muunneltavia.

Lisää inspiraatiota