Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Kaupunkivilloja Kruunuvuorenrantaan

Kruunuvuorenrantaan nousevan Aidan näyttävät kaupunkivillat ovat Bonavan, Helsingin kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliiton yhteisen arkkitehtuurikutsukilpailun tulosta. Kilpailun voitti ARK-house arkkitehdit Oy ehdotuksellaan, jossa luonto on oleellinen osa jokaista kotia.

”Harvoin pääsee suunnittelemaan asuintaloa näin hienolle paikalle. Luonnon olosuhteet, valoisuus ja maisemat tekevät tontista upean. Meri ei varsinaisesti näy, mutta sen läsnäolon tuntee”, kertoo voittajaehdotuksen tehneen työryhmän vetäjä arkkitehti Hannu Huttunen.

Omaa rauhaa kaupunkivillamaisessa kodissa

”Aida sijaitsee luonnon keskellä lähellä kaupunkia, ja kotien suunnittelussa on pyritty kaupunkivillojen tunnelmaan ja huvilamaisuuteen. Koteihin tuodaan yksityisyyttä ja omaa rauhaa”, Huttunen korostaa.

Helsingin Aidan kolme matalaa kerrostaloa sijoittuvat tontille väljästi ja avautuvat kaikkiin suuntiin. Tämän ansiosta kaikista kodeista on mahdollisimman pitkät ja avarat näkymät ympäröivään maisemaan. Myös parvekkeille on pyritty luomaan mahdollisimman paljon yksityisyyttä.

Aidaa vastapäätä olevat rakennukset ovat jo valmistuneet, ja Aidan tontin takana olevat Gunillankallion hienot kalliot säilyvät sellaisenaan.

Valoisia, väljiä, kauniita koteja

Huttusen mukaan Aidan tulevien asukkaiden toiveet ja tarpeet olivat suunnittelun lähtökohtana.

 ”Aidan kodeista tulee väljiä, helposti kalustettavia, esteettömiä, valoisia ja niistä on hyvät näkymät luontoon. Kaikki Aidan parvekkeet ovat suorastaan ylellisen isoja ja ensimmäisen kerroksen kodeissa on omat asuntopihat.”

Useissa kodeissa on vaihtoehtoisia pohjaratkaisuja, joten rakennusvaiheessa on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi makuuhuoneiden määrään.

Melkein kuin omakotitalossa

”Aidan ylimpien kerrosten kodeissa on tarjolla lähes omakotitalomaista asumista. Kodit ovat väljiä ja näkymiä on moneen suuntaan. Omakotitaloista on otettu mallia pohjaratkaisuissa, huonetilojen järjestelyissä ja saunaosastossa”, Huttunen kertoo.

Ylimmän kerroksen asunnoissa on kaksi parveketta, joilla oma rauha on taattu. Myös meri pilkottaa.

Arkkitehtuurikilpailussa Aidan tyylikkäiden kotien arveltiin kiinnostavan muun muassa pariskuntia, jotka muuttavat omakotitalosta kerrostaloon.

”Kruunuvuorenranta ja Aida sopivat hyvin tällaisille luonnonläheisyyttä arvostaville ihmisille. Kerrostalo tuo helppoutta asumiseen, kun ei ole enää pihatöitä. Aida on esteetön ja sieltä pääsee kätevästi niin luontoon kuin keskustaankin.”

Autopaikkoja Aidassa on yhtä monta kuin asuntojakin.

Yhteisöllisyys syntyy luonnostaan

Aidan koko antaa hyvät edellytykset yhteisöllisyydelle. 43 asuntoa tarjoaa asukkaille mukavan kokoisen sosiaalisen yhteisön, jossa on mahdollista tutustua naapureihin.

”Aidan pihapiiriin nousee erillinen rakennus, jossa on sauna, kaksi pukuhuonetta ja kerhotila. Viihtyisää kerhotilaa voi käyttää monipuolisesti joko saunan yhteydessä tai omana tilanaan esimerkiksi kokouksiin tai juhliin. Toiveissa on, että piharakennuksesta muodostuu asukkaita kokoava yhteisöllinen tila ja sosiaalinen keskus”, Huttunen sanoo.

Sauna ja yhteistilat asettuvat osittain katetun atriumpihan ympärille. Suojaisa ulkotila sopii loistavasti esimerkiksi vilvoitteluun saunomisen ohessa, ja se toimii kerhotilan mukavana jatkeena sään salliessa. Pihalla on myös hiekkalaatikko lapsille. Muuten tontin ulkoalueet ovat mahdollisimman pitkälle luonnontilassa puineen ja kallioineen.

Asukkaat saavat nauttia upeasta suunnittelusta

Arkkitehtuurikilpailu on merkittävä plussa Aidan tuleville asukkaille. Kilpailuja järjestetään vain erityiskohteille, kuten tämä hienossa maisemassa sijaitseva Gunillankallion tontti. Useasta korkeatasoisesta vaihtoehdosta valitaan paras ja toimivin.

Bonavan projektijohtaja Niina Puumalainen arvostaa sitä, miten kallioisen tontin erityispiirteet sekä upea merellinen ja luonnonläheinen ympäristö on otettu huomioon ARK-housen voittajatyössä. ”Helsingin Aida tarjoaa laadukasta arkkitehtuuria ja korkeatasoista asumista luonnonkauniissa ympäristössä vain lyhyen matkan päässä Helsingin keskustasta”, Puumalainen toteaa.