amusement2apartment2architecture2arrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2bike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2Group 2amusement2culture_entertainment2Shapedocument2arrow2arrow2arrow22Shapeemail2expand2external_link2favourite2filter2getting_there2green_solutions2grocery_store2grocerystoreShapehealthcare2holiday_cottage2Shapehospital2house2pin_distanceicon-unit-v2like2list2local_services2bonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolmenu2minus2mobile2parknature_activites2nature_trails2neighbourhood_story2parking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2schools2search2semi_detached2settings2shopping2local_services2gymGroup 2tube2user2
Menu

Varainsiirtovero

Kun ostat kodin, maksat varainsiirtoveron

Uuden asunto-osakkeen varainsiirtovero on 2,0 % kauppahinnasta.

Uuden asunto-osakkeen varainsiirtovero on 2,0 % kauppahinnasta. Varainsiirtovero maksetaan asunnon velattomasta hinnasta, johon lasketaan sekä myyntihinta että asunnon yhtiölainaosuus. 

Veron maksaminen ja ilmoituksen antaminen

Kun ostat uuden kodin, maksat kaupasta varainsiirtoveron. Varainsiirtovero koskee kaikkia asunnon ostajia: sekä uusia, että vanhoja asuntokauppoja. Ensiasunnon ostajan ei yleensä tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Uuden asunto-osakkeen ostajan tulee toimittaa varainsiirtoveroilmoitus Verohallintoon kahden kuukauden kuluessa kaupantekopäivästä. Jos kaupat tehdään rakennusaikana, tulee varainsiirtoveroilmoitus toimittaa kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Varainsiirtovero maksetaan varainsiirtoveron tilisiirtolomakkeella kotikunnan veroviraston tilille. Maksuvelvollinen on ostaja. Omistusoikeus siirtyy, kun koko kauppahinta on maksettu.

Ilmoituksen antamisen yhteydessä sinun on esitettävä kuitti tai muu selvitys maksetusta verosta sekä kauppakirja tai muu luovutussopimus. Ilmoitus voidaan lähettää myös postitse.

Ensiasunnon ostaja ja varaisiirtovero

Jos olet 18–39 -vuotias ensiasunnon ostaja, voit saada vapautuksen varainsiirtoveron maksamisesta. Tärkein edellytys on, että käytät asuntoa omana vakituisena asuntonasi.

Näin maksat varainsiirtoveron

1

Maksa vero verottajan tilille tilisiirrolla ja täytä varainsiirtoveroilmoitus.

2

Käy kotikuntasi verotoimistossa varainsiirtoveron maksukuitin, varainsiirtoveroilmoituksen ja kauppakirjan kanssa.

3

Esitä asunto-osakeyhtiölle selvitys maksetusta varainsiirtoverosta.

4

Mikäli kauppaasi liittyy erityispiirteitä, tiedustele ohjeita verovirastosta tai Bonava asuntomyymälästä.